Menü

Mire jó a méhviasz?

A természetes alapanyagok használata évezredekre nyúlik vissza, hiszen a régmúltban nem voltak azok a laboratóriumok és ezt követően gyárak által előállított szintetikus anyagok, mint manapság. Pont egy ilyen ősanyag a méhviasz is, melynek felhasználási módja is igen sokrétű.

Már egészen régen felfedezte az emberiség a méhek által gyűjtött és „gyártott” anyagokat, igazából már az őskori barlangrajzok is tanúskodnak erről. A méhek szorgos munkája által a mézet már nagyon rég ismerjük, de van itt még valami, amit nekik köszönhetünk, ez pedig a méhviasz. Az ókori Egyiptomban is használták a hallottak testinek balzsamozásához vagy urnák, koporsók és edények hermetikus lezárásához. A későbbiekben ékszerkészítésre és a mindennapos használatban lévő tárgyak készítésére is igénybe vették. Azonban azt is meg kell említeni, hogy az egészségre gyakorolt jótékony hatása is igen jelentős.

A méhviasz az az anyag, amit a fiatal kis méhek arra használnak, hogy kialakítsák a lépet, mely szükséges a méz tárolásához, a virágpor raktározásához és az újabb méhek kifejlődéséhez is. Ezt a fajta viaszt a méhek a virágpor elfogyasztása után a potrohuk hasi oldalán lévő viaszmiriggyel állítják elő. Apró kis pelyhek keletkeznek, a méhek „megrágják”, ezzel elérik, hogy képlékennyé, formálható váljon az anyag, ekkor még fehér színe van. Ezután szépen fel tudják építeni a lép rácsos szerkezetét. Ez a szerkezet teljesen szabályos hatszögletű sejtekből áll, ez a legoptimálisabb forma ahhoz, hogy a lehető legtöbb mézet el tuják raktározni.

A méhviaszt rengeteg dologra használják, hiszen vízlepergető, zsírokkal, olajokkal elegyet alkot és száradás után filmréteget képez az adott területen. Ezen tulajdonságainak köszönhetően felhasználják pecsétviaszhoz, autófényezésre, különböző sajtok bevonására is, de előszeretettel kenik fel gyümölcsfák metszésénél a metszett ágak lezárására is. Nagyon sokan használják gyertyaöntésre, hiszen magas olvadáspontja miatt lassabban ég, ezért remek gyertya alapanyag, emellett lángja nem képez koromréteget semmin sem.

Kozmetikumokban gyártásánál is szívesen igénybe veszik jótékony hatását. Mivel a bőrbe nem szívódik fel, hanem csak finom filmréteget képez, így nem engedi a bőr kiszáradását, ezért többek közt a jóminőségű ajakbalzsamok egyik összetevője. Magas A-vitamin tartalma miatt segít a sejtek regenerálódását. Fokozza a vérkeringést, baktériumölő és bőrnyugtató hatású, csökkenti a gyulladásokat és elősegíti a sebek gyógyulását. Gyertyaként használva nem csak kellemes illatot kölcsönöz a lakásnak, hanem a égése során olyan negatív ionok szabadulnak fel, amik magukhoz vonzzák a port, a baktériumokat és a polleneket, így megtisztítva a levegőt.

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a növények beporzásának több, mint 70%-áért ők a felelősek, de mézet és méhviaszt is csak, és kizárólag a méhek tudnak előállítani, így mindig figyeljük oda ezekre a kis zümmögő lényekre.

A méhviasz egy minden területen nagyon hasznos dolog, mind egyéb tárgyak gyártásánál, mind a kozmetikumok előállításánál. Óvjuk a természetet, hogy sokáig élvezhessük e méhviasz adta natúr termékek jótékony hatását.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.