Menü

Miért fogy a kollagén a szervezetünkből?

Sok helyen olvashatunk a kollagénről, ami fontos szerepet játszik fiatalos kinézetünkben, de nem sokan tudják, hogy miért fogy el testünkből. Itt a magyarázat.

A kollagénről tudjuk, hogy olyan fehérje a szervezetünkben, melynek igen sok funkciója van. Segít nekünk bőrünk, hajunk egészséges állapotát fenntartani, izmaink, ínszalagjaink, csontjaink állapotáért is ő felel. A kollagént olyan aminosavak alkotják, melyeket fehérjében gazdag ételekből bont le a szervezetünk. Nagyon fontos nem csak a szépségápolásban, hanem a mindennapokban fizikai munkát végzők és sportolók életében is.

A kollagénszint csökkenésének különböző okai lehetnek. Először is nagyon meghatározó az életkor. Minél több évet éltünk már meg, annál kevesebb kollagént termelünk. Fiatal korban több kollagénünk van, mint amit felhasználunk, ezért üde és égészséges a kinézetünk, ez az arány idősebb korban megfordul. Nagyban befolyásoló tényező a táplálkozás is. Amikor sok cukrot, húst és szénhidrátot eszünk, elősegítjük a gyulladás kialakulását. A gyulladás az egyik legnagyobb ellensége a kollagén termelésnek.

Azt se felejtsük el, hogy a magas cukorfogyasztás nem csak bizonyos szerveinknek, hanem bőrünkre is igen negatív hatása van, hiszen elősegíti a bőr idő előtti öregedését. Arra is fontos odafigyelnünk, hogy olyan ételeket fogyasszunk, mik gazdagok kollagénben vagy a hozzá kapcsolódó aminosavakban, mint a halak, a bab, a tojás, a fokhagyma, a kesudió, és a paradicsom. Érdemes átgondolni a dohányzás témakörét is. A dohányosoknak kevesebb oxigén jut a szervezetébe, azért a szövetek könnyebben károsodnak, melynek visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy a füst okozta oxidatív stressz ráncoka okoz.

Ha már oxidatív stressz, akkor figyeljünk az UV sugárzásra is, mely negatív hatással van a szabad gyökök termelődésére, ami szintén ugyanoda vezet. Itt térjünk ki a stresszre is. A stressz sokféle szempontból tehet nekünk rosszat, de a kollagén szempontjából azért káros, mert a stressz emeli a kortizol hormon szintjét, ami viszont csökkenti a kollagén termelést. Végül van valami, amivel viszont sajnos nem dacolhatunk, az pedig a genetikánk. Ebből a szempontból érdemes felmenőinkre nézni, mert nagyjából azt várhatjuk bőrünk állapotváltozását illetően, amit az ő arcukon is látunk.

Pótolhatjuk a kollagént sokféleképpen, de sokat tehetünk az egészséges táplálkozással, sok mozgással, a stressz kerülésével, de szedhetünk különböző táplálékkiegészítőket is. Sokféle kozmetikai kezelés is elérhető már, melyek serkentik a kollagén termelést, de minden terápia, legyen az kozmetikai vagy étrendbeli változtatás, mindig kérjük ki szakember véleményét.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.