Menü

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.

A hisztamin egy aminosav, ami a bélfalban keletkezik egy úgynevezett DAO enzim bontásakor. A szó onnan is ismerős lehet, hogy allergiás tünetek kezelésére alkalmazzák a legtöbbször. Sajnos van olyan eset, hogy ennek az enzimnek a lebontási folyamatában zavar keletkezik, ilyenkor túlzott mennyiségű hisztamin halmozódik fel a szervezetben, melyre testünk egy túlérzékenységi reakcióval áll elő.

A túlérzékenységi reakciók lehetnek például viszketési rohamok, tüsszögés, orrfolyás, felsőlégúti panaszok, de jelentkezhet a gyomor- és béltraktusban is, ahol pedig puffadást, görcsöket, hasmenést okozhat. Ahhoz, hogy tudjuk, hogy a hisztaminnal állunk hadilábon, vérvételt rendel el az orvos, ahol a DAO enzim szintjét mérik.

Hisztamint nem csak a szervezetünk termel, hanem táplálkozás útján is bevihetjük szervezetünkbe, miközben ezt nem is tudjuk. Azok, akik hisztamin érzékenyek, diétázniuk kell, azaz ki kell zárniuk minden olyan ételt és italt a táplálkozásuk során, melynek magas hisztamintartalma van, amellett, hogy azokat is kerülni kell, amik serkenti a hisztamin felszabadulását, illetve gátolják a DAO enzim termelődését. Az ételek fogyasztásánál nagyon fontos, hogy odafigyeljünk frissességükre, mert minél tovább állnak, annál jobban felszaporodik bennük a hisztamin.

A magas hisztamin tartalmú táplálékok közé soroljuk az alkohol tartalmú italokat, a füstölt árukat, fermentálási eljárással készült dolgokat, mint a joghurtok, ecetek, savanyúságok, továbbá a szárított és aszalt gyümölcsök, citrusfélék, a tengeri herkentyűk és füstölt halak és az olajos magvak. Amik gátolják a DAO enzim működését, azok a fekete- és zöld tea, mate tea, alkoholos italok és a koffeintartalmú italok. Amik pedig serkentik a hisztamin felszabadulását, a déli gyümölcsök, mint mangó, ananász, erős fűszerek, mint a chili, a kakaó, a csokoládé.

Viszont nyugodtan ehetünk frissen készített húsokat, tojássárgáját, fürj tojást, az olajoknál és zsíroknál ehetünk margarint, olíva olajat, repce olajat, kókuszolajat, zöldségeknél brokkolit, karfiolt, salátát, cukkinit, zellert, uborkát. Gyümölcsöknél jót tesz az áfonya, a meggy, a licsi, az alma, datolya, őszibarack, a piros- és fekete ribizli. Tejtermékekből pedig a mozzarella, a ricotta, a vaj és a mascarpone ajánlatos.

Hisztamindiéta esetén mindenképpen kérjük dietetikus szakvéleményét, ő segíteni fog a helyes étrend kialakításában.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!