Menü

Ezért tartsd tisztán a sminkecseteket, szivacsokat!

A sminkeszközök alatt olyan kellékeket értünk, mint az ecsetek, applikátorok, szivacsok és pamacsok. Ezeket mi nők nap, mint nap használjuk, azonban csak kevesen figyelnek oda a rendszeres és alapos fertőtlenítésükre, tisztításukra. Hogy ezek tisztántartása miért fontos feladat, máris összefoglaljuk!

Minden alkalommal, amikor használjuk a sminkeszközöket, a bőrünkön lévő összes szennyeződést átvisszük az ecsetekre és szivacsokra. Ha netán a kézmosásra sem figyelünk kellőképpen oda, akkor szintén sok baktériumot szedhetünk össze.

A sminkeszközök tisztántartása azért (lenne) olyan nagyon fontos feladat, mert ezek elmulasztása – épp a fent említett okokból - fertőzésveszélyes lehet.

Ha nyílt vágás vagy pattanás van a bőrön, akkor a piszkos smink bejuthat alá, és különféle fertőzéseket vagy irritációt okozhat. Bizonyos vírusok, mint az influenza vagy akár a herpesz a rúzsokon is napokig vagy hetekig fennmaradhatnak a bennük lévő viaszoknak és fehérjéknek köszönhetően. Ezek a baktériumok nem életveszélyesek, de csúnya bőr- vagy szemproblémákat okozhatnak.

Sem a tárolás, sem a tisztítás, tisztántartás és fertőtlenítés nem elhanyagolandó szempont, ezeket az eszközöket mindig – ahogy a kozmetikai termékeket is - hűvös, száraz, napfénytől védett helyen célszerű tartanunk. Egy hálószobai fésülködőasztalon jó helyük van, ahogy a neszeszerben is.

A tárolás és tisztítás mellett ugyanilyen fontos dolog a szavatossági idő, melyet minden esetben számon kell tartanunk, hiszen a lejárt vagy nem megfelelően tárolt, tisztított termékek pattanásokat, fertőzéseket, gyulladásokat okozhatnak.

Az applikátorok, blenderek, ecsetek és szivacsok esetében elengedhetetlenül fontos a tisztításuk, ehhez meleg szappanos, babasamponos víz, antibakteriális folyadék, vagy az erre a célra kifejlesztett fertőtlenítő spray javasolt.

Ha nincs sok időm, akkor a fertőtlenítő spray segítségével átfújom az eszközeimet, ezzel is ügyelve a higiéniára.

A tisztításra való odafigyeléssel elkerülhetőek az olyan fertőzések, mint a kötőhártya-gyulladás, a herpesz, pattanások és számos más bőrfertőzés.

Köztudottan jó fertőtlenítő szer az ecet, ezzel házilag is készíthetünk öblítő folyadékot. Egy csésze meleg vizet keverjünk össze fél csészényi ételecettel, majd áztassuk meg benne az ecsetet, szivacsot. Tisztítás után az eszközöket mindig öblítsük át sima vízzel is!

A mikrós módszer is jó, a megmosott ecseteket, szivacsokat egy kis – vízzel félig megtöltött - mikrózható tálkába tegyük, majd ezt 1 percre állítsuk a mikróba. Mosogatószivacsot is szoktam így fertőtleníteni, csak arra kell nagyon vigyázni, hogy ekkor az eszköz forró, ne fogjuk meg azonnal!

Milyen gyakran kell tisztítani a sminkeszközöket?

Ha nem is minden használat után, de legalább hetente egy gyors fertőtlenítő spray és havonta egy alapos átmosás mindenképp javasolt! A sminkkellékek tisztítása roppant egyszerű művelet, eddig nem figyeltünk a sminkeszközeink fertőtlenítésére akkor mostantól építsük be ezt a hasznos szokást a heti rutinba.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.