Menü

Ments életet! avagy HŐSképzés

Minap olvastam a hírekben, hogy egy 17 éves diáklány Tatabányán életet mentett, az Országos Mentőszolgálat joggal nevezte hősnek a fiatal hölgyet, aki egy percre sem vesztette el a lélekjelenlétét.

„A 17 éves diáklány éppen hazafelé tartott az iskolából, amikor a vonatállomáson meglátta, ahogy egy vonatra várakozó idős férfi hirtelen összeesik. Azonnal a segítségére sietett, megpróbálta felébreszteni a beteget, aki nem reagált. Ezután megvizsgálta a légzését is, miközben más diákok értesítették a mentőket - olvasható az Országos Mentőszolgálat Facebook-posztjában.”

A fiatal diáklány azonnal megkezdte az újraélesztést a mentésirányító instrukciói alapján. A tatabányai mentősök perceken belül kiértek, és emelt szinten folytatták az életmentést. Az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően sikeres volt az újraélesztés, a férfit kórházba szállították.

Amikor elolvastam a diáklánnyal készült beszélgetést, arra gondoltam, hogy milyen kevés sokszor, amin múlik egy élet, mindössze pár perc lélekjelenlétre van szükség és bátorságra, azonnal cselekedni.

Ha ilyen történik körülöttünk, akkor merni kell közbe lépni.

„Ha megment egy életet, többet is megment!” - üzente mindenkinek a hős diáklány.

Mit kell tennem, hogyan kell elvégezni az újraélesztést?

Az Országos Mentőszolgálat közreműködésével az újraélesztés lépéseit minden hónap első hétfőjén bármelyik megyeszékhelyi mentőállomás Hősképzőjén el lehet sajátítani.

A „HŐSképzés” ingyenes tanfolyamokat jelent országszerte, ugyanis a Magyar Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat jóvoltából ingyenes képzéseken vehet részt, aki szeretné megtanulni vagy átismételni a legfontosabb elsősegélynyújtási ismereteket.

Az Országos Mentőszolgálat 2018 elején indította el az egész országra kiterjedő „Hősképzés” nevű programját. Az életmentéshez kedvet és bátorságot érző laikusok minden hónapban ingyenes újraélesztési oktatáson, gyakorláson vehetnek részt az OMSZ megyeszékhelyi mentőállomásain. „A Hősképző tanfolyamra minden hónap első hétfőjén (kivéve ünnepnapokon) 15 órától 17 óráig várják az érdeklődőket, előzetes regisztráció nélkül. A Hősképzésben részt vevő megyeszékhelyi mentőállomások listája ide kattintva érhető el.”

Részletek a https://www.mentok.hu/tevekenysegek/oktatas/ weboldalon!

Magyarországon sajnos évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent.

Mi az a Szív City?

2017. október 16-án, az Újraélesztés Nemzetközi Napján különleges életmentő applikáció indult Magyarországon. A Szív City lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség. Az applikáció összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nem csak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is. A Szív City rendszeréhez csatlakozó önkéntesek és a más tanfolyamokon korábban kiképzett laikusok számára is jó lehetőség az OMSZ „Hősképző” rendszere.

A Hősképzésben résztvevő megyeszékhelyi mentőállomások listáját az alábbi link tartalmazza:

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1uxewL6Syv11djMP71GbWj7-pYV7WHuGJ

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.