Menü

Rozs – az izomerőt fokozó gabona

Jelentőségében a kenyérgabonák sorában a rozs mindjárt a búza után következik. Igaz, hogy hosszú ideig igencsak megvetéssel tekintettek rá Európa-szerte, de mára egyértelműen az egészségtudatos táplálkozás meghatározó kenyérgabonája lett.

A rozs egy univerzális gabonaféle. Jelenleg is az egyik fontos gabona a kenyériparban, mivel lisztjéből jó minőségű kenyér süthető. Búzával keverten dolgozzák fel leginkább. A rozskenyerek rozs tartalma 60% feletti kell, hogy legyen. Jellegzetes barna színt kölcsönöz a kenyérnek és kissé savanykás íze szintén jellegzetes.

A rozsban számos ásványi anyag megtalálható, többek között: nitrogén, kálium, kalcium, magnézium, vas, mangán (50gr Mg, 70%-át jelenti a napi megadott mennyiségnek), cink, foszfor, szelén, réz, kazein, A-, B- (B1, B3), E-, K-vitaminok, foszfor, fehérjék (kevesebb mint a búzában), lassan felszívódó cukrok, keményítő, szerves só és nem utolsó sorban sok rost (50gr. = 33% a napi megadott mennyiségnek), lizin tartalma pedig nagyobb a búzáénál. A rostokban gazdag, rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és több ásványi anyagot tartalmaz, mint más kenyérgabona. A glutént formáló fehérjék aránya 46% a rozsban. A búza és rozs keresztezésének a terméke a Tritikale. Fehérjetartalma 14-18% között ingadozik. A rozs egy melegítő gabona.

Mire jó?

Nagyon sok természetgyógyász úgy véli, hogy a rozs tulajdonképpen egy energia növelő táplálék, mely növeli az izomtónust, táplálja és élénkíti a szervezetet.

Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja az anyagcserét és csökkenti a koleszterin szintet A rozslisztből készült termékek fogyasztásával megelőzhető a székrekedés és enyhítik az aranyeres panaszokat.

Huzamosabb fogyasztása, serkenti a vérkeringést, tisztítja az érfalakat, méregteleníti a szervezetet.

A rozskenyér fogyasztásával számos betegséget meg tudunk előzni: máj, végbélrák, érelmeszesedés, magas vérnyomás, szív és érrendszeri megbetegedések.

A rozskenyér fogyasztása kimondottan ajánlott azok számára akik ülő munkát végeznek, mert megelőzi és gyógyítja a székrekedést.

Szklerózis Multiplex betegségben szenvedő betegeknek kimondottan ajánlottak a rozsból készült termékek.

Jó hatással van fogyókúrázók, diétázókra egyaránt, ők is nyugodtan fogyaszthatják a rozsból készült termékeket. Megelőzi a cukorbetegség kialakulását.

Fogyasztása nagyon jó hatással van a női hormon háztartására, főleg a változókor ideje alatt. Csökkenti a mell és petefészek rák esélyének a kialakulását.

Asztmában, csökkenti az asztmás rohamok gyakoriságát.

Figyelem! Gluténérzékeny személyek ne fogyasszák a rozsból készült termékeket, mert glutént tartalmaz és ezeknél a személyeknél allergiát válthat ki.

A teljes rozsszemeket kiválogatva, megmosva, éjszakára beáztatva, majd csipetnyi tengeri sóval 1:2 arányban megfőzhető. Önmagában is fogyasztható, zöldségekkel egytálételként is rakhatjuk az asztalra, de levesbetétként is nagyon ízletes. Ledarálva készülhet belőle krokett is. A rozs pehely formájában is kapható, amiből kását készíthetünk.

Egészséges nassolnivalók

Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!

Amit a kókuszvízről tudni érdemes

A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.

A bento kultúrája

A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.

Mit jelent a korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a lejárati időt, azonban jónéhány termék esetében korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatók?

Gluténmentes étkezés előnyei

Az utóbbi években kimagasló hangsúlyt kapott az egészséges táplálkozás, mely jelentősen hozzájárult a gluténmentes élelmiszerek népszerűségéhez. A szupermarketek polcain egyre többször visszakacsintanak ránk a „Gluténmentes” feliratok, ráadásul számos étterem bővítette a kínálatát gluténmentes menüvel is.