Menü

A ház „mérgei”

Babavárásaim alatt lettem rá figyelmes, hogy mennyi vegyszer van az otthonunkban. Valószínűleg szinte minden háziasszony tisztítószer-repertoárjában megtalálható néhány olyan vegyszer, ami potenciálisan halálos méreg is lehet. Ezeket biztonságosan kell tárolni és alkalmazni, hogy elkerüljük az egészségkárosodást. Melyek ezek a vegyi anyagok?

Ha körül nézünk a lakásunkban, bizonyára találunk olyan anyagokat, vegyszereket, melyek károsak az egészségre és nagyon fontos törekedni a biztonságos használatukra.

Egyik ilyen szer otthonunkban a fehérítő. Bizonyára megtalálható a háztartásban, sokan használjuk, ám tudni kell róla, hogy irritálhatja az orrunkat, a bőrünket, a szemünket és a torkunkat. Ha közvetlenül bármilyen bőrfelületünkkel érintkezik azonnal piros kiütéseket okoz.

Az esetleges szájba kerülése és lenyelése még veszélyesebb, ha véletlenül ez történne, az súlyosan károsítaná a gyomrunkat és nyelőcsövünket, ezért mindig felhívják rá a figyelmet, hogy jól szellőző helyen használjuk és élelmiszerektől távol tároljuk. Szakemberek figyelmeztetnek arra is, hogy semmiképp ne keverjük más anyagokkal, mert mérgező gázok szabadulhatnak fel.

Mindannyian használunk lefolyótisztítót.

Az igaz, hogy az eldugult lefolyókra megoldást jelentenek, ám a bőrön súlyos sérüléseket okozhatnak, a puszta kipárolgással pedig károsíthatják a szemünket, belélegezve pedig az emésztőrendszerünket, a vesénket és a májunkat is. Lenyelése azonnali halált okozhat.

Védőkesztyű használata nemhogy ajánlott, de szinte kötelező. Csukott ablakok mellett ne használjuk.

Mi a gond a légfrissítővel?

A legtöbb légfrissítőben olyan anyagok vannak, amelyek igen gyúlékony hajtógázok, ezért ezeket soha nem szabad nyílt láng - működésben lévő gáztűzhely, kandalló, gyertya stb. - közelében használni. A légfrissítő használata is körültekintést igényel.

A mosószerekkel mi a helyzet?

A mosószerek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek eltávolítják a szennyeződéseket a ruhákból, ám míg a szennyeseinket tisztává varázsolják, addig szervezetünkre veszélyesek lehetnek. Ha túl nagy mennyiséggel dolgozunk, asztmát okozhat, lenyelve pedig mérgezést. A gyártók nem győzik hangsúlyozni, hogy gyermekektől távol tartandók.

A kárpittisztító is káros?

A szőnyeg- és kárpittisztító szerekben szintén kemikáliák vannak, kipárolgásuk növeli a rák kialakulásának kockázatát, májkárosodást, szédülést, émelygést okozhat. Nyitott ablak mellett kell használni őket és lehetőleg soha ne lélegezzük be, védjük szervezetünket erre alkalmas maszk használatával.

Jön a tél, előkerül a fagyálló folyadék.

Az autókban használatos fagyállók gőzét belélegezve szédülést érezhetünk, lenyelése pedig súlyos vese-, szív- és agykárosodást okozhat, de akár halálos is lehet. Használatakor mindig húzzunk kesztyűt, és tároljuk olyan helyen, ahol sem gyermek, sem háziállat nem férhet hozzá.

A rovarirtó szerek is a veszélyes anyagok közé tartoznak.

Legyen az rovarirtó spray vagy rovarcsapda, ezek többsége mind tele van káros vegyszerekkel. Használatukkor mindig győződjünk meg róla, hogy az nem került evőeszközökre, edényekre. Ha bármelyik szer is a bőrünkre kerül, azonnal mossuk le bővízzel és szappannal.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.