Menü

Fogaink védelmében

A fogzománc a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga. Védelméért tenni kell, különben idő előtt elveszíthetjük fogainkat. A legerősebb védelmet is megbonthatják helytelen táplálkozási és fogápolási szokásaink, erről lesz szó ma.

Hogyan rombol a sav? A fog három fő alkotórésze a fogcement, a dentin és a zománc, amelyek közül egyedül ez utóbbi látható a felszínen. A fogzománc színét, árnyalatát az alatta található dentin színe határozza meg, ugyanis maga a zománc áttetsző, tehát nem csak a hófehér fog az egészséges, hanem az enyhén sárgás vagy szürkés árnyalatú fogak sem jelentenek egészségügyi problémát.

Milyen étkezési szokásokkal károsíthatjuk a fogzománcot?

A szénsavas üdítők rendkívül károsítják a fogakat, különösen, ha szívószállal fogyasztjuk őket, ugyanis köztudottan a savas ételek és italok tönkre teszik a fogzománcot.

A fogszuvasodás nem véletlenül egyike a világ legelterjedtebb betegségeinek. A sav romboló hatásának következménye, hogy fontos ásványok elvesztéséhez vezet. A zománc elvékonyodása miatt enyhén sárgulni kezd a fog és kopás jelei is láthatók lesznek, továbbá megjelenik az érzékenység hideg-meleg italok esetén.

Amikor már nagyon súlyos a károsodás, akkor akár a fogak eltávolítása is szükségessé válhat.

Mivel menthetjük meg a fogainkat?

Kerüljük a szénsavas üdítőket. Ha mégis ezt fogyasztjuk, ne szívószállal tegyük, ne hosszan, szürcsölgetve igyuk, mert így tovább érintkezik a fogzománccal.

Mérsékeljük a vörösbor, az ecet, a rágcsálni valók, a savas gyümölcsök, savanyúságok fogyasztását is. A fogorvosom sokszor említette, hogy mennyire szereti a savas gyümölcsöket és ő maga is nehezen tud ellenállni ezeknek, ám utána érzi, hogy nem tett jót a fogainak.

A fogmosás minden esetben megoldás?

A fogmosással mindig várjunk legalább 20 percet a savtartalmú élelmiszerek, italok fogyasztása után, így elkerülhetjük a meggyengített zománcréteg további megsértését.

Mi a helyzet a reflux-szal?

Mivel a refluxbetegség egyik legjellemzőbb tünete a gyomorsav-túltengés, a szájüregbe visszajutó savak éppúgy elvékonyítják a zománcot, mint a kívülről bevitt savas táplálék. Ekkor érdemes gasztroenterológus szakorvos segítségét, tanácsát kérni.

Milyen fogkrémet válasszunk?

Fluoridtartalmú fogkrémet használjunk, amely elősegíti a meggyengített fogzománc újbóli megerősítését. Ma már nagy a választék az üzletekben, drogériákban, patikákban, heti rendszerességgel alkalmazható gélek és zselék széles palettája elérhető, de ezek használatáról a fogorvos véleményét érdemes kikérni.

Szokásaink közül melyik említendő?

Az egyik leginkább fogzománc-károsító szokás a fogcsikorgatás. Az éjszakai, akaratlan fogcsikorgatást egy fogorvos által készíttetett fogvédővel lehetséges kivédeni.

A fentiek betartása mellett a megelőzésre kell nagy figyelmet fordítani, ehhez hozzátartozik egy féléves fogorvosi kontroll.

A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is

A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.

Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban

Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.