Mire jó a rügyterápia?
- Dátum: 2024.03.05., 19:19
- Szabó Máté
- képek:pexels.com
- kivonat, növény, rügy, táplálék, terápia, természet
A tavaszi természet éledezésével a növények rügyei értékes kiegészítői lehetnek táplálkozásunknak, melyekből hosszú ideje készítenek kivonatokat is. Ennek egyfajta orvoslási módszere a rügyterápia, amely a tudományosság határterületén áll. Hiszen hasznossága megkérdőjelezhetetlen, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé ismert és elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.
Mi is valójában a rügyterápia, hivatalos nyelven gemmoterápia?
A fitoterápia nagyjából ötvenéves múltra visszatekintő ága, amely a rügyekből nyert készítményekkel gyakorolt kezelést jelenti. Legelőször a belga származású Pol Henry orvos kísérletezett vele, aki rájött, hogy a növények szövetei is tartalmazhatnak hasznos elemeket. Kísérletezni kezdett, és a növények embrionális szöveteiből készített kivonatok, az úgymond koncentrátumok segítségével egy újfajta terápiás irányzatot keltett életre. Mondhatni, hogy a gemmoterápia egy bioterápiás módszer is, amihez a növények embrionális részeit (rügyeit, csíráit, magvait, fiatal hajtásait, bimbóit, gyökérrostjait) használja fel az adott szakember. Legtöbbször a rügyeket nem csak nyersen elfogyasztja valaki, hanem sokszor egyfajta tinktúrát, kivonatot készítenek belőle, amely ezáltal jóval erősebb is lesz.
A növénynek nem fáj…
Más szempontból a rügybe, a növény a legértékesebb tápanyagait rejti el, ami lehetővé teszi a növény túlélését, a szaporodását, és a jövőjét. A növények rügyeiben olyan koncentráltan találhatóak meg anyagok, amelyek más részében nem. Ezek különféle ásványi- és nyomelemek, vitaminok, enzimek, zsiradékok és még sok más, melyből a szervezetünknek gyakran hiánya van. Persze a fák, virágok, bokrok nem rendelkeznek érzésekkel, viszont ha használunk egy-egy növényt, akkor mindig csak annyi rügyet “vegyünk el tőle” amennyit szívesen ad, tehát ami után még tud akár termést is hozni és virágozni.
Közismert rügykivonatok:
Kőris – köszvény, húgyúti gyulladások, veseelégtelenség
Diófa – bőrgyulladások, akné, pattanásos bőr ellen
Cédrusok – száraz ekcéma, bőrkiütések ellen
Hárs – álmatlanság, alvászavarok, idegesség
Vörös áfonya – váltakozó székrekedés és hasmenés, irritábilis bél-szindróma, a bélrendszer gyulladásos megbetegedései
Málnarügy – hormonális zavarok kezelésére
Füge – gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorirritáció, étvággyal kapcsolatos problémák
Galagonya – szívpanaszok, heves szívdobogás
Rozmaring – máj- és epe működési zavarok, elégtelen epetermelés, epekő-képződési hajlam
Csipkerózsa és rózsafélék – pajmirigy problémák ellen és fájdalomcsillapító hatással is bír.
Hogyan épül fel a folyamat?
Az egész folyamat alapja a különböző tinktúrák készítése. A növényi hormonok, és a belőlük készített olajok, szerek nem tartós anyagok. Lényeg, hogy élő, vagyis virágzó növénnyel kell dolgozni, majd az elkészítés után minél hamarabb elfogyasztani. Természetesen rengeteg módszer van, és nagy részét szakemberek végzik, de a klasszikus rügykivonatokhoz általában alkoholt és glicerint használnak. Később ezt hígítják, érlelik, átkeverik az adott kivonatot és ez kerül kereskedelmi forgalomba.
Őszintén szólva a rügyterápia egy érdekes terület, fontos leszögezni, hogy súlyos krónikus megbetegedésekre nem biztos, hogy megfelelő módszer lehet. Valamint itt nincsenek kőbe vésett elemek, úgymond a növényi rügyek hasznosságát többféle módon is ki lehet nyerni. Az olyan mindennapi problémák esetén, mint a kimerültség, a stressz, a megfázás, a felfázás igenis hasznos lehet, amelyhez a tavaszi idő jó alapot ad. A gemmoterápiás készítmények hatásai növelik az immunitást, javítják a központi idegrendszer működését, és fiatalítják a szervezetet.
Mondjuk azt, hogy ez az egész terület egy gyengéd kezelési eljárás. Ha valakiben van kísérletező kedv, akkor meg lehet próbálni egy-egy növény rügyeivel kísérletezni, úgymond megkóstolni, hiszen néhány hónap múlva lehet, hogy gyümölcsöt – a termését – eszünk róla, vagy ritkább esetekben a gyökerét fogyasztjuk el. Komoly kárt nehéz vele másnak, és önmagunknak is okozni, viszont maga az elkészítés is bonyolult, időigényes tud lenni, de már önmagáért a próbálkozásért is megéri kipróbálni.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.