Menü

Mit jelent a „delulu” szemlélet?

„Delulu” - ezt a szót bevallom én sokáig nem is hallottam, nem is ismertem. Mint egy szitokszó, első hallásra olyasmi, ám pont az ellenkezője, egy olyan életfelfogás, amit büszkén vállalnak a fiatalok, az a bizonyos „Z generáció”, akik nem akarnak a realitás talaján maradni, hanem mernek az álmaiknak élni.

A deluluk szentül hisznek álmaik megvalósulásában, az „álom” meló elérésében, a vágyott nyaralás beteljesülésében, anyagi gondjaik megoldásában.

A „delulu” a „delusional” szó rövidített változata, amire a magyarban nincs megfelelő kifejezésünk, de olyan emberről szól, aki szinte álomvilágban él, s nem tudja megkülönböztetni a valóságot és a saját képzeteit.

A „delulu” kifejezést a Z generáció pozitív jelentéstartalommal ruházta fel, az álmodozásról szól, arról a képességről, hogy el tudunk rugaszkodni a valóságtól, és képesek vagyunk pozitívan látni a jövőt. Ez egy sajátos és különleges életfelfogás, kissé különc életfilozófia, ám a delulu követői szerint működik!

Az elképzelés valahol a pozitív gondolkodás rokonszemlélete, miszerint, ha az életet pozitívan éljük, bevonzzuk a kívánt szerencsét és sikert.

Csupán egyetlen dolog van, ami fölött kizárólagos hatalmunk van: ez a saját gondolkodásmódunk. Mindig, minden körülmény között szabadon dönthetünk erről. Márpedig, ha a döntés kérdése a kezünkben van, akkor érdemes pozitív gondolatokkal megtöltenünk fejünket, amelyre igazán vágyunk. Ilyen egyszerű lenne?

„Delululandben” nincs lehetetlen: megkaphatod az állást, csak higgy benne, elutazhatsz álmaid szigetére, csak éld bele magad, képzeld el és máris a tiéd, a kiszemelt férfi/nő pedig a lábaid előtt hever, ha úgy akarod.

Egy pszichoterapeuta szerint a delulu- jelenség a valóságtól és racionalitástól való elrugaszkodás, ám ez segíthet abban, hogy pozitívan és lelkesen álljunk hozzá a jövőnkhöz és törekedjünk a céljaink elérésére.

Hogy ez mennyire pozitív és motiváló vagy talán mennyire álomvilág és önámítás, a határokat laikusnak nehéz meghúzni, az azonban biztos, hogy kellő magabiztosság, lelkesedés és pozitív életszemlélet nélkül aligha remélhetünk sikereket az életben, ezek a tulajdonságok kárunkra nem válnak, az bizonyos.

A delulu hozzáállás segíthet abban, hogy jobb legyen az önértékelésünk, tisztában legyünk a saját pozitív tulajdonságainkkal, ha pedig kudarcélményben van részünk, tudjuk azt feldolgozni, továbblépni.

A deluluban a legfontosabb, hogy lehet a vágyaink szerint cselekedni és a kívánságainkat „megküldeni” az univerzumnak.

Az álláskereső deluluk azt vallják, semmi rossz nem történhet velük akkor, ha elhitetik magukkal, övék az álommeló, s azt is állítják, a magabiztosságuk nem irreális.

A delulu-hozzáállás valahol önbizalmat tehet a kezünkbe a nehézségek kezelésekor, továbbá hitet és reményt adhat a vágyott dolgok elérésében. Ez a szemlélet egy könnyen elérhető és megvalósítható életfelfogás. A pszichológusok úgy vélik, a pozitív gondolkodás és az önmagunkba vetett hit valóban segíthet abban, hogy merjünk tenni a céljainkért.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.