Menü

Veszélyes adventi koszorúk

Talán elcsépelt témának tűnik az advent veszélyeiről beszélni, talán már sokszor hallottuk és a nagy többségnek nem is mondok újat, talán valaki legyint és végig sem olvassa, azonban tűzoltófeleségként, háromgyermekes anyukaként és pedagógusként mégis úgy gondolom a téma aktuális, fel kell hívni rá a figyelmet, s lehetőség szerint a gyerekekkel is tisztázni kell néhány alapvető dolgot.

A gyönyörű adventi időszak lehet veszélyes is. Tűzveszélyes. A téli időszakban 45 percenként kigyullad egy lakás – olvastam valamikor egy internetes portálon. Közelednek az ünnepek, kezdődik a karácsonyi készülődés, válogatunk az adventi koszorúk között, gyújtjuk lassan a gyertyákat, elővesszük karácsonykor a csillagszórókat, nagyüzemben mennek a konyhai munkálatok, ezek pedig mind veszélyforrások, veszélyhelyzetek is.

Az ünnepi készülődés idején sajnos nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a karácsonyváráson kívül ez az idő egy rendkívül tűzveszélyes időszak is, mely apró odafigyeléssel megelőzhető.

A felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú, égő gyertya, a felelőtlenül használt csillagszóró nagyon rövid idő alatt óriási tüzet okozhat és mindent meggyújt maga körül, ehhez mindössze pár perc is elég, a baj hamar megvan.

Ma a karácsonyfára már nem szokás égő gyertyát tenni, ám egy kiszáradt fenyőn vagy műfenyőn lévő elektromos fényfüzér sem mindig biztonságos, könnyen tüzet okozhat a fűtött lakásban, főleg, ha nem egy ellenőrzött, jó minőségű, biztonságos helyről vásárolt termékkel van dolgunk.

A karácsonyfán lévő füzéreket gondosan húzzuk ki a konnektorból, ha elhagyjuk a lakást!

Fontos azt is megjegyezni, hogy az adventi koszorút, gyertyát helyezzük mindig nem éghető anyagú alátétre! Semmiképp se tegyük a koszorút ablakba függöny, vagy egyéb éghető textília közelébe.

Az ünnepek alatt nemcsak az adventi koszorúk, karácsonyfák, gyertyák és fényfüzérek jelentenek veszélyt, hanem szilveszter idején a petárdák és tüzijátékok felelőtlen használata is, mely tüzet, illetve komoly égési sérüléseket okozhat.

Nemcsak az ünnepi holmik, kiegészítők okozhatnak tüzet, hanem a konyha is egy potenciális veszélyzóna.

Az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben készülnek az ételek párhuzamosan, s olykor kapkodunk. Ha meggyullad az olaj vagy zsír, akkor tilos vizet önteni rá, mert a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami aztán minden mást is meggyújt maga körül, nagyon súlyos sérülésekkel járhat.

Fedjük le egy fedővel az égő olajat és zárjuk el a tűzhelyet – hívják fel a figyelmet erre is a tűzoltók.

Mi a teendő, ha kigyullad valami?

Ha minden elővigyázatosság ellenére mégis tűz keletkezik, akkor a tűz oltása előtt áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket.

A családtagokkal, gyermekekkel már jő előre beszéljük át, mi a teendő tűzveszély, veszély esetén, mi a tűzoltóság és a mentők telefonszáma. Nagyon fontos, hogyha megtörtént a baj, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?