Menü

Kapszaicin – a fájdalomcsillapítás ősi alapanyaga

Fájdalomcsillapítók tömkelege áll rendelkezésünkre, amikor csillapítani akarjuk kínjainkat, sok gyógyír létezik rá, ezek közül egy a kapszaicin.

Az emberek jó része az élete során találkozik az erős, csípős paprikával, vagy így vagy úgy. Általában ételeinkbe használjuk, de nem csak leveseiket erősíthetjük vele, hanem egészségünkre is igen jó hatással van. Azonban nem mindegy, hogy mennyit és hogyan használunk belőle. Erősségét a Scoville-skálán jelölik, mely úgy működik, hogy hígítási arányt adnak meg az adott paprika erősségi fokához úgy, hogy a fogyasztó ember ne érezzen semmit sem csípősségéből. A pritamin paprika SHU, vagyis Scoville-értéke nagyjából nulla, a habanero családba tartozóké eléri a 500.000-1.000.000 hígítási mértéket.

A paprika csípőssége a kapszaicinnak köszönhető, mely a termés belső falán fellelhető bordák kis mirigyeiben képződik, innen pedig eljut a paprika többi részébe. Amikor erőspaprikát fogyasztunk és kivágjuk a bordákat, akkor kicsit elvehetünk erejéből. Észre sem vesszük, hogy ha valamire rákerül, hiszen nincs szaga és színe, ezért is kell nagyon vigyázni, hogy paprika vágása után mindig mossunk kezet, nehogy olyan helyre kenjük, ahol fájdalmat okozhat.

Amikor fájdalmunk van, legyen az rándulás, húzódás akkor kétféle módon segíthetünk magunkon. A kapszaicin az az alapanyag, amit ilyenkor használhatunk. Az egyik, hogy hűsítő hatású krémet vetünk be, a másik, hogy melegítő hatásút. Ezeket lokálisan, azaz helyileg alkalmazzuk, vagyis bekenjük a sajgó részeket. A melegítő hatású krémek egyik alapanyaga a kapszaicin. Önmagában ez a hatóanyag nem csíp, hanem a bőrünk hőreceptorainak ingerküszöbét csökkenti, ezért a normális testhőt is nagyon melegnek érzik. A megemelkedett testhő elősegíti a méreganyagok kiürítésében is.

Emellett a fájdalominger agyba jutásában is játszik szerepet, ezért a fájdalom igencsak csökken, sőt, az endorfin termelésébe is beleszól, segít minél többet előállítani. A rendszeres kapszaicin fogyasztásról az is kiderült, hogy bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti. A kapszaicin fokozza az anyagcserét, magasabb a nyál- és gyomorsav termelődés, ami támogatja az ételek gyorsabb lebontását.

Érdemes odafigyelni néhány dologra, amikor arra adjuk a fejünket, hogy a kapszaicin jótékony hatására bízzuk a magunkat. Először is, ne ugorjunk fejest a fogyasztásába, kis adaggal kezdjük, mert gyomorirritációt és hasmenést okozhat. Nem csak frissen, de a paprika őrölt formájában is megőrzi erejét és sokkal hatásosabb, mint ha kapszula formájában vesszük magunkhoz. Terhesség és szoptatás alatt nem javasolt a fogyasztása, hiszen minden, amit egy anya magához vesz, a köldökzsinóron és a szoptatás alatt a babához jut. Ez ugyanúgy igaz a külsőleg alkalmazott krémek esetében is.

Fájdalmaink csillapításához keressünk természetes alapanyagokat, remek választás a kapszaicin, de figyeljünk oda a szabályokra.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.