Hisztamindiéta
- Dátum: 2024.02.14., 16:48
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- DAO enzim, fűszerek, hisztamin, koffein, puffadás, viszketés
Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.
A hisztamin egy aminosav, ami a bélfalban keletkezik egy úgynevezett DAO enzim bontásakor. A szó onnan is ismerős lehet, hogy allergiás tünetek kezelésére alkalmazzák a legtöbbször. Sajnos van olyan eset, hogy ennek az enzimnek a lebontási folyamatában zavar keletkezik, ilyenkor túlzott mennyiségű hisztamin halmozódik fel a szervezetben, melyre testünk egy túlérzékenységi reakcióval áll elő.
A túlérzékenységi reakciók lehetnek például viszketési rohamok, tüsszögés, orrfolyás, felsőlégúti panaszok, de jelentkezhet a gyomor- és béltraktusban is, ahol pedig puffadást, görcsöket, hasmenést okozhat. Ahhoz, hogy tudjuk, hogy a hisztaminnal állunk hadilábon, vérvételt rendel el az orvos, ahol a DAO enzim szintjét mérik.
Hisztamint nem csak a szervezetünk termel, hanem táplálkozás útján is bevihetjük szervezetünkbe, miközben ezt nem is tudjuk. Azok, akik hisztamin érzékenyek, diétázniuk kell, azaz ki kell zárniuk minden olyan ételt és italt a táplálkozásuk során, melynek magas hisztamintartalma van, amellett, hogy azokat is kerülni kell, amik serkenti a hisztamin felszabadulását, illetve gátolják a DAO enzim termelődését. Az ételek fogyasztásánál nagyon fontos, hogy odafigyeljünk frissességükre, mert minél tovább állnak, annál jobban felszaporodik bennük a hisztamin.
A magas hisztamin tartalmú táplálékok közé soroljuk az alkohol tartalmú italokat, a füstölt árukat, fermentálási eljárással készült dolgokat, mint a joghurtok, ecetek, savanyúságok, továbbá a szárított és aszalt gyümölcsök, citrusfélék, a tengeri herkentyűk és füstölt halak és az olajos magvak. Amik gátolják a DAO enzim működését, azok a fekete- és zöld tea, mate tea, alkoholos italok és a koffeintartalmú italok. Amik pedig serkentik a hisztamin felszabadulását, a déli gyümölcsök, mint mangó, ananász, erős fűszerek, mint a chili, a kakaó, a csokoládé.
Viszont nyugodtan ehetünk frissen készített húsokat, tojássárgáját, fürj tojást, az olajoknál és zsíroknál ehetünk margarint, olíva olajat, repce olajat, kókuszolajat, zöldségeknél brokkolit, karfiolt, salátát, cukkinit, zellert, uborkát. Gyümölcsöknél jót tesz az áfonya, a meggy, a licsi, az alma, datolya, őszibarack, a piros- és fekete ribizli. Tejtermékekből pedig a mozzarella, a ricotta, a vaj és a mascarpone ajánlatos.
Hisztamindiéta esetén mindenképpen kérjük dietetikus szakvéleményét, ő segíteni fog a helyes étrend kialakításában.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.