Menü

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

A méhek léte nagyon fontos az élővilágban, hiszen rengeteg növény beporzása függ tőlük. A beporzás azt jelenti, hogy virágról virágra szállva virágport szállítanak, ezzel pedig elérik, hogy a növényeknek nagyobb terméshozama és változatos génállománya legyen. Nagyon fontos ez az olyan növények életében, amik élelmiszerként funkcionálnak, gondoljunk az almára, a dinnyére, a kávéra. Ha nincs beporzás, a tizedére is csökkenhet a terméshozam. Arról se feledkezzünk meg, hogy mennyire hasznos számunkra a méz, a méhpempő vagy a propolisz, hiszen egészségünkre igencsak jótékony hatással vannak.

Sajnos az elmúlt években a méhpopuláció nagyon lecsökkent, köszönhetően az éghajlati változásoknak és annak, hogy egyre több növényvédőszert alkalmaznak a kártevők ellen. Gondoljunk csak arra, hogy télen nincsenek már nagy fagyok, amik segítenek a szúnyog-, légy- és egyéb rovarpopulációk ritkításában, ezért egyre többször végeznek szúnyogírtást vagy permetezik a haszonnövényeket, gyümölcsfákat.

Idén például már február elején 10-15 fok volt kint, amire a méhek úgy gondolták, hogy tavasz van, kirepültek, de nem volt még virágzás, így visszatérve a kaptárokba egymástól raboltak az életben maradásért. Ez sajnos nagyon sok méhcsalád pusztulását okozta. Az ökoszisztéma felborul, a terméshozam csökken, a megfelelő mennyiségű élelmiszerellátás pedig akadozik.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra bíztat mindenkit, hogy segítsük a magányosan élő méhek és darazsak szaporodását. Ehhez nincs másra szükségünk, mint készíteni egy méhecskehotelt más nevén darázsgarázst és kihelyezni a szabadba. Tehetjük kertbe, ablakpárkányra, balkonláda mellé is. Mivel a magányos méhfajok jó része szőrös kis állat, így február végén, amikor már a nap előbújik és meleget ad, elindulnak gyűjtögetni, hiszen védi őket a még hideg időtől a bundájuk.

Ezért érdemes már március elején kihelyezni ezeket a kis garázsokat esőtől védett, sok napsütéssel érintett helyre. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég egy fakuglit kifúrkodni, de lehet szekrényes jelleggel többféle fából, ágakból, nádszálakból összeilleszteni, és a kert végébe kihelyezni. Arra is figyeljünk, hogy tegyünk ki vizet, főleg majd a melegebb időszakokra való tekintettel és ezt rendszeresen frissítsük is. Iskolák, óvodák témahetein belül is érdemes ezzel foglalkozni, remek játék és tanulási lehetőség a gyerekek számára a hotel elkészítése.

A méhek nagyon fontos szerepet játszanak a mindennapi életünkben, hiszen nélkülük nincs beporzás, ezáltal nincs termés, de nélkülük nincs értékes méz se. Készítsünk számukra hoteleket, hogy segítsük szaporodásukat és életben maradásukat is.

Karácsonyi szimbólumok

Az életünk, lelkünk, lakásunk decemberben ünnepi díszben várja a karácsonyt. Az otthonunk, a kert, a lakás, a szobák, az ablakok, a fenyőfa, a ruházatunk, a munkahelyünk és a legtöbb üzlet, bevásárlóközpont is karácsonyi pompával ragyog. Vajon ismerjük, hogy ezek a szimbólumok, díszek, dekorációk milyen jelentéssel bírnak?

Tűzveszély a lakásban! Mitől lehet veszélyes az advent?

Minden évben több tucat lakástűz ad munkát a tűzoltóknak ünnepekkor. A legtöbb tűz adventi koszorúkból és karácsonyfákból keletkezik, de hasonlóképpen veszélyesek az óvatlanul elhelyezett karácsonyi dekorációk is.

Ehető vadnövények nyomában

Hazánk növényvilága az éghajlati és domborzati adottságainak köszönhetően, nagyon változatos és fajtákban gazdag. Napjainkban ezeknek csak töredékével találkozhatunk a bio- és reforméletmód boltok polcain, ilyenek a vad gyümölcsökből készült lekvárok, szörpök.

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.

Mit kell tudni a jojobáról?

A Jojoba egy erős évelő örökzöld fás cserje, mely 4-4,5 m magasra nő meg. Hosszú gyökerei (akár 10-12m) és ehető gyümölcse van. Hosszú gyökereinek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között életben képes maradni, azonban elsősorban a száraz, kopár területeken érzi jól magát. A Jojoba Arizonában, Dél-Kaliforniában és Mexikóban őshonos.