Menü

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.

Azok, akik magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek, könnyebben tudnak kialakítani jól működő emberi kapcsolatokat, és boldogabb a szerelmi életük is. A boldogsághoz, a sikerhez és a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatainkhoz és a stresszkezeléshez érzelmi intelligenciára is szükségünk van, hiszen ez nagyban befolyásolja döntéseinket. Jó hír, hogy ez a képesség fejleszthető!

Fejleszthető az érzelmi intelligencia? Melyik fontosabb az IQ vagy az EQ?

A kérdés igen megosztó. Van, aki szerint az érzelmi intelligencia hányadosa fontosabb a munka és a karrier világában, mint az IQ. Bármelyik is kap nagyobb hangsúlyt, az biztos, hogy az érzelmi intelligenciának jelentős szerepe van abban, hogy a munka világában hogyan teljesítünk és mennyire leszünk sikeresek, hiszen fontos, hogy a magas IQ mellett rendelkezünk-e önbizalommal, empátiával.

A viselkedés pedig tanulható, éppen ezért szükséges az érzelmi intelligenciát fejleszteni.

Akinek az érzelmi intelligenciája fejlesztésre szorul, ők stresszesek, gyakran szoronganak, nehezen érvényesülnek, nem empatikusak, hamar ítélkeznek, hiányzik belőlük a jó modor, nem tudják kezelni a konfliktushelyzeteket, nehezen bocsátanak meg és mindig másokat hibáztatnak. Az alacsony EQ-nak előbb-utóbb negatív egészségügyi következményei lesznek, ezért szükséges fejleszteni az adott területet.

Hogyan fejleszthető az EQ?

Folyamatos gyakorlással, tudatos viselkedéssel fejleszthető. Gondolkodjunk, mielőtt cselekszünk, vagy beszélünk, alkalmazzunk stresszkezelési technikákat, tanuljunk meg uralkodni az érzelmeink felett.

Segít egy módszer empatikus képességeink fejlesztésében: ha minden szituációban egy kicsit megpróbáljuk magunkat beleképzelni a másik ember élethelyzetébe, akkor kevésbé ítélkezünk vagy mondunk véleményt azonnal.

Az érzelmi intelligencia fejlesztésével hatékonyabbak lehetünk az élet összes területén.

S végül kik azok a csillagjegyek, akik kiugróan jók ezen a téren?

Ha egy csillagjegynek magas az érzelmi intelligenciája, akkor hamarabb felismeri, hol van szükség segítségre, és hol tud hatékony lenni, ilyen például a Rák csillagjegy.

Uralkodó bolygója a Hold, így a lélekkel kapcsolatos dolgokban magasan a legjobb. Érzelmi intelligencia terén a Rák jegy együttérző és empatikus, hiszen rendkívül gondoskodó, ebben családja és környezete is kitüntetett figyelmet kap.

A Halak jegynek is nagyon erős az intuíciós képessége, és teljes mértékben rá tud hangolódni embertársaira. Magas érzelmi intelligenciájáról ismert, kiváló az együttérző képessége és mélyen empatikus, aki megértik mások érzelmeit.

A Mérleg jegy legjellemzőbb tulajdonsága, hogy mindent mérlegel, ezáltal minden lehetséges eredményt felmér, és alaposan elemez, majd ebből von le következtetést. Így van ezzel az emberi kapcsolataiban is.

Természetesen az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező csillagjegyek semmivel sem rosszabbak társaiknál csak kevésbé érzik át egymás érzelmi szintjét.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.