Menü

Fogaink védelmében

A fogzománc a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga. Védelméért tenni kell, különben idő előtt elveszíthetjük fogainkat. A legerősebb védelmet is megbonthatják helytelen táplálkozási és fogápolási szokásaink, erről lesz szó ma.

Hogyan rombol a sav? A fog három fő alkotórésze a fogcement, a dentin és a zománc, amelyek közül egyedül ez utóbbi látható a felszínen. A fogzománc színét, árnyalatát az alatta található dentin színe határozza meg, ugyanis maga a zománc áttetsző, tehát nem csak a hófehér fog az egészséges, hanem az enyhén sárgás vagy szürkés árnyalatú fogak sem jelentenek egészségügyi problémát.

Milyen étkezési szokásokkal károsíthatjuk a fogzománcot?

A szénsavas üdítők rendkívül károsítják a fogakat, különösen, ha szívószállal fogyasztjuk őket, ugyanis köztudottan a savas ételek és italok tönkre teszik a fogzománcot.

A fogszuvasodás nem véletlenül egyike a világ legelterjedtebb betegségeinek. A sav romboló hatásának következménye, hogy fontos ásványok elvesztéséhez vezet. A zománc elvékonyodása miatt enyhén sárgulni kezd a fog és kopás jelei is láthatók lesznek, továbbá megjelenik az érzékenység hideg-meleg italok esetén.

Amikor már nagyon súlyos a károsodás, akkor akár a fogak eltávolítása is szükségessé válhat.

Mivel menthetjük meg a fogainkat?

Kerüljük a szénsavas üdítőket. Ha mégis ezt fogyasztjuk, ne szívószállal tegyük, ne hosszan, szürcsölgetve igyuk, mert így tovább érintkezik a fogzománccal.

Mérsékeljük a vörösbor, az ecet, a rágcsálni valók, a savas gyümölcsök, savanyúságok fogyasztását is. A fogorvosom sokszor említette, hogy mennyire szereti a savas gyümölcsöket és ő maga is nehezen tud ellenállni ezeknek, ám utána érzi, hogy nem tett jót a fogainak.

A fogmosás minden esetben megoldás?

A fogmosással mindig várjunk legalább 20 percet a savtartalmú élelmiszerek, italok fogyasztása után, így elkerülhetjük a meggyengített zománcréteg további megsértését.

Mi a helyzet a reflux-szal?

Mivel a refluxbetegség egyik legjellemzőbb tünete a gyomorsav-túltengés, a szájüregbe visszajutó savak éppúgy elvékonyítják a zománcot, mint a kívülről bevitt savas táplálék. Ekkor érdemes gasztroenterológus szakorvos segítségét, tanácsát kérni.

Milyen fogkrémet válasszunk?

Fluoridtartalmú fogkrémet használjunk, amely elősegíti a meggyengített fogzománc újbóli megerősítését. Ma már nagy a választék az üzletekben, drogériákban, patikákban, heti rendszerességgel alkalmazható gélek és zselék széles palettája elérhető, de ezek használatáról a fogorvos véleményét érdemes kikérni.

Szokásaink közül melyik említendő?

Az egyik leginkább fogzománc-károsító szokás a fogcsikorgatás. Az éjszakai, akaratlan fogcsikorgatást egy fogorvos által készíttetett fogvédővel lehetséges kivédeni.

A fentiek betartása mellett a megelőzésre kell nagy figyelmet fordítani, ehhez hozzátartozik egy féléves fogorvosi kontroll.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

Mammográfia, ne hanyagold el

A szűrővizsgálatok nagyon fontosak egyészségünk megőrzésének érdekében, a nők körében nem csak a méhnyakrák szűrésének, hanem az emlőrák szűrésének is komoly jelentősége van.