Menü

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.

A hisztamin egy aminosav, ami a bélfalban keletkezik egy úgynevezett DAO enzim bontásakor. A szó onnan is ismerős lehet, hogy allergiás tünetek kezelésére alkalmazzák a legtöbbször. Sajnos van olyan eset, hogy ennek az enzimnek a lebontási folyamatában zavar keletkezik, ilyenkor túlzott mennyiségű hisztamin halmozódik fel a szervezetben, melyre testünk egy túlérzékenységi reakcióval áll elő.

A túlérzékenységi reakciók lehetnek például viszketési rohamok, tüsszögés, orrfolyás, felsőlégúti panaszok, de jelentkezhet a gyomor- és béltraktusban is, ahol pedig puffadást, görcsöket, hasmenést okozhat. Ahhoz, hogy tudjuk, hogy a hisztaminnal állunk hadilábon, vérvételt rendel el az orvos, ahol a DAO enzim szintjét mérik.

Hisztamint nem csak a szervezetünk termel, hanem táplálkozás útján is bevihetjük szervezetünkbe, miközben ezt nem is tudjuk. Azok, akik hisztamin érzékenyek, diétázniuk kell, azaz ki kell zárniuk minden olyan ételt és italt a táplálkozásuk során, melynek magas hisztamintartalma van, amellett, hogy azokat is kerülni kell, amik serkenti a hisztamin felszabadulását, illetve gátolják a DAO enzim termelődését. Az ételek fogyasztásánál nagyon fontos, hogy odafigyeljünk frissességükre, mert minél tovább állnak, annál jobban felszaporodik bennük a hisztamin.

A magas hisztamin tartalmú táplálékok közé soroljuk az alkohol tartalmú italokat, a füstölt árukat, fermentálási eljárással készült dolgokat, mint a joghurtok, ecetek, savanyúságok, továbbá a szárított és aszalt gyümölcsök, citrusfélék, a tengeri herkentyűk és füstölt halak és az olajos magvak. Amik gátolják a DAO enzim működését, azok a fekete- és zöld tea, mate tea, alkoholos italok és a koffeintartalmú italok. Amik pedig serkentik a hisztamin felszabadulását, a déli gyümölcsök, mint mangó, ananász, erős fűszerek, mint a chili, a kakaó, a csokoládé.

Viszont nyugodtan ehetünk frissen készített húsokat, tojássárgáját, fürj tojást, az olajoknál és zsíroknál ehetünk margarint, olíva olajat, repce olajat, kókuszolajat, zöldségeknél brokkolit, karfiolt, salátát, cukkinit, zellert, uborkát. Gyümölcsöknél jót tesz az áfonya, a meggy, a licsi, az alma, datolya, őszibarack, a piros- és fekete ribizli. Tejtermékekből pedig a mozzarella, a ricotta, a vaj és a mascarpone ajánlatos.

Hisztamindiéta esetén mindenképpen kérjük dietetikus szakvéleményét, ő segíteni fog a helyes étrend kialakításában.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.