Menü

Te mit tudsz a ginzengről?

Sokszor halljuk a ginzeng nevét, főleg, ha a keleti orvoslásról beszélünk. A ginzeng egy igazi csodanövény, számos jótékony hatással.

A ginzeng egy a keleti országokban évszázadok óta használt gyógynövény, mágikus tisztelettel tekintenek erre a „mindent gyógyító” növényre. Kinézete gyökerében egy fehérrépára hasonlít, többszörösen elágazó, barnás-sárgás színű főgyökér, ami egy emberre is hasonlíthat, ezért nevezik embergyökérnek is. Nagyon jellegzetes szaga van, íze pedig édeskés és keserű egyszerre. Érdekessége, hogy ez a növény csak árnyékos helyen hajt ki, napfényes terepen nem marad életben és csak akkor érdemes szüretelni, amikor eléri a 6-7 éves kort. Szüret után általában szárítják és porrá őrlik a gyökeret, ezt használják fel a későbbiekben.

Nagyon hasznos hatóanyagokkal büszkélkedik, hiszen olajokat, szénhidrátokat, aminosavakat, vitaminokat, nyomelemeket, enzimeket, telítetlen zsírsavakat is megtalálunk benne. Sokszor használják immunerősítőként, lázcsillapítóként, mivel hatékony küzd a fertőzésekkel, például az influenzával szemben is. Kiváló segítség a stresszes helyzetekben, mivel csökkenti a stresszhormon, a kortizol termelődését. Szabályozza a vér koleszterinszintjét, ezáltal segít a szabadabb véráramlásban, ezzel hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez. Mindez fontos a magas vérnyomás optimalizálásánál is, sőt, a vérszegénységet és egyes menstruációs panaszokat is képes megszűntetni.

Antioxidáns tartalma fontos, mivel ezzel késlelti a szabadgyökök szaporodását, ami pedig széppé és simábbá varázsolja a bőrt, illetve gátolja a tumorok képződését, pont ezért előszeretettel használják a mellrák elleni küzdelem során. Szellemi teljesítőképességünket is növeli, kiváló gyógyír a fáradtság és kimerültség ellen. Csökkenti a vércukorszintet, orvosolja az étvágytalanságot, mérsékli az asztmatikus panaszokat. Férfiak körében is elterjedt, afrodiziákumként emlegetik, mivel emeli a nitrogén-oxid felszabadulását az erekben, ami erőteljesebb erekciót eredményez.

Fogyaszthatjuk teaként, kúraszerűen maximum 6 hétig ihatjuk, napi 1-2 csészénél többet viszont ne kortyoljunk többet. Nagyon sokféle étrendkiegészítőként is megvehetjük a gyógyszertárakban, kapszula vagy tabletta formában is bevehetjük. Terhesség és szoptatás ideje alatt egyáltalán nem ajánlott fogyasztani, de cukorbetegségben szenvedők is előbb konzultáljanak orvosukkal. Nagyon fontos, hogy ginzeng kúra alatt ne fogyasszunk koffein tartalmú italokat. Mellékhatásként jelentkezhet hasmenés, álmatlanság, kiütés, a vércukorszint tartós csökkenése.

A ginzeng egy szuper gyógynövény, ami szinte mindenre gyógyír, a keleti orvoslás csodaszere, mellyel meg tudunk küzdeni a stresszel, az emésztési panaszokkal és még a bőrünket is széppé varázsolja.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!