Menü

Kapszaicin – a fájdalomcsillapítás ősi alapanyaga

Fájdalomcsillapítók tömkelege áll rendelkezésünkre, amikor csillapítani akarjuk kínjainkat, sok gyógyír létezik rá, ezek közül egy a kapszaicin.

Az emberek jó része az élete során találkozik az erős, csípős paprikával, vagy így vagy úgy. Általában ételeinkbe használjuk, de nem csak leveseiket erősíthetjük vele, hanem egészségünkre is igen jó hatással van. Azonban nem mindegy, hogy mennyit és hogyan használunk belőle. Erősségét a Scoville-skálán jelölik, mely úgy működik, hogy hígítási arányt adnak meg az adott paprika erősségi fokához úgy, hogy a fogyasztó ember ne érezzen semmit sem csípősségéből. A pritamin paprika SHU, vagyis Scoville-értéke nagyjából nulla, a habanero családba tartozóké eléri a 500.000-1.000.000 hígítási mértéket.

A paprika csípőssége a kapszaicinnak köszönhető, mely a termés belső falán fellelhető bordák kis mirigyeiben képződik, innen pedig eljut a paprika többi részébe. Amikor erőspaprikát fogyasztunk és kivágjuk a bordákat, akkor kicsit elvehetünk erejéből. Észre sem vesszük, hogy ha valamire rákerül, hiszen nincs szaga és színe, ezért is kell nagyon vigyázni, hogy paprika vágása után mindig mossunk kezet, nehogy olyan helyre kenjük, ahol fájdalmat okozhat.

Amikor fájdalmunk van, legyen az rándulás, húzódás akkor kétféle módon segíthetünk magunkon. A kapszaicin az az alapanyag, amit ilyenkor használhatunk. Az egyik, hogy hűsítő hatású krémet vetünk be, a másik, hogy melegítő hatásút. Ezeket lokálisan, azaz helyileg alkalmazzuk, vagyis bekenjük a sajgó részeket. A melegítő hatású krémek egyik alapanyaga a kapszaicin. Önmagában ez a hatóanyag nem csíp, hanem a bőrünk hőreceptorainak ingerküszöbét csökkenti, ezért a normális testhőt is nagyon melegnek érzik. A megemelkedett testhő elősegíti a méreganyagok kiürítésében is.

Emellett a fájdalominger agyba jutásában is játszik szerepet, ezért a fájdalom igencsak csökken, sőt, az endorfin termelésébe is beleszól, segít minél többet előállítani. A rendszeres kapszaicin fogyasztásról az is kiderült, hogy bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti. A kapszaicin fokozza az anyagcserét, magasabb a nyál- és gyomorsav termelődés, ami támogatja az ételek gyorsabb lebontását.

Érdemes odafigyelni néhány dologra, amikor arra adjuk a fejünket, hogy a kapszaicin jótékony hatására bízzuk a magunkat. Először is, ne ugorjunk fejest a fogyasztásába, kis adaggal kezdjük, mert gyomorirritációt és hasmenést okozhat. Nem csak frissen, de a paprika őrölt formájában is megőrzi erejét és sokkal hatásosabb, mint ha kapszula formájában vesszük magunkhoz. Terhesség és szoptatás alatt nem javasolt a fogyasztása, hiszen minden, amit egy anya magához vesz, a köldökzsinóron és a szoptatás alatt a babához jut. Ez ugyanúgy igaz a külsőleg alkalmazott krémek esetében is.

Fájdalmaink csillapításához keressünk természetes alapanyagokat, remek választás a kapszaicin, de figyeljünk oda a szabályokra.

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Kiknek ajánlott a kompressziós harisnya viselése?

A kompressziós harisnya ismert és gyakran alkalmazott eszköz a mélyvénás trombózis megelőzésében, a trombózis ideje alatt, továbbá a trombózist követő úgynevezett poszttrombotikus szindrómában (PTS), amely krónikus vénás keringési elégtelenséget jelent.

Szupergyors házi praktikák megfázás ellen

Amikor legyengül az immunrendszerünk, könnyebben betegszünk meg, könnyebben kaphatunk el különféle megfázásos betegségeket. A megelőzés természetesen az elsődleges teendőnk vitaminokkal, megfelelő étrenddel, sporttal, azonban, ha mégis sikerült összeszedni valami megfázásos nyavalyát, akkor jól jön néhány szuperhatékony otthoni praktika!

Miről árulkodik a bioritmus?

A Föld minden évben megtesz egy kört a Nap körül és minden nap alatt körbefordul a saját tengelye körül – ezalatt mi, a Földön érzékeljük az év leforgását, a hónapok váltakozását, a nappalok és az éjszakák kezdetét. Mind a világegyetemben, mint a természetben, sőt, az emberi szervezetben is megfigyelhető egy láthatatlan óra működése - különböző, periodikusan ismétlődő jelenségek határozzák meg életfolyamatainkat.

Hogyan csökkenthető futás közben a magas pulzus?

„Elszállt a pulzusom” – mondják gyakran a futók. Mit jelent ez pontosan, miért baj és
hogy lehet tenni ellene?