Miért fogy a kollagén a szervezetünkből?
- Dátum: 2024.01.26., 20:01
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- aminosavak, dohányzás, gyulladás, kollagén, kortizol, szabadgyök, táplálkozás
Sok helyen olvashatunk a kollagénről, ami fontos szerepet játszik fiatalos kinézetünkben, de nem sokan tudják, hogy miért fogy el testünkből. Itt a magyarázat.
A kollagénről tudjuk, hogy olyan fehérje a szervezetünkben, melynek igen sok funkciója van. Segít nekünk bőrünk, hajunk egészséges állapotát fenntartani, izmaink, ínszalagjaink, csontjaink állapotáért is ő felel. A kollagént olyan aminosavak alkotják, melyeket fehérjében gazdag ételekből bont le a szervezetünk. Nagyon fontos nem csak a szépségápolásban, hanem a mindennapokban fizikai munkát végzők és sportolók életében is.
A kollagénszint csökkenésének különböző okai lehetnek. Először is nagyon meghatározó az életkor. Minél több évet éltünk már meg, annál kevesebb kollagént termelünk. Fiatal korban több kollagénünk van, mint amit felhasználunk, ezért üde és égészséges a kinézetünk, ez az arány idősebb korban megfordul. Nagyban befolyásoló tényező a táplálkozás is. Amikor sok cukrot, húst és szénhidrátot eszünk, elősegítjük a gyulladás kialakulását. A gyulladás az egyik legnagyobb ellensége a kollagén termelésnek.
Azt se felejtsük el, hogy a magas cukorfogyasztás nem csak bizonyos szerveinknek, hanem bőrünkre is igen negatív hatása van, hiszen elősegíti a bőr idő előtti öregedését. Arra is fontos odafigyelnünk, hogy olyan ételeket fogyasszunk, mik gazdagok kollagénben vagy a hozzá kapcsolódó aminosavakban, mint a halak, a bab, a tojás, a fokhagyma, a kesudió, és a paradicsom. Érdemes átgondolni a dohányzás témakörét is. A dohányosoknak kevesebb oxigén jut a szervezetébe, azért a szövetek könnyebben károsodnak, melynek visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy a füst okozta oxidatív stressz ráncoka okoz.
Ha már oxidatív stressz, akkor figyeljünk az UV sugárzásra is, mely negatív hatással van a szabad gyökök termelődésére, ami szintén ugyanoda vezet. Itt térjünk ki a stresszre is. A stressz sokféle szempontból tehet nekünk rosszat, de a kollagén szempontjából azért káros, mert a stressz emeli a kortizol hormon szintjét, ami viszont csökkenti a kollagén termelést. Végül van valami, amivel viszont sajnos nem dacolhatunk, az pedig a genetikánk. Ebből a szempontból érdemes felmenőinkre nézni, mert nagyjából azt várhatjuk bőrünk állapotváltozását illetően, amit az ő arcukon is látunk.
Pótolhatjuk a kollagént sokféleképpen, de sokat tehetünk az egészséges táplálkozással, sok mozgással, a stressz kerülésével, de szedhetünk különböző táplálékkiegészítőket is. Sokféle kozmetikai kezelés is elérhető már, melyek serkentik a kollagén termelést, de minden terápia, legyen az kozmetikai vagy étrendbeli változtatás, mindig kérjük ki szakember véleményét.
Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.
Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.
A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.