Menü

Mit jelent a „delulu” szemlélet?

„Delulu” - ezt a szót bevallom én sokáig nem is hallottam, nem is ismertem. Mint egy szitokszó, első hallásra olyasmi, ám pont az ellenkezője, egy olyan életfelfogás, amit büszkén vállalnak a fiatalok, az a bizonyos „Z generáció”, akik nem akarnak a realitás talaján maradni, hanem mernek az álmaiknak élni.

A deluluk szentül hisznek álmaik megvalósulásában, az „álom” meló elérésében, a vágyott nyaralás beteljesülésében, anyagi gondjaik megoldásában.

A „delulu” a „delusional” szó rövidített változata, amire a magyarban nincs megfelelő kifejezésünk, de olyan emberről szól, aki szinte álomvilágban él, s nem tudja megkülönböztetni a valóságot és a saját képzeteit.

A „delulu” kifejezést a Z generáció pozitív jelentéstartalommal ruházta fel, az álmodozásról szól, arról a képességről, hogy el tudunk rugaszkodni a valóságtól, és képesek vagyunk pozitívan látni a jövőt. Ez egy sajátos és különleges életfelfogás, kissé különc életfilozófia, ám a delulu követői szerint működik!

Az elképzelés valahol a pozitív gondolkodás rokonszemlélete, miszerint, ha az életet pozitívan éljük, bevonzzuk a kívánt szerencsét és sikert.

Csupán egyetlen dolog van, ami fölött kizárólagos hatalmunk van: ez a saját gondolkodásmódunk. Mindig, minden körülmény között szabadon dönthetünk erről. Márpedig, ha a döntés kérdése a kezünkben van, akkor érdemes pozitív gondolatokkal megtöltenünk fejünket, amelyre igazán vágyunk. Ilyen egyszerű lenne?

„Delululandben” nincs lehetetlen: megkaphatod az állást, csak higgy benne, elutazhatsz álmaid szigetére, csak éld bele magad, képzeld el és máris a tiéd, a kiszemelt férfi/nő pedig a lábaid előtt hever, ha úgy akarod.

Egy pszichoterapeuta szerint a delulu- jelenség a valóságtól és racionalitástól való elrugaszkodás, ám ez segíthet abban, hogy pozitívan és lelkesen álljunk hozzá a jövőnkhöz és törekedjünk a céljaink elérésére.

Hogy ez mennyire pozitív és motiváló vagy talán mennyire álomvilág és önámítás, a határokat laikusnak nehéz meghúzni, az azonban biztos, hogy kellő magabiztosság, lelkesedés és pozitív életszemlélet nélkül aligha remélhetünk sikereket az életben, ezek a tulajdonságok kárunkra nem válnak, az bizonyos.

A delulu hozzáállás segíthet abban, hogy jobb legyen az önértékelésünk, tisztában legyünk a saját pozitív tulajdonságainkkal, ha pedig kudarcélményben van részünk, tudjuk azt feldolgozni, továbblépni.

A deluluban a legfontosabb, hogy lehet a vágyaink szerint cselekedni és a kívánságainkat „megküldeni” az univerzumnak.

Az álláskereső deluluk azt vallják, semmi rossz nem történhet velük akkor, ha elhitetik magukkal, övék az álommeló, s azt is állítják, a magabiztosságuk nem irreális.

A delulu-hozzáállás valahol önbizalmat tehet a kezünkbe a nehézségek kezelésekor, továbbá hitet és reményt adhat a vágyott dolgok elérésében. Ez a szemlélet egy könnyen elérhető és megvalósítható életfelfogás. A pszichológusok úgy vélik, a pozitív gondolkodás és az önmagunkba vetett hit valóban segíthet abban, hogy merjünk tenni a céljainkért.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?