Menü

Reggeli napindító italok, avagy mi az aranytej

A legtöbb ember ahogy felébred, máris indul a konyhába vizet forralni teához, bekapcsolni a kávéfőzőt, keverni a lattét, vagy bármit, amivel koffeinhez juthat.

A napi egy vagy két csésze kávéval nincs is semmi baj, sőt még bizonyos tanulmányok szerint egészségügyi előnyei is vannak, azonban itt is a mérték a fontos, a túl sok kávéfogyasztás ugyanis kiszáradáshoz, gyomorégéshez, alvásproblémákhoz vezethet.

Ha esetleg egy újévi fogadalom, tudatos elhatározás, vagy csak a kíváncsiság miatt úgy döntünk, hogy a reggelt más napindító italokkal is megpróbáljuk lendületbe hozni, akkor a mai cikkünk kapóra jön.

A nálam sokkal okosabbak gyakran hangoztatják, hogy éhgyomorra nem kávé, hanem egy nagy pohár citromos víz.

A kutatások kimutatták, hogy ha a napunkat egy nagy pohár vízzel indítjuk, javulni fog az anyagcserénk és gyorsabban örülhetnek ki a méreganyagok a szervezetünkből, ebbe pár csepp citrom még a C-vitamin tartalom miatt is hasznos.

Kóstoljuk meg a matcha teát!

A matcha-tea csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítja az anyagcserét és segít megakadályozni a rák kialakulását. Ugyan nem egy koffeinbomba, de napindítónak meg lehet próbálni.

Jól hangzik a grapefruit juice?

Édes és egyben kesernyés is egyben, rendkívül magas a C vitamin tartalma és fogyókúra szempontjából is kiváló. Amennyiben viszont bármilyen vérnyomás csökkentő gyógyszert szedsz, ezt a reggeli frissítőt NE válasszuk.

Ha meleg italt szeretünk kortyolgatni reggel, akkor egy jó választás a zöld tea, amelyben némi koffein is van, így ad némi extra energiát, emellett sok benne az antioxidáns is, és kutatások szerint nem csak az anyagcserét serkenti, de a fogyásban is segíthet, különös tekintettel a hasi zsírpárnák elégetésére.

Nem kötelező koffeines meleg italt választani a reggeli rutinhoz, hiszen a zöldséglevek is remek italok reggelire, a bennük található tápanyagok pedig bizonyítottan energizáló hatásúak. Bátran próbálkozhatunk egy zöld turmix ledöntésével a koffeines nedűk helyett.

A turmixok és gyümölcsös smoothiek is nagyon népszerűek, mint például az almás-zabpelyhes turmix, a kivis smoothie, a fahéjas narancsos-répás turmix, az avokádós banános turmix, az epres-banános, a mangós-zöld teás és a joghurtos smoothiek, de én egy mogyoróvajas banánturmixra sem mondanék soha nemet.

Az érzékeny gyomrúak számára nagyon jót tehet egy enyhe gyömbértea, ami nem csak frissít, és erősíti az immunrendszert, de a gyomorfájást, hányingert, hasmenést is enyhítheti.

Mi az az aranytej?

Arany tejet így készíthetünk: 400 ml kókusztej, 1 púpos teáskanál kurkuma, 1 késhegynyi őrölt feketebors, 1/2 teáskanál mandula olaj, 1/2 teáskanál őrölt gyömbér, csipetnyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt kardamom, 1 teáskanál méz.

Miért fogyasszuk?

A kurkumának bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatása van, máj méregtelenítő, vérkeringés serkentő, vérhígító hatású, elősegíti az emésztést, növeli az antioxidánsokat, csillapítja a lázat és a rákgyógyításban is használják. Ízületi problémák enyhítésére ősidők óta hatékonyan alkalmazzák.

Ha adunk egy esélyt az aranytejnek, akkor így készüljön: egy kisebb lábasban keverjük össze az összes hozzávalót, kivéve a mézet. Melegítsük közepes hőfokon, tegyük takarékra és hagyjuk rotyogni 5 percig, amíg az összes hozzávaló beolvad, majd keverjük bele a mézet.

Ha belegondolunk, hogy 6-7 óra alvásidő után milyen sokáig nem vittünk be folyadékot a szervezetünkbe, akkor könnyen belátjuk, hogy azt mielőbb pótolni kell. Felkelés után közvetlenül ezért a legjobb meginni egy nagy pohár vizet, majd kipróbálni a fent említett nedűket.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.