Menü

Szilveszteri népszokások és babonák

Mivel vonzzuk be a szerencsét a babonák szerint?

A népi kalendárium szerint szilveszter és az új év első napja szorosan összefügg egymással, ezért a két nap hiedelmei és szokásai is hasonlóak. A szilveszter és újév napja a babonák és a hiedelmek igazi színes sokasága.

Régen sokan hittek a babonákban és betartották őket, ha megkérdezzük nagyszüleinket bizonyára sok mindent tudnak mesélni nekünk. Manapság azonban egyre kevesebben foglalkoznak a néphiedelmekkel, akit azonban mégis foglalkoztat mivel vonzza be a szerencséjét, olvassa tovább cikkünket!

A szilveszteri szokások alapja lényegében az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot hozzanak, s úgy gondolták ezen időszak cselekvései, történései meghatározzák a következő évet, az jellemzi majd az új esztendőt, ezért tartózkodtak minden olyan cselekedettől, amit szerettek volna elkerülni, így például a vitáktól és veszekedésektől.

Aki a hiedelem szerint ekkor elkerüli a konfliktusokat, a következő évben békére lel.

Aki ilyenkor korán kel, egész évben friss lesz, aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben erre számíthat, így mindenki igyekezett egészséges maradni, nem megbetegedni, hogy nehogy kihasson a következő esztendőre.

Az óév utolsó és az újév első ételei szinte szentírásnak számítottak. Jól ismert a baromfihús evésének tilalma e napon. Ne együnk baromfit szilveszterkor, mert azok hátrafelé kaparnak, s elkaparják a szerencsénket. Pulykát enni is szerencsétlen dolog, mert mérget hoz a házhoz, halat pedig azért nem ajánlott, mert a hallal általában elúszik a szerencse.

Aki újév napján édeset eszik, annak egész éve édes lesz.

Közismert az a hiedelem is, hogy újév napján semmit sem adnak ki a házból, mert akkor egész éven át minden kimegy onnan. Az újévet nem jó tartozással, adóssággal kezdeni, ezeket még az újév előtt igyekeztek kiegyenlíteni.

A hölgyek biztosan megjegyezték, hogy ezen a két napon tilos mosni, mert elviszi a szerencsét és tilos teregetni is, mert az halálozást jelent a családban, legalábbis a néphit szerint.

Szilveszterkor és újévkor tilos kiönteni a szemetet, mert megy vele minden jó, kidobjuk vele együtt a szerencsénket is.

Nem szerencsés dolog újév napján ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.

Na de akkor mit ajánlott tenni, enni?

Figyelni a táplálkozásra, a fent említett ételek kerülésére. Újévkor a fentiek helyett disznót kell enni, hogy kitúrja a szerencsét.

A szilveszteri babonák szerint az újévi sült malac szerencsét és gazdagságot hoz, ahogy a szemes termények is, például lencse, rizs, köles. Ezek aprópénzhez hasonlítanak, szerencsét és gazdagságot, pénzbőséget hoznak.

A hagyományok szerint hogyha a kutyák megtömik a bendőjüket, akkor gazdagság vár az egész évben.

Szerencsét hoz az is, ha megtöltjük a kávétartót, cukortartót, sótartót, borstartót, lisztes edényt, mert, ha ezek tele vannak, bőségre számíthatunk.

Ha január elsején egy férfi látogatót engedünk először a lakásba, az szerencsét hoz, hölgylátogató elsőként azonban sajnos szerencsétlenséget jelent.

A szilveszteri gonoszűző zajcsapás Erdély falvaiban volt leginkább szokás volt, ekkor a serdülő fiúk kolompokkal, csengőkkel, bádogdarabokkal lármáztak éjfélkor, hogy elűzzék az óévet és megérkezhessen az új esztendő. Több helyen kolompokkal érték el ugyanezt a lármázást.

Szokás volt újévkor kora reggel a kútnál hideg vízben mosdani, hogy egész évben frissek legyenek az emberek.

Távoli szerelmesek pezsgője pedig egy igen érdekes hiedelem. Egymástól távol lévő szerelmesek a pezsgőnyitás után loccsantsanak ki egy kis italt a földre, így biztosan együtt maradnak. A kiöntött pezsgő azt is szimbolizálja, hogy „dől a lé”, tehát sok pénz áll majd a házhoz.

A lányokat leginkább az érdekelte ezeken a napokon, hogy férjhez mennek-e, illetve, hogy ki lesz a jövendőbelijük. Ezt egyes helyeken a kocsonyából jósolták meg, mégpedig úgy, hogy annak elfogyasztása után a lányok mindegyike kiválasztott egy csontot, kitette az udvarra, és akiét a kutya elvitte az éjszaka, az még abban az esztendőben férjhez megy.

Gombócfőzéssel is a jövendőbelijükre próbáltak választ kapni, 13 gombócokból tizenkettőbe férfinevet tartalmazó kis papírt tettek a lehetséges férjjelöltek nevével, és amelyik gombóc először feljött a víz tetejére, az súgta meg a leendő férj nevét. Ha a gombóc üres volt, abban az évben a lány nem számíthatott esküvőre.

Szilveszteri ólomöntés, disznó röfögés, csókváltás, kakas meglesése, időjárás, fokhagyma-kalendárium, kulcsforgatás, gyertyázás, lóhere keresés és még sok érdekesség létezett a következő évben reméltek megjóslására, s bár nem hisznek sokan a babonákban, azért mindenki kíváncsi vajon mit hoz az új esztendő.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.