Mire jó a méhviasz?
- Dátum: 2023.12.02., 19:40
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- A-vitamin, baktériumölő, gyertya, gyulladáscsökkentő, kozmetikum, méhviasz, méz, vízlepergető
A természetes alapanyagok használata évezredekre nyúlik vissza, hiszen a régmúltban nem voltak azok a laboratóriumok és ezt követően gyárak által előállított szintetikus anyagok, mint manapság. Pont egy ilyen ősanyag a méhviasz is, melynek felhasználási módja is igen sokrétű.
Már egészen régen felfedezte az emberiség a méhek által gyűjtött és „gyártott” anyagokat, igazából már az őskori barlangrajzok is tanúskodnak erről. A méhek szorgos munkája által a mézet már nagyon rég ismerjük, de van itt még valami, amit nekik köszönhetünk, ez pedig a méhviasz. Az ókori Egyiptomban is használták a hallottak testinek balzsamozásához vagy urnák, koporsók és edények hermetikus lezárásához. A későbbiekben ékszerkészítésre és a mindennapos használatban lévő tárgyak készítésére is igénybe vették. Azonban azt is meg kell említeni, hogy az egészségre gyakorolt jótékony hatása is igen jelentős.
A méhviasz az az anyag, amit a fiatal kis méhek arra használnak, hogy kialakítsák a lépet, mely szükséges a méz tárolásához, a virágpor raktározásához és az újabb méhek kifejlődéséhez is. Ezt a fajta viaszt a méhek a virágpor elfogyasztása után a potrohuk hasi oldalán lévő viaszmiriggyel állítják elő. Apró kis pelyhek keletkeznek, a méhek „megrágják”, ezzel elérik, hogy képlékennyé, formálható váljon az anyag, ekkor még fehér színe van. Ezután szépen fel tudják építeni a lép rácsos szerkezetét. Ez a szerkezet teljesen szabályos hatszögletű sejtekből áll, ez a legoptimálisabb forma ahhoz, hogy a lehető legtöbb mézet el tuják raktározni.
A méhviaszt rengeteg dologra használják, hiszen vízlepergető, zsírokkal, olajokkal elegyet alkot és száradás után filmréteget képez az adott területen. Ezen tulajdonságainak köszönhetően felhasználják pecsétviaszhoz, autófényezésre, különböző sajtok bevonására is, de előszeretettel kenik fel gyümölcsfák metszésénél a metszett ágak lezárására is. Nagyon sokan használják gyertyaöntésre, hiszen magas olvadáspontja miatt lassabban ég, ezért remek gyertya alapanyag, emellett lángja nem képez koromréteget semmin sem.
Kozmetikumokban gyártásánál is szívesen igénybe veszik jótékony hatását. Mivel a bőrbe nem szívódik fel, hanem csak finom filmréteget képez, így nem engedi a bőr kiszáradását, ezért többek közt a jóminőségű ajakbalzsamok egyik összetevője. Magas A-vitamin tartalma miatt segít a sejtek regenerálódását. Fokozza a vérkeringést, baktériumölő és bőrnyugtató hatású, csökkenti a gyulladásokat és elősegíti a sebek gyógyulását. Gyertyaként használva nem csak kellemes illatot kölcsönöz a lakásnak, hanem a égése során olyan negatív ionok szabadulnak fel, amik magukhoz vonzzák a port, a baktériumokat és a polleneket, így megtisztítva a levegőt.
Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a növények beporzásának több, mint 70%-áért ők a felelősek, de mézet és méhviaszt is csak, és kizárólag a méhek tudnak előállítani, így mindig figyeljük oda ezekre a kis zümmögő lényekre.
A méhviasz egy minden területen nagyon hasznos dolog, mind egyéb tárgyak gyártásánál, mind a kozmetikumok előállításánál. Óvjuk a természetet, hogy sokáig élvezhessük e méhviasz adta natúr termékek jótékony hatását.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.