Menü

Veszélyes adventi koszorúk

Talán elcsépelt témának tűnik az advent veszélyeiről beszélni, talán már sokszor hallottuk és a nagy többségnek nem is mondok újat, talán valaki legyint és végig sem olvassa, azonban tűzoltófeleségként, háromgyermekes anyukaként és pedagógusként mégis úgy gondolom a téma aktuális, fel kell hívni rá a figyelmet, s lehetőség szerint a gyerekekkel is tisztázni kell néhány alapvető dolgot.

A gyönyörű adventi időszak lehet veszélyes is. Tűzveszélyes. A téli időszakban 45 percenként kigyullad egy lakás – olvastam valamikor egy internetes portálon. Közelednek az ünnepek, kezdődik a karácsonyi készülődés, válogatunk az adventi koszorúk között, gyújtjuk lassan a gyertyákat, elővesszük karácsonykor a csillagszórókat, nagyüzemben mennek a konyhai munkálatok, ezek pedig mind veszélyforrások, veszélyhelyzetek is.

Az ünnepi készülődés idején sajnos nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a karácsonyváráson kívül ez az idő egy rendkívül tűzveszélyes időszak is, mely apró odafigyeléssel megelőzhető.

A felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú, égő gyertya, a felelőtlenül használt csillagszóró nagyon rövid idő alatt óriási tüzet okozhat és mindent meggyújt maga körül, ehhez mindössze pár perc is elég, a baj hamar megvan.

Ma a karácsonyfára már nem szokás égő gyertyát tenni, ám egy kiszáradt fenyőn vagy műfenyőn lévő elektromos fényfüzér sem mindig biztonságos, könnyen tüzet okozhat a fűtött lakásban, főleg, ha nem egy ellenőrzött, jó minőségű, biztonságos helyről vásárolt termékkel van dolgunk.

A karácsonyfán lévő füzéreket gondosan húzzuk ki a konnektorból, ha elhagyjuk a lakást!

Fontos azt is megjegyezni, hogy az adventi koszorút, gyertyát helyezzük mindig nem éghető anyagú alátétre! Semmiképp se tegyük a koszorút ablakba függöny, vagy egyéb éghető textília közelébe.

Az ünnepek alatt nemcsak az adventi koszorúk, karácsonyfák, gyertyák és fényfüzérek jelentenek veszélyt, hanem szilveszter idején a petárdák és tüzijátékok felelőtlen használata is, mely tüzet, illetve komoly égési sérüléseket okozhat.

Nemcsak az ünnepi holmik, kiegészítők okozhatnak tüzet, hanem a konyha is egy potenciális veszélyzóna.

Az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben készülnek az ételek párhuzamosan, s olykor kapkodunk. Ha meggyullad az olaj vagy zsír, akkor tilos vizet önteni rá, mert a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami aztán minden mást is meggyújt maga körül, nagyon súlyos sérülésekkel járhat.

Fedjük le egy fedővel az égő olajat és zárjuk el a tűzhelyet – hívják fel a figyelmet erre is a tűzoltók.

Mi a teendő, ha kigyullad valami?

Ha minden elővigyázatosság ellenére mégis tűz keletkezik, akkor a tűz oltása előtt áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket.

A családtagokkal, gyermekekkel már jő előre beszéljük át, mi a teendő tűzveszély, veszély esetén, mi a tűzoltóság és a mentők telefonszáma. Nagyon fontos, hogyha megtörtént a baj, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.