Menü

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat.

Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.

1. Mindent elfogad tőled, cserébe viszont nem ad semmit

Ilyen esetben hiányzik a kölcsönösség a kapcsolatból. Azt érzed, hogy szívják az energiád, de nem áramlik semmi visszafelé. Nem tudod megmagyarázni, miért, de állandó hiányérzeted van.

2. Állandóan kimerült vagy

Ahelyett, hogy boldognak, életerősnek éreznéd magad a kapcsolatban, fizikálisan, érzelmileg, és mentálisan padlón vagy. Ideje átértékelni a helyzeted.

3. Hiányzik a bizalom a kapcsolatból

A bizalom nélküli párkapcsolat olyan, mint egy autó benzin nélkül. Benne maradhatsz, ameddig akarsz, csak nem jutsz el vele sehova.

4. Ellenséges a légkör

A folyamatos ellenségeskedés biztos jele egy egészségtelen, mérgező párkapcsolatnak. Ha ellenséges légkörben élsz, soha nem érezheted biztonságban magad.

5. Hiányzik az egyensúly a párkapcsolatodban

Az egyoldalú, mérgező párkapcsolatban az egyik félnek soha nem elég semmi, miközben a másik fél úgy érzi, hogy azt várják tőle, hogy folyamatosan adjon, miközben ő sem kap eleget. Ez az egyensúlyhiány rengeteg súrlódáshoz vezet.

6. Folyamatos a bírálat

A bírálat, a kritika nem segítő szándékkal érkezik, hanem úgy érzed, hogy elnyom, amitől csak egyre kisebbnek, és értéktelenebbnek érzed magad.

7. Állandó a bizalmatlanág

Ha kölcsönösen felépített bizalom minden jól működő párkapcsolat alapja. Ha úgy érzed, hogy nem bízol meg a párodban, vagy ő nem bízik benned, az képes bármit lerombolni, ami eddig felépítettetek.

8. Nárcisztikus személyiséggel élsz kapcsolatban

Ha a partnered annyira önző, hogy a kapcsolatban minden csak róla szól, és körülötte forog, akkor nincs egyensúly a kapcsolatban.

9. A párod teljesen negatív

Szinte lehetetlen pozitív dolgot megélni egy olyan ember társaságában, aki tele van pesszimizmussal, negatív energiával, és akármit teszel, vagy mondasz, mindig talál rá módot, hogy lehúzza.

10. A kommunikáció hiánya

A kommunikáció hiánya még nem feltétlenül mérgező párkapcsolatot jelent (a nem mérgező párkapcsolatokban is gyakori jelenség).

De ha nem beszélgettek eleget olyasmiről, ami mind a kettőtöket érdekli, csak a logisztikai dolgokat egyeztetitek (ki vesz kenyeret, és ki megy a gyerekért), ott nincs igazi, bensőséges párkapcsolat, és nagyobb a veszélye az eltávolodásnak.

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.

Az emberi nyitottság és kultúránk összefüggése

Sokszor érezhetjük úgy a mindennapokban, hogy túl rövid az élet ahhoz, hogy olyan emberekkel alakítsunk ki kapcsolatokat, akiket nem kedvelünk. Vannak, akik fontosak az életünkben, van olyan, akihez kötődünk, és van olyan, akiket nem kedvelünk. Az alábbi cikkben arról tudhatunk meg többet, hogy hogyan képezi a személyiségünk részét a mások iránti előítéletek tömkelege, és a nyitottság.

Létezik-e a matekszorongás?

Létezik-e olyan jelenség, hogy szorongunk a középiskolai matematikától? Jelenleg már elvégeztem az egyetemet, eltelt 5 év az életemből, de a tárggyal kapcsolatos rengeteg stressz, “fájdalom” mind a mai napig aktívan él bennem. Ehhez társultak a megírhatatlan vizsgák, a folyamatos katonás érdemjegyek, nem véletlen, hogy végül bölcsész lettem. Viszont most már tudom, nem vagyok egyedül a matematikától való szorongással.

Jóban maradni a korábbi párunkkal. Érdemes vagy soha?

A szakítás nehéz, de vitathatatlanul még nehezebb, ha még mindig nagyon szeretjük a másikat, vagy sok közös barátunk van. Nincs minden veszve, nem kell minden szálat elvarrni, de közben fenntartani a további kapcsolatot majdhogynem lehetetlen. Hogyan és milyen formában lehet egy párkapcsolat után fenntartani a korábbi viszonyt, lehet-e kapcsolatból barátság?