Menü

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

A bentonit az amerikai Fort Benton nevű település után kapta a nevét, az agyag egyik fajtája, a benne található domináns elemek határozzák meg. Teljesen természetes körülmények között, leggyakrabban vulkáni hamu és víz elegyéből keletkezik, ezért vulkáni területeken könnyebben fellelhető. Amellett, hogy akár 50 féle nyomelemet is tartalmazhat, ami lehet kalcium, magnézium és a kálium is, találunk benne ásványi anyagokat is nagy mennyiségben. Felhasználásának érdekessége, hogy már az ókori Egyiptomban és az akkori görög orvoslásban is feljegyezték az agyag jótékony hatását, külsőleg és belsőleg is alkalmazták.

A bentonit egy szuper intelligens anyag, vagyis agyag, amit különféle betegségek kezelésénél kiegészítő terápiás szerként bevethetnek. Kiváló a külső- és belső méregtelenítésre, hiszen ioncserélő hatása van, ami azt jelenti, hogy megköti a pozitív töltésű molekulákat, amik szervezetünkre károsak. Fontos megjegyezni, hogy azért nagyon jó méregtelenítő, mert nem szívódik fel a szervezetünkbe, hanem nyomok nélkül kiürül.

Emésztőrendszerünknek sokat segíthet, remek gyulladáscsökkentő, savlekötő, jót tesz köszvény, emésztési gondok, reflux esetén, de a gyomrot és beleket érintő gyulladásos megbetegedéseknél is igen hasznos, bélhurut, hasmenés, ételmérgezés, férgesség esetén érdemes bevetni. Sőt, lúgosítja a szervezetet, ezért a túlsavasodást is megelőzhetjük vele.

Külsőleg alkalmazva is remek alapanyag mind a gyógyítás, mind a kozmetikai kezelések területén. Méregtelentőként hatását a fürdővízhez adva érhetjük el, kezelhetjük vele az ízületi és reumatikus fájdalmakat, de ezzel együtt nagyon hatásos az ekcéma, a pikkelysömör és egyéb bőrgyulladások kezelésében is.

Vízzel elkeverve szájöblögető oldatot készíthetünk, mely erősíteni fogja a fogínyünket és a fogainkat és rendbe hozza a száj egészséges állapotát. Kozmetikai alapanyagként felhasználják a mély ráncok kezelésére is, hiszen feszesíti, vitalizálja és rugalmassá varázsolja a bőrt. A pattanások, aknák és sebhelyek eltüntetésében is jeleskedik, kiváló bőrradír. Nem csak önmagában, hanem kozmetikumok összetevőjeként is megtalálhatjuk a drogériák polcain.

Mindig oda kell figyelni a bentonit belsőleges alkalmazása során, hogy ne essünk át a ló túloldalára, mert nagyon túlzott fogyasztása esetén súlyos káliumhiány alakulhat ki szervezetünkben, mely izomgyengeséget, letargiát, magas vérnyomást, legrosszabb esetben légzési nehézséget okozhat.

A bentonitot sokféle gyulladásunkra, emésztési gondunkra, bőrünk egészségesebbé varázslására is alkalmazhatjuk, mivel egy teljesen természetes, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel teli agyag, melynek igen alacsony kockázata a mellékhatások tekintetében.

Ricinusolaj – a házi szépségtrükk, amit nagymamámtól tanultam

Mindig emlékszem, ahogy a nagymamám este, lefekvés előtt egy kis ricinusolajat dörzsölt a szempilláira. Akkor még furcsának találtam ma már tudom, hogy nem véletlenül esküdött rá.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Szemölcsök kezelése – otthoni és orvosi lehetőségek

A bőrünkön lévő szemölcsöket a HPV vírus 70 különböző típusának fertőzése okozza. A leggyakoribb a közönséges szemölcs (főleg ujjakon, kézháton, talpon), de gyakran előfordul a futó szemölcs (arcon, kézháton), az uszodaszemölcs (gyermekeknél a test bármely pontján, felnőtteknél a nemi szervek környékén) és a lógó szemölcs (arcon, nyakon, hónaljban) is.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.