Menü

Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?

Az éretlen zöld és az érett sárga banán a színükön túl is különböznek egymástól. Bizonyára találkoztunk már a szupermarketek polcain zöldesebb árnyalatú banánnal. Ilyenkor általában hagyjuk érlelődni pár napig, míg megjelenik az érettséget jelző élénksárga árnyalat. Addigra azonban a banán rezisztens keményítőjének nagy része cukorrá alakul, ami bizony a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél (nem véletlenül szokás a diéta alatt csínján bánni vele).

Ezzel szemben az éretlen banán főzése és fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel is járhat (és talán még a konyhai rutinunkat is feldobhatja kicsit). Persze az érett gyümölcs édesebb és finomabb, azonban a zöld, éretlen banánban található rezisztens keményítő és pektin segíthet kordában tartani a vércukorszintünket, valamint a bélrendszer és emésztés megfelelő működését is (hiszen az éretlen banán a prebiotikumokban is bővelkedik). A tápanyagtartalom a gyümölcs érésével tehát változásnak indul: ahogy a banán sárgul, az antioxidánsok – a rák és a szívbetegségek ellen védő anyagok – szintje némileg megnő, mint ahogyan a cukortartalom is.

A magas keményítőtartalom segít táplálni a bélrendszeredben lévő jótékony baktériumokat, ami elősegíti az egészséges immunrendszer és emésztőrendszer működését is.

Ugyan az éretlen banán textúrája viaszosabb, és ízre sem a legédesebb, de ha jól használjuk, nagyon finom dolgok is kisülhetnek belőle – akár szó szerint is (bár a puffadásra érzékenyek óvatosan fogyasszák magas keményítő- és rosttartalma miatt). Az érett banánnal ellentétben azonban nem érdemes meghámozva falatozni: a szakértők a főzőbanánhoz hasonlították (ami méretre nagyobb a sima banánnál, Afrikában nagyjából úgy használják, mint itthon a krumplit), amivel akkor érhetjük el a legjobb hatást, ha főzzük, pürésítjük vagy sütjük – magyarán az éretlen banán köretként és desszertek hozzávalójaként is megállja a helyét. Jamaicában, Indiában és Kolumbiában például – ahol az éretlen banánhoz sokkal könnyebb hozzáférni – a napi étkezések természetes részét képzi.

Sós vagy édes ételek készítéséhez egyaránt használhatjuk, mivel nagyon könnyen kezelhető alapanyag, amivel számos más hozzávalót is kiegészíthetünk. Húsok mellé mellé, sóval, hagymával és zöldfűszerekkel ízesítve például kiváló köret.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.