Menü

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Megnehezíti a mindennapokat, ha aluszékonyak vagyunk, szédülünk, fáj a fejünk, vagy ingerlékenyek vagyunk kollegáinkkal, szeretteinkkel szemben, pedig kora tavasszal sokan tapasztalnak magukon ilyen és ehhez hasonló tüneteket.

A kisgyerekes szülők hangulatán az sem segít, a fagy elmúltával és az enyhébb idő beköszöntével a vírusok is megjelentek, így rendre megbetegszik valaki a családban. A kisgyerekek folyton náthásak, köhögnek, elhúzódó száraz köhögéssel bajlódunk, folyamatos orrfolyással. E tüneteket a vírusokon és pollenallergián kívül az az állapot okozhatja, amelyet úgy hívunk: tavaszi fáradtság és mely javarészt hormonális okokból jelentkezik.

Bizonyos mértékig normális reakció, ám amikor már sokasodnak a kellemetlen tünetetek és zavar keletkezik az alvás-ébrenlét bioritmusában, már depressziót is okozhat.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

Az egyik fő ok, hogy télen a kevesebb fény hatására megnő a melatoninszint és így az alvásigény is, ám tavasszal kevesebb melatonin termelődik, ami kellemetlen tüneteket produkál, amikor aludni próbálunk.

A tavaszi kimerültségért hormonális okok is felelősek, emellett a téli - zsírban, szénhidrátban gazdag - étrend is okozhatja, ekkor csapódik le rajtunk a vitaminokban és ásványi anyagokban szegényebb téli időszak hatása.

Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen a szervezetünknek átállni a tavaszi üzemmódra?

A sok szabadtéri, napsütéses, D-vitaminban gazdag program és kültéri tevékenység egyértelműen az első, ami ilyenkor sokat segít, továbbá a rendszeres sport is támogató, melyet, ha télen nem is kívántunk, most bátran elkezdhetünk.

A sport nem csak a keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a hangulatunkat is javítja, hiszen a testedzés során köztudottan endorfin szabadul fel. Ha mozogni járunk, könnyebben fogjuk kezelni a stresszt, ez pedig az alvásminőségre is pozitívan hat!

Vitamindús étkezés! Télen megcsappantak a vitaminraktárok, ideje feltölteni a készletet ásványi anyagokkal, vitaminokkal.

Igyunk sok folyadékot, ezzel könnyebben megszabadulhatunk a felgyülemlett salakanyagoktól, melyet egyébként a szaunázás is segít, vagy ha erre nincs lehetőségünk, akkor a hideg-meleg váltózuhany.

Eleinte nem túl kellemes hideg vízre váltani, viszont utána a testünk izmai megköszönik a frissítő hatású tusolást.

A test mellett ápoljuk lelkünket is, gondolkozzunk pozitívan, keressük a vidám és boldog emberek társaságát. Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal.

A tavaszi fáradtság jelentkezése nem törvényszerű, némi életmód változtatással és a fentiek betartásával kikerülhető, megelőzhető. Ha az említett tanácsokat nem fogadjuk meg és elhanyagoljuk a megfelelő vitaminbevitelt, folyadékfogyasztást, testmozgást és étrendet, azzal mi magunk nehezítjük meg az életünket és a mindennapjainkat.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.