Menü

Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?

Az éretlen zöld és az érett sárga banán a színükön túl is különböznek egymástól. Bizonyára találkoztunk már a szupermarketek polcain zöldesebb árnyalatú banánnal. Ilyenkor általában hagyjuk érlelődni pár napig, míg megjelenik az érettséget jelző élénksárga árnyalat. Addigra azonban a banán rezisztens keményítőjének nagy része cukorrá alakul, ami bizony a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél (nem véletlenül szokás a diéta alatt csínján bánni vele).

Ezzel szemben az éretlen banán főzése és fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel is járhat (és talán még a konyhai rutinunkat is feldobhatja kicsit). Persze az érett gyümölcs édesebb és finomabb, azonban a zöld, éretlen banánban található rezisztens keményítő és pektin segíthet kordában tartani a vércukorszintünket, valamint a bélrendszer és emésztés megfelelő működését is (hiszen az éretlen banán a prebiotikumokban is bővelkedik). A tápanyagtartalom a gyümölcs érésével tehát változásnak indul: ahogy a banán sárgul, az antioxidánsok – a rák és a szívbetegségek ellen védő anyagok – szintje némileg megnő, mint ahogyan a cukortartalom is.

A magas keményítőtartalom segít táplálni a bélrendszeredben lévő jótékony baktériumokat, ami elősegíti az egészséges immunrendszer és emésztőrendszer működését is.

Ugyan az éretlen banán textúrája viaszosabb, és ízre sem a legédesebb, de ha jól használjuk, nagyon finom dolgok is kisülhetnek belőle – akár szó szerint is (bár a puffadásra érzékenyek óvatosan fogyasszák magas keményítő- és rosttartalma miatt). Az érett banánnal ellentétben azonban nem érdemes meghámozva falatozni: a szakértők a főzőbanánhoz hasonlították (ami méretre nagyobb a sima banánnál, Afrikában nagyjából úgy használják, mint itthon a krumplit), amivel akkor érhetjük el a legjobb hatást, ha főzzük, pürésítjük vagy sütjük – magyarán az éretlen banán köretként és desszertek hozzávalójaként is megállja a helyét. Jamaicában, Indiában és Kolumbiában például – ahol az éretlen banánhoz sokkal könnyebb hozzáférni – a napi étkezések természetes részét képzi.

Sós vagy édes ételek készítéséhez egyaránt használhatjuk, mivel nagyon könnyen kezelhető alapanyag, amivel számos más hozzávalót is kiegészíthetünk. Húsok mellé mellé, sóval, hagymával és zöldfűszerekkel ízesítve például kiváló köret.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.