Menü

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.

Azok, akik magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek, könnyebben tudnak kialakítani jól működő emberi kapcsolatokat, és boldogabb a szerelmi életük is. A boldogsághoz, a sikerhez és a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatainkhoz és a stresszkezeléshez érzelmi intelligenciára is szükségünk van, hiszen ez nagyban befolyásolja döntéseinket. Jó hír, hogy ez a képesség fejleszthető!

Fejleszthető az érzelmi intelligencia? Melyik fontosabb az IQ vagy az EQ?

A kérdés igen megosztó. Van, aki szerint az érzelmi intelligencia hányadosa fontosabb a munka és a karrier világában, mint az IQ. Bármelyik is kap nagyobb hangsúlyt, az biztos, hogy az érzelmi intelligenciának jelentős szerepe van abban, hogy a munka világában hogyan teljesítünk és mennyire leszünk sikeresek, hiszen fontos, hogy a magas IQ mellett rendelkezünk-e önbizalommal, empátiával.

A viselkedés pedig tanulható, éppen ezért szükséges az érzelmi intelligenciát fejleszteni.

Akinek az érzelmi intelligenciája fejlesztésre szorul, ők stresszesek, gyakran szoronganak, nehezen érvényesülnek, nem empatikusak, hamar ítélkeznek, hiányzik belőlük a jó modor, nem tudják kezelni a konfliktushelyzeteket, nehezen bocsátanak meg és mindig másokat hibáztatnak. Az alacsony EQ-nak előbb-utóbb negatív egészségügyi következményei lesznek, ezért szükséges fejleszteni az adott területet.

Hogyan fejleszthető az EQ?

Folyamatos gyakorlással, tudatos viselkedéssel fejleszthető. Gondolkodjunk, mielőtt cselekszünk, vagy beszélünk, alkalmazzunk stresszkezelési technikákat, tanuljunk meg uralkodni az érzelmeink felett.

Segít egy módszer empatikus képességeink fejlesztésében: ha minden szituációban egy kicsit megpróbáljuk magunkat beleképzelni a másik ember élethelyzetébe, akkor kevésbé ítélkezünk vagy mondunk véleményt azonnal.

Az érzelmi intelligencia fejlesztésével hatékonyabbak lehetünk az élet összes területén.

S végül kik azok a csillagjegyek, akik kiugróan jók ezen a téren?

Ha egy csillagjegynek magas az érzelmi intelligenciája, akkor hamarabb felismeri, hol van szükség segítségre, és hol tud hatékony lenni, ilyen például a Rák csillagjegy.

Uralkodó bolygója a Hold, így a lélekkel kapcsolatos dolgokban magasan a legjobb. Érzelmi intelligencia terén a Rák jegy együttérző és empatikus, hiszen rendkívül gondoskodó, ebben családja és környezete is kitüntetett figyelmet kap.

A Halak jegynek is nagyon erős az intuíciós képessége, és teljes mértékben rá tud hangolódni embertársaira. Magas érzelmi intelligenciájáról ismert, kiváló az együttérző képessége és mélyen empatikus, aki megértik mások érzelmeit.

A Mérleg jegy legjellemzőbb tulajdonsága, hogy mindent mérlegel, ezáltal minden lehetséges eredményt felmér, és alaposan elemez, majd ebből von le következtetést. Így van ezzel az emberi kapcsolataiban is.

Természetesen az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező csillagjegyek semmivel sem rosszabbak társaiknál csak kevésbé érzik át egymás érzelmi szintjét.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!