Menü

Mit jelent a „delulu” szemlélet?

„Delulu” - ezt a szót bevallom én sokáig nem is hallottam, nem is ismertem. Mint egy szitokszó, első hallásra olyasmi, ám pont az ellenkezője, egy olyan életfelfogás, amit büszkén vállalnak a fiatalok, az a bizonyos „Z generáció”, akik nem akarnak a realitás talaján maradni, hanem mernek az álmaiknak élni.

A deluluk szentül hisznek álmaik megvalósulásában, az „álom” meló elérésében, a vágyott nyaralás beteljesülésében, anyagi gondjaik megoldásában.

A „delulu” a „delusional” szó rövidített változata, amire a magyarban nincs megfelelő kifejezésünk, de olyan emberről szól, aki szinte álomvilágban él, s nem tudja megkülönböztetni a valóságot és a saját képzeteit.

A „delulu” kifejezést a Z generáció pozitív jelentéstartalommal ruházta fel, az álmodozásról szól, arról a képességről, hogy el tudunk rugaszkodni a valóságtól, és képesek vagyunk pozitívan látni a jövőt. Ez egy sajátos és különleges életfelfogás, kissé különc életfilozófia, ám a delulu követői szerint működik!

Az elképzelés valahol a pozitív gondolkodás rokonszemlélete, miszerint, ha az életet pozitívan éljük, bevonzzuk a kívánt szerencsét és sikert.

Csupán egyetlen dolog van, ami fölött kizárólagos hatalmunk van: ez a saját gondolkodásmódunk. Mindig, minden körülmény között szabadon dönthetünk erről. Márpedig, ha a döntés kérdése a kezünkben van, akkor érdemes pozitív gondolatokkal megtöltenünk fejünket, amelyre igazán vágyunk. Ilyen egyszerű lenne?

„Delululandben” nincs lehetetlen: megkaphatod az állást, csak higgy benne, elutazhatsz álmaid szigetére, csak éld bele magad, képzeld el és máris a tiéd, a kiszemelt férfi/nő pedig a lábaid előtt hever, ha úgy akarod.

Egy pszichoterapeuta szerint a delulu- jelenség a valóságtól és racionalitástól való elrugaszkodás, ám ez segíthet abban, hogy pozitívan és lelkesen álljunk hozzá a jövőnkhöz és törekedjünk a céljaink elérésére.

Hogy ez mennyire pozitív és motiváló vagy talán mennyire álomvilág és önámítás, a határokat laikusnak nehéz meghúzni, az azonban biztos, hogy kellő magabiztosság, lelkesedés és pozitív életszemlélet nélkül aligha remélhetünk sikereket az életben, ezek a tulajdonságok kárunkra nem válnak, az bizonyos.

A delulu hozzáállás segíthet abban, hogy jobb legyen az önértékelésünk, tisztában legyünk a saját pozitív tulajdonságainkkal, ha pedig kudarcélményben van részünk, tudjuk azt feldolgozni, továbblépni.

A deluluban a legfontosabb, hogy lehet a vágyaink szerint cselekedni és a kívánságainkat „megküldeni” az univerzumnak.

Az álláskereső deluluk azt vallják, semmi rossz nem történhet velük akkor, ha elhitetik magukkal, övék az álommeló, s azt is állítják, a magabiztosságuk nem irreális.

A delulu-hozzáállás valahol önbizalmat tehet a kezünkbe a nehézségek kezelésekor, továbbá hitet és reményt adhat a vágyott dolgok elérésében. Ez a szemlélet egy könnyen elérhető és megvalósítható életfelfogás. A pszichológusok úgy vélik, a pozitív gondolkodás és az önmagunkba vetett hit valóban segíthet abban, hogy merjünk tenni a céljainkért.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.