Omega-3, amit tudni kell róla
- Dátum: 2024.02.27., 21:06
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- ALA, DHA, dió, EPA, hal, ízületi gyulladás, látás, lazac, memória, omega-3, szív- és érrendszer
Manapság trendin hangzik, hogy ilyen-olyan táplálék kiegészítőket fogyasztunk, összekötve vitaminokkal, de sokszor csak azért tesszük, mert a reklámok ezt sulykolják, nem azért, mert tudjuk, hogy szervezetüknek miért is van szüksége rá. Íme pár infó arról, hogy miért van szükségünk nekünk az omega-3-ra.
Az omega-3 egy többszörösen telítetlen zsírsav, mely mindig is része volt a táplálkozásunknak, de jelentőségét csak később fedezték fel. A telítetlen zsírsavakat általában a szervezet nem tudja magától előállítani, ezért nekünk kell gondoskodni arról, hogy a szervezetünk hozzájusson. Tehetjük ezt úgy, hogy olyan ételeket fogyasztunk, melyek magas omega-3 tartalmukról híresek, de szedhetjük tabletta vagy kapszula formájában is.
Amennyiben az utóbbit választjuk, figyeljünk oda arra, hogy sok termék ezen zsírsavak csak bizonyos fajtáit tartalmazzák és nem mindent, amire szükségünk lehet. Két fajtája, az EPA és a DHA inkább halak húsában, az ALA típus pedig a növényekben, leginkább magvakban található meg. Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek a hal húsok, a tonhal, a hering, a makréla, lazac, pisztráng, a szardínia, növényeknél pedig a dió, a lenmag, a mandula, a pekándió. Sütéshez, főzéshez is használhatunk különböző olajokat, mint a lenolaj, szójaolaj, repceolaj, melyek linolénsavban gazdag olajok.
Na, de miért is jó ez nekünk?
Nos, sokat segít a szív- és érrendszer helyes működésének fenntartásában. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, mellyel csökkenthető a szívinfarktus kockázata. Az olyan népeknél, akik többségében halat esznek, szinte elő sem fordul ilyen jellegű betegség. Ezek mellett csillapítja az ízületi gyulladásokat és az ezek által generált fájdalmakat, illetve erősítik a gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságát. Erősíti szervezetünket az autoimmun betegségek elleni küzdelemben.
Segíti a pihentető alvást, de jót tesz a bőrünknek is, hiszen a DHA felelős a sejtmembránok egészséges működéséért, amik a bőr jelentős részét alkotják. Szellemi teljesítőképességünkre is jótékony hatással van, mivel javítja a memóriát, és a reakcióidőt. Hiányában az agyban működési zavarok léphetnek fel, melyek azt eredményezik, hogy nehezebben fogunk tudni megküzdeni a stresszhelyzetekkel. Gyermekeknél segítséget nyújt az asztmatikus betegségek kialakulásának csökkentésében, csecsemő- és kisgyermekkorban pedig a szellemi fejlődésben és az éles látás kialakulásában nyújt segítséget. Magzati korban a helyes fejlődésben és a koraszülés elkerülésében is fontos szerepet játszik.
Az omega-3 zsírsav egy nagyon fontos telítetlen zsírsav, melyre szerveztünk helyes, egészséges működéséhez mindenképpen szükségünk van. Fogyasszunk sok halat, magvakat, próbáljunk főzés során különféle olajokat, ezekkel segíthetjük a megfelelő mennyiségű bevitelt.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.
Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.
Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?
Mit rejt egy energiaital? A koffein hatása a fiatal szervezetre

Egyre inkább köztudott, hogy az üdítők világa vonzza a kamaszokat. A 2024-es magyarországi korhatárosítás, amely nemrégiben lépett életbe megtiltotta az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak, bizonyos feltételek mellett. A döntést sokan felesleges szabályozásnak, mások bölcs lépésnek tartják. Azonban az biztos, hogy a koffeinen túl más adalékanyagok is veszélyt jelentenek. Ugyanis a serkentő löttyök tömkelege nem csak tömény erő dobozba zárva, hanem komplexebb termékek sokasága.