Omega-3, amit tudni kell róla
- Dátum: 2024.02.27., 21:06
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- ALA, DHA, dió, EPA, hal, ízületi gyulladás, látás, lazac, memória, omega-3, szív- és érrendszer
Manapság trendin hangzik, hogy ilyen-olyan táplálék kiegészítőket fogyasztunk, összekötve vitaminokkal, de sokszor csak azért tesszük, mert a reklámok ezt sulykolják, nem azért, mert tudjuk, hogy szervezetüknek miért is van szüksége rá. Íme pár infó arról, hogy miért van szükségünk nekünk az omega-3-ra.
Az omega-3 egy többszörösen telítetlen zsírsav, mely mindig is része volt a táplálkozásunknak, de jelentőségét csak később fedezték fel. A telítetlen zsírsavakat általában a szervezet nem tudja magától előállítani, ezért nekünk kell gondoskodni arról, hogy a szervezetünk hozzájusson. Tehetjük ezt úgy, hogy olyan ételeket fogyasztunk, melyek magas omega-3 tartalmukról híresek, de szedhetjük tabletta vagy kapszula formájában is.

Amennyiben az utóbbit választjuk, figyeljünk oda arra, hogy sok termék ezen zsírsavak csak bizonyos fajtáit tartalmazzák és nem mindent, amire szükségünk lehet. Két fajtája, az EPA és a DHA inkább halak húsában, az ALA típus pedig a növényekben, leginkább magvakban található meg. Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek a hal húsok, a tonhal, a hering, a makréla, lazac, pisztráng, a szardínia, növényeknél pedig a dió, a lenmag, a mandula, a pekándió. Sütéshez, főzéshez is használhatunk különböző olajokat, mint a lenolaj, szójaolaj, repceolaj, melyek linolénsavban gazdag olajok.
Na, de miért is jó ez nekünk?
Nos, sokat segít a szív- és érrendszer helyes működésének fenntartásában. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, mellyel csökkenthető a szívinfarktus kockázata. Az olyan népeknél, akik többségében halat esznek, szinte elő sem fordul ilyen jellegű betegség. Ezek mellett csillapítja az ízületi gyulladásokat és az ezek által generált fájdalmakat, illetve erősítik a gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságát. Erősíti szervezetünket az autoimmun betegségek elleni küzdelemben.

Segíti a pihentető alvást, de jót tesz a bőrünknek is, hiszen a DHA felelős a sejtmembránok egészséges működéséért, amik a bőr jelentős részét alkotják. Szellemi teljesítőképességünkre is jótékony hatással van, mivel javítja a memóriát, és a reakcióidőt. Hiányában az agyban működési zavarok léphetnek fel, melyek azt eredményezik, hogy nehezebben fogunk tudni megküzdeni a stresszhelyzetekkel. Gyermekeknél segítséget nyújt az asztmatikus betegségek kialakulásának csökkentésében, csecsemő- és kisgyermekkorban pedig a szellemi fejlődésben és az éles látás kialakulásában nyújt segítséget. Magzati korban a helyes fejlődésben és a koraszülés elkerülésében is fontos szerepet játszik.
Az omega-3 zsírsav egy nagyon fontos telítetlen zsírsav, melyre szerveztünk helyes, egészséges működéséhez mindenképpen szükségünk van. Fogyasszunk sok halat, magvakat, próbáljunk főzés során különféle olajokat, ezekkel segíthetjük a megfelelő mennyiségű bevitelt.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.