Menü

Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?

Az éretlen zöld és az érett sárga banán a színükön túl is különböznek egymástól. Bizonyára találkoztunk már a szupermarketek polcain zöldesebb árnyalatú banánnal. Ilyenkor általában hagyjuk érlelődni pár napig, míg megjelenik az érettséget jelző élénksárga árnyalat. Addigra azonban a banán rezisztens keményítőjének nagy része cukorrá alakul, ami bizony a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél (nem véletlenül szokás a diéta alatt csínján bánni vele).

Ezzel szemben az éretlen banán főzése és fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel is járhat (és talán még a konyhai rutinunkat is feldobhatja kicsit). Persze az érett gyümölcs édesebb és finomabb, azonban a zöld, éretlen banánban található rezisztens keményítő és pektin segíthet kordában tartani a vércukorszintünket, valamint a bélrendszer és emésztés megfelelő működését is (hiszen az éretlen banán a prebiotikumokban is bővelkedik). A tápanyagtartalom a gyümölcs érésével tehát változásnak indul: ahogy a banán sárgul, az antioxidánsok – a rák és a szívbetegségek ellen védő anyagok – szintje némileg megnő, mint ahogyan a cukortartalom is.

A magas keményítőtartalom segít táplálni a bélrendszeredben lévő jótékony baktériumokat, ami elősegíti az egészséges immunrendszer és emésztőrendszer működését is.

Ugyan az éretlen banán textúrája viaszosabb, és ízre sem a legédesebb, de ha jól használjuk, nagyon finom dolgok is kisülhetnek belőle – akár szó szerint is (bár a puffadásra érzékenyek óvatosan fogyasszák magas keményítő- és rosttartalma miatt). Az érett banánnal ellentétben azonban nem érdemes meghámozva falatozni: a szakértők a főzőbanánhoz hasonlították (ami méretre nagyobb a sima banánnál, Afrikában nagyjából úgy használják, mint itthon a krumplit), amivel akkor érhetjük el a legjobb hatást, ha főzzük, pürésítjük vagy sütjük – magyarán az éretlen banán köretként és desszertek hozzávalójaként is megállja a helyét. Jamaicában, Indiában és Kolumbiában például – ahol az éretlen banánhoz sokkal könnyebb hozzáférni – a napi étkezések természetes részét képzi.

Sós vagy édes ételek készítéséhez egyaránt használhatjuk, mivel nagyon könnyen kezelhető alapanyag, amivel számos más hozzávalót is kiegészíthetünk. Húsok mellé mellé, sóval, hagymával és zöldfűszerekkel ízesítve például kiváló köret.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!