Menü

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat.

Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.

1. Mindent elfogad tőled, cserébe viszont nem ad semmit

Ilyen esetben hiányzik a kölcsönösség a kapcsolatból. Azt érzed, hogy szívják az energiád, de nem áramlik semmi visszafelé. Nem tudod megmagyarázni, miért, de állandó hiányérzeted van.

2. Állandóan kimerült vagy

Ahelyett, hogy boldognak, életerősnek éreznéd magad a kapcsolatban, fizikálisan, érzelmileg, és mentálisan padlón vagy. Ideje átértékelni a helyzeted.

3. Hiányzik a bizalom a kapcsolatból

A bizalom nélküli párkapcsolat olyan, mint egy autó benzin nélkül. Benne maradhatsz, ameddig akarsz, csak nem jutsz el vele sehova.

4. Ellenséges a légkör

A folyamatos ellenségeskedés biztos jele egy egészségtelen, mérgező párkapcsolatnak. Ha ellenséges légkörben élsz, soha nem érezheted biztonságban magad.

5. Hiányzik az egyensúly a párkapcsolatodban

Az egyoldalú, mérgező párkapcsolatban az egyik félnek soha nem elég semmi, miközben a másik fél úgy érzi, hogy azt várják tőle, hogy folyamatosan adjon, miközben ő sem kap eleget. Ez az egyensúlyhiány rengeteg súrlódáshoz vezet.

6. Folyamatos a bírálat

A bírálat, a kritika nem segítő szándékkal érkezik, hanem úgy érzed, hogy elnyom, amitől csak egyre kisebbnek, és értéktelenebbnek érzed magad.

7. Állandó a bizalmatlanág

Ha kölcsönösen felépített bizalom minden jól működő párkapcsolat alapja. Ha úgy érzed, hogy nem bízol meg a párodban, vagy ő nem bízik benned, az képes bármit lerombolni, ami eddig felépítettetek.

8. Nárcisztikus személyiséggel élsz kapcsolatban

Ha a partnered annyira önző, hogy a kapcsolatban minden csak róla szól, és körülötte forog, akkor nincs egyensúly a kapcsolatban.

9. A párod teljesen negatív

Szinte lehetetlen pozitív dolgot megélni egy olyan ember társaságában, aki tele van pesszimizmussal, negatív energiával, és akármit teszel, vagy mondasz, mindig talál rá módot, hogy lehúzza.

10. A kommunikáció hiánya

A kommunikáció hiánya még nem feltétlenül mérgező párkapcsolatot jelent (a nem mérgező párkapcsolatokban is gyakori jelenség).

De ha nem beszélgettek eleget olyasmiről, ami mind a kettőtöket érdekli, csak a logisztikai dolgokat egyeztetitek (ki vesz kenyeret, és ki megy a gyerekért), ott nincs igazi, bensőséges párkapcsolat, és nagyobb a veszélye az eltávolodásnak.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?