Te mit tudsz a ginzengről?
- Dátum: 2024.03.07., 19:22
- Erdős Dorka
- képek: pexels.com
- antioxidáns, asztma, ginzeng, immunerősítő, koleszterin, magas vérnyomás, stressz, vércukorszint, vérszegénység
Sokszor halljuk a ginzeng nevét, főleg, ha a keleti orvoslásról beszélünk. A ginzeng egy igazi csodanövény, számos jótékony hatással.
A ginzeng egy a keleti országokban évszázadok óta használt gyógynövény, mágikus tisztelettel tekintenek erre a „mindent gyógyító” növényre. Kinézete gyökerében egy fehérrépára hasonlít, többszörösen elágazó, barnás-sárgás színű főgyökér, ami egy emberre is hasonlíthat, ezért nevezik embergyökérnek is. Nagyon jellegzetes szaga van, íze pedig édeskés és keserű egyszerre. Érdekessége, hogy ez a növény csak árnyékos helyen hajt ki, napfényes terepen nem marad életben és csak akkor érdemes szüretelni, amikor eléri a 6-7 éves kort. Szüret után általában szárítják és porrá őrlik a gyökeret, ezt használják fel a későbbiekben.
Nagyon hasznos hatóanyagokkal büszkélkedik, hiszen olajokat, szénhidrátokat, aminosavakat, vitaminokat, nyomelemeket, enzimeket, telítetlen zsírsavakat is megtalálunk benne. Sokszor használják immunerősítőként, lázcsillapítóként, mivel hatékony küzd a fertőzésekkel, például az influenzával szemben is. Kiváló segítség a stresszes helyzetekben, mivel csökkenti a stresszhormon, a kortizol termelődését. Szabályozza a vér koleszterinszintjét, ezáltal segít a szabadabb véráramlásban, ezzel hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez. Mindez fontos a magas vérnyomás optimalizálásánál is, sőt, a vérszegénységet és egyes menstruációs panaszokat is képes megszűntetni.
Antioxidáns tartalma fontos, mivel ezzel késlelti a szabadgyökök szaporodását, ami pedig széppé és simábbá varázsolja a bőrt, illetve gátolja a tumorok képződését, pont ezért előszeretettel használják a mellrák elleni küzdelem során. Szellemi teljesítőképességünket is növeli, kiváló gyógyír a fáradtság és kimerültség ellen. Csökkenti a vércukorszintet, orvosolja az étvágytalanságot, mérsékli az asztmatikus panaszokat. Férfiak körében is elterjedt, afrodiziákumként emlegetik, mivel emeli a nitrogén-oxid felszabadulását az erekben, ami erőteljesebb erekciót eredményez.
Fogyaszthatjuk teaként, kúraszerűen maximum 6 hétig ihatjuk, napi 1-2 csészénél többet viszont ne kortyoljunk többet. Nagyon sokféle étrendkiegészítőként is megvehetjük a gyógyszertárakban, kapszula vagy tabletta formában is bevehetjük. Terhesség és szoptatás ideje alatt egyáltalán nem ajánlott fogyasztani, de cukorbetegségben szenvedők is előbb konzultáljanak orvosukkal. Nagyon fontos, hogy ginzeng kúra alatt ne fogyasszunk koffein tartalmú italokat. Mellékhatásként jelentkezhet hasmenés, álmatlanság, kiütés, a vércukorszint tartós csökkenése.
A ginzeng egy szuper gyógynövény, ami szinte mindenre gyógyír, a keleti orvoslás csodaszere, mellyel meg tudunk küzdeni a stresszel, az emésztési panaszokkal és még a bőrünket is széppé varázsolja.
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.