Kapszaicin – a fájdalomcsillapítás ősi alapanyaga
- Dátum: 2023.11.11., 07:29
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- endorfin, fájdalomcsillapítás, kapszaicin, paprika, receptor, Scoville-skála
Fájdalomcsillapítók tömkelege áll rendelkezésünkre, amikor csillapítani akarjuk kínjainkat, sok gyógyír létezik rá, ezek közül egy a kapszaicin.
Az emberek jó része az élete során találkozik az erős, csípős paprikával, vagy így vagy úgy. Általában ételeinkbe használjuk, de nem csak leveseiket erősíthetjük vele, hanem egészségünkre is igen jó hatással van. Azonban nem mindegy, hogy mennyit és hogyan használunk belőle. Erősségét a Scoville-skálán jelölik, mely úgy működik, hogy hígítási arányt adnak meg az adott paprika erősségi fokához úgy, hogy a fogyasztó ember ne érezzen semmit sem csípősségéből. A pritamin paprika SHU, vagyis Scoville-értéke nagyjából nulla, a habanero családba tartozóké eléri a 500.000-1.000.000 hígítási mértéket.
A paprika csípőssége a kapszaicinnak köszönhető, mely a termés belső falán fellelhető bordák kis mirigyeiben képződik, innen pedig eljut a paprika többi részébe. Amikor erőspaprikát fogyasztunk és kivágjuk a bordákat, akkor kicsit elvehetünk erejéből. Észre sem vesszük, hogy ha valamire rákerül, hiszen nincs szaga és színe, ezért is kell nagyon vigyázni, hogy paprika vágása után mindig mossunk kezet, nehogy olyan helyre kenjük, ahol fájdalmat okozhat.
Amikor fájdalmunk van, legyen az rándulás, húzódás akkor kétféle módon segíthetünk magunkon. A kapszaicin az az alapanyag, amit ilyenkor használhatunk. Az egyik, hogy hűsítő hatású krémet vetünk be, a másik, hogy melegítő hatásút. Ezeket lokálisan, azaz helyileg alkalmazzuk, vagyis bekenjük a sajgó részeket. A melegítő hatású krémek egyik alapanyaga a kapszaicin. Önmagában ez a hatóanyag nem csíp, hanem a bőrünk hőreceptorainak ingerküszöbét csökkenti, ezért a normális testhőt is nagyon melegnek érzik. A megemelkedett testhő elősegíti a méreganyagok kiürítésében is.
Emellett a fájdalominger agyba jutásában is játszik szerepet, ezért a fájdalom igencsak csökken, sőt, az endorfin termelésébe is beleszól, segít minél többet előállítani. A rendszeres kapszaicin fogyasztásról az is kiderült, hogy bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti. A kapszaicin fokozza az anyagcserét, magasabb a nyál- és gyomorsav termelődés, ami támogatja az ételek gyorsabb lebontását.
Érdemes odafigyelni néhány dologra, amikor arra adjuk a fejünket, hogy a kapszaicin jótékony hatására bízzuk a magunkat. Először is, ne ugorjunk fejest a fogyasztásába, kis adaggal kezdjük, mert gyomorirritációt és hasmenést okozhat. Nem csak frissen, de a paprika őrölt formájában is megőrzi erejét és sokkal hatásosabb, mint ha kapszula formájában vesszük magunkhoz. Terhesség és szoptatás alatt nem javasolt a fogyasztása, hiszen minden, amit egy anya magához vesz, a köldökzsinóron és a szoptatás alatt a babához jut. Ez ugyanúgy igaz a külsőleg alkalmazott krémek esetében is.
Fájdalmaink csillapításához keressünk természetes alapanyagokat, remek választás a kapszaicin, de figyeljünk oda a szabályokra.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Hallottál már a hipermobilitás szindrómáról?

Vannak esetek, amikor ízületeink kötöttebbek, van, amikor lazábbak és van, amikor már gondot okozhat a lazaságuk. Ez utalhat arra, hogy hipermobilasak vagyunk.