Menü

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Megnehezíti a mindennapokat, ha aluszékonyak vagyunk, szédülünk, fáj a fejünk, vagy ingerlékenyek vagyunk kollegáinkkal, szeretteinkkel szemben, pedig kora tavasszal sokan tapasztalnak magukon ilyen és ehhez hasonló tüneteket.

A kisgyerekes szülők hangulatán az sem segít, a fagy elmúltával és az enyhébb idő beköszöntével a vírusok is megjelentek, így rendre megbetegszik valaki a családban. A kisgyerekek folyton náthásak, köhögnek, elhúzódó száraz köhögéssel bajlódunk, folyamatos orrfolyással. E tüneteket a vírusokon és pollenallergián kívül az az állapot okozhatja, amelyet úgy hívunk: tavaszi fáradtság és mely javarészt hormonális okokból jelentkezik.

Bizonyos mértékig normális reakció, ám amikor már sokasodnak a kellemetlen tünetetek és zavar keletkezik az alvás-ébrenlét bioritmusában, már depressziót is okozhat.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

Az egyik fő ok, hogy télen a kevesebb fény hatására megnő a melatoninszint és így az alvásigény is, ám tavasszal kevesebb melatonin termelődik, ami kellemetlen tüneteket produkál, amikor aludni próbálunk.

A tavaszi kimerültségért hormonális okok is felelősek, emellett a téli - zsírban, szénhidrátban gazdag - étrend is okozhatja, ekkor csapódik le rajtunk a vitaminokban és ásványi anyagokban szegényebb téli időszak hatása.

Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen a szervezetünknek átállni a tavaszi üzemmódra?

A sok szabadtéri, napsütéses, D-vitaminban gazdag program és kültéri tevékenység egyértelműen az első, ami ilyenkor sokat segít, továbbá a rendszeres sport is támogató, melyet, ha télen nem is kívántunk, most bátran elkezdhetünk.

A sport nem csak a keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a hangulatunkat is javítja, hiszen a testedzés során köztudottan endorfin szabadul fel. Ha mozogni járunk, könnyebben fogjuk kezelni a stresszt, ez pedig az alvásminőségre is pozitívan hat!

Vitamindús étkezés! Télen megcsappantak a vitaminraktárok, ideje feltölteni a készletet ásványi anyagokkal, vitaminokkal.

Igyunk sok folyadékot, ezzel könnyebben megszabadulhatunk a felgyülemlett salakanyagoktól, melyet egyébként a szaunázás is segít, vagy ha erre nincs lehetőségünk, akkor a hideg-meleg váltózuhany.

Eleinte nem túl kellemes hideg vízre váltani, viszont utána a testünk izmai megköszönik a frissítő hatású tusolást.

A test mellett ápoljuk lelkünket is, gondolkozzunk pozitívan, keressük a vidám és boldog emberek társaságát. Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal.

A tavaszi fáradtság jelentkezése nem törvényszerű, némi életmód változtatással és a fentiek betartásával kikerülhető, megelőzhető. Ha az említett tanácsokat nem fogadjuk meg és elhanyagoljuk a megfelelő vitaminbevitelt, folyadékfogyasztást, testmozgást és étrendet, azzal mi magunk nehezítjük meg az életünket és a mindennapjainkat.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.