Menü

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?

Az úszást sokan szeretik, különösen nyáron, amikor a forró időjárásban, kánikulai melegben mindenki szereti medencében, vagy tenger/tó partján hűsíteni magát. Télen sem kell lemondani róla, a különböző fedett medencék, uszodák és wellness hotelek mindig kínálják az úszási lehetőségeket, de olyan ismerősöm is van, aki nemrégiben videót küldött arról, ahogy a befagyott tavakban is képes megmártózni.

Miért is szeretek úszni?

Egy több nő bevonásával végzett tanulmány elemezte, hogy a nők az úszástól a fizikai tünetek, például a hőhullámok és fájdalmak enyhülését tapasztalták. Nos ez is egy ok lehet mostantól az úszásra.

Az is érv mellette, hogy könnyebben megy tőle a fogyás, hiszen hatékony edzésfajtáról van szó.

A legtöbb ember valószínűleg tudja, hogy az úszás elég komoly mennyiségű kalóriát segíthet elégetni, ahogy én a sportórámmal mérem, azt látom, hogy ugyanolyan hatékony lehet, mint a futás.

Az úszás megmozgatja a test összes belső izmát, tizenkétszer hatásosabb, mint az edzőteremben végzett testmozgás, akár 600 kalóriát égethetünk el óránként.

Pozitív hatású a mentális egészségre és a hangulatra. (főleg, miután letudtam az egyórányi úszást a hideg vízben és elégedetten állok a zuhany alatt)

Jobb erőnlétet ad, jobb állóképességet és fizikumot, erősíti a tüdőkapacitást, melynek hasznát már sportágakban is érezhetjük.

Ideális minden korosztály számára, sőt a várandós nőknek is ajánlott, hiszen nem ugráló mozgás, nem veszélyes rázkódással járó sport, s mivel kíméli az ízületeket, túlsúlyosaknak is bátran javasolt.

Az úszás egyébként szórakoztató, főleg, ha minden úszásnemet megtanulunk és kipróbálunk, váltogatunk, emellett számos egészségügyi előnnyel is jár, fitten tart, mert számos izmot megmozgat, továbbá meditációs hatású.

Az úszás szerelmeseinek véleménye megegyezik abban, hogy a víz felszínén úszva valamiféle meditatív állapotba kerülnek, és egyfajta nyugalom lesz úrrá rajtuk.

Sem az életkor, sem a fizikai állapot nem korlátozza az úszást, természetesen arra figyelni kell, hogy muszáj betartani a helyes technikát, különben a helytelenül végzett gyakorlatokkal többet ártunk, mint használunk.

Az úszás segít az alvásminőségben, jobban alszunk tőle, továbbá segíthet a stressz csökkentésében.

Teljesen természetes, hogy mindenki más-más szabadidős tevékenységet szeret, ha azonban a fenti érvek meggyőzőnek bizonyultak, akkor kifejezetten örülnék, ha a cikk elolvasása után többen váltanának egy órányi úszójegyet, hogy kipróbálják és véleményezzék az úszást, mint sportot. Adjunk esélyt ennek a mozgásnak és jó eséllyel kedvenc sportunkat is megtalálhatjuk benne.

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.