Menü

A füge ezért egészséges

A füge frissen és aszalva is fogyasztható, ízletes gyümölcs, amelyet különleges íze és textúrája miatt sokan kedvelnek. Sokoldalúan felhasználható, ráadásul nagyon egészséges is, így érdemes minél gyakrabban enni.

100 gramm füge, ami körülbelül félcsészényi mennyiségnek felel meg, 74 kalóriát és kevesebb mint 1 gramm zsírt tartalmaz. Fehérjetartalma elenyésző, szénhidrát viszont bőven van benne, akárcsak rost, így bátran beépíthető az egészséges étrendbe.

A gyümölcs magas rosttartalma miatt emésztéssegítő hatású, és a koleszterinszint kiegyensúlyozásában is hatékony. Fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, sőt még bizonyos rákfajták megelőzésében is segíthet. Egy kutatás szerint például menopauza után álló nőknél csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Félcsésze fügében majdnem 3 gramm rost található, ami nők esetében a napi szükséglet nagyjából 12, férfiak esetében pedig 8 százalékát fedezi. Fügét a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatnak, mivel növeli a teltségérzetet, és az anyagcserét is támogatja.

100 gramm friss füge 232 miligramm káliumot tartalmaz, ami a nap szükséglet körülbelül 5 százaléka, és segít abban, hogy izmaink és szívünk megfelelően működjön. Ugyanekkora mennyiségben 4,7 mikrogramm K-vitamin is található, ami a napi szükségletünk 5 százalékát fedezi, és segít, hogy vérünk minősége megfelelő legyen. A gyümölcsben ezenkívül vas, kalcium, magnézium, folsav és A-vitamin is található.

Kevesen tudják, de bizonyos kultúrákban a füge levelét is elfogyasztják, mivel nagyon jó hatással van a vércukorszintre és az inzulinháztartásra is. A fügelevél kivonatának fogyasztása cukorbetegek esetében csökkentheti a beadandó inzulin mennyiségét.

Összetört fügéből készítsünk pakolást, amelyet felviszünk az arcra és hagyjuk száradni 15-20 percig. A pattanások, bőrproblémák remek ellenszere! A füge tejszerű leve, levele és szára is alkalmas a pattanások, szemölcsök kezelésére, akár naponta alkalmazva. Öregedést gátló hatása is ismert.

Mindig mossuk meg alaposan, de óvatosan! Friss fügét használjunk a legjobb eredmények elérése érdekében, és fogyasszuk rendszeresen. Amikor vágjuk, szeleteljük, mártsuk meleg vízbe a kést, hogy ne legyen olyan ragadós. A megpuhult, fonnyadt fügét kerüljük! Tároljuk a fügét a hűtő leghidegebb részében, zacskóban. Vigyázzunk viszont – ha túl sok fügét eszünk, hasmenés és fogszuvasodás lehet az eredménye.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.