Menü

Rozs – az izomerőt fokozó gabona

Jelentőségében a kenyérgabonák sorában a rozs mindjárt a búza után következik. Igaz, hogy hosszú ideig igencsak megvetéssel tekintettek rá Európa-szerte, de mára egyértelműen az egészségtudatos táplálkozás meghatározó kenyérgabonája lett.

A rozs egy univerzális gabonaféle. Jelenleg is az egyik fontos gabona a kenyériparban, mivel lisztjéből jó minőségű kenyér süthető. Búzával keverten dolgozzák fel leginkább. A rozskenyerek rozs tartalma 60% feletti kell, hogy legyen. Jellegzetes barna színt kölcsönöz a kenyérnek és kissé savanykás íze szintén jellegzetes.

A rozsban számos ásványi anyag megtalálható, többek között: nitrogén, kálium, kalcium, magnézium, vas, mangán (50gr Mg, 70%-át jelenti a napi megadott mennyiségnek), cink, foszfor, szelén, réz, kazein, A-, B- (B1, B3), E-, K-vitaminok, foszfor, fehérjék (kevesebb mint a búzában), lassan felszívódó cukrok, keményítő, szerves só és nem utolsó sorban sok rost (50gr. = 33% a napi megadott mennyiségnek), lizin tartalma pedig nagyobb a búzáénál. A rostokban gazdag, rozsból őrölt liszt kevesebb zsírt és több ásványi anyagot tartalmaz, mint más kenyérgabona. A glutént formáló fehérjék aránya 46% a rozsban. A búza és rozs keresztezésének a terméke a Tritikale. Fehérjetartalma 14-18% között ingadozik. A rozs egy melegítő gabona.

Mire jó?

Nagyon sok természetgyógyász úgy véli, hogy a rozs tulajdonképpen egy energia növelő táplálék, mely növeli az izomtónust, táplálja és élénkíti a szervezetet.

Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja az anyagcserét és csökkenti a koleszterin szintet A rozslisztből készült termékek fogyasztásával megelőzhető a székrekedés és enyhítik az aranyeres panaszokat.

Huzamosabb fogyasztása, serkenti a vérkeringést, tisztítja az érfalakat, méregteleníti a szervezetet.

A rozskenyér fogyasztásával számos betegséget meg tudunk előzni: máj, végbélrák, érelmeszesedés, magas vérnyomás, szív és érrendszeri megbetegedések.

A rozskenyér fogyasztása kimondottan ajánlott azok számára akik ülő munkát végeznek, mert megelőzi és gyógyítja a székrekedést.

Szklerózis Multiplex betegségben szenvedő betegeknek kimondottan ajánlottak a rozsból készült termékek.

Jó hatással van fogyókúrázók, diétázókra egyaránt, ők is nyugodtan fogyaszthatják a rozsból készült termékeket. Megelőzi a cukorbetegség kialakulását.

Fogyasztása nagyon jó hatással van a női hormon háztartására, főleg a változókor ideje alatt. Csökkenti a mell és petefészek rák esélyének a kialakulását.

Asztmában, csökkenti az asztmás rohamok gyakoriságát.

Figyelem! Gluténérzékeny személyek ne fogyasszák a rozsból készült termékeket, mert glutént tartalmaz és ezeknél a személyeknél allergiát válthat ki.

A teljes rozsszemeket kiválogatva, megmosva, éjszakára beáztatva, majd csipetnyi tengeri sóval 1:2 arányban megfőzhető. Önmagában is fogyasztható, zöldségekkel egytálételként is rakhatjuk az asztalra, de levesbetétként is nagyon ízletes. Ledarálva készülhet belőle krokett is. A rozs pehely formájában is kapható, amiből kását készíthetünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.