Menü

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

8 különleges és elragadó húsvéti tradíciót gyűjtöttünk össze mai cikkünkben a világ különböző tájairól!

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

A sárkányeregetésről húsvét táján talán még nem hallottunk pedig Bermudán az emberek előszeretettel hagyják el lakásaikat az ünnep idején, hogy közös időtöltés gyanánt színes és egyedi sárkányokat eregessenek a nagy szélben. Minél színesebb, különlegesebb, mintásabbak a sárkányok, annál jobb! Ráadásul a sárkányeregetésnek a levegőben jellegzetes búgó hangja van, ezt a zajt ők a húsvét hangjának tartják.

Krimik és ijesztő történetek

A norvégoknál a húsvét nem a boldogságról szól, hanem inkább a félelemről és az izgalomról, ők ebben az időszakban előszeretettel olvasnak, hallgatnak és néznek krimiket és egyéb horrorisztikus történeteket. Náluk ez a szokás.

Húsvéti fészekrakás

A tojáskeresés itthon is egy elterjedt tradíció, nagyon kedvelt a gyerekek körében, de külföldön, például Németországban és Svájcban szeretik ezt a játékos hagyományt űzni. Húsvétkor a gyerekeknek — valamint sokszor a felnőtteknek is — apró fészkeket rejtenek el a házakban és a kertekben, melyek megtalálás után az övéik lehetnek. Rendszerint csokinyuszikat, tojásokat, egyéb édességeket és játékokat rejtenek a színes kosárkákban.

Locsolkodás, vízi csata

Míg régen főként a fiúk kergették a lányokat folyadékkal teli vödrökkel és locsolókannákkal, addig például a lengyeleknél mindenki harcol egymással. A kölnit náluk leváltották a vízipuskák, a különböző flakonok és lényegében bármi, amiből locsolni lehet, náluk igazi vízicsata zajlik ilyenkor!

Tojásfestés

Húsvétkor a tojás az egyik legfontosabb szimbólum, az emberek világszerte főzik, festik, eldugják, megtalálják, elfogyasztják vagy játszanak velük. Franciaországban van egy nagyon érdekes hagyomány, mely szerint 4 ezer tojásból és több mint 100 kiló szalonnából, valamint fokhagymából készítenek omlettet, majd nagyjából ezer lakos elfogyasztja a végeredményt.

Agyagedény-dobálásról hallottunk már?

Görögországban az ajándékozás helyett tönkre teszik azt, amilyük van. Húsvét szombatján pontban 11 órakor Korfu lakói erkélyeikről különböző méretű agyagedényeket dobálnak ki. Ez a szokás a 16. századból ered, amikor az emberek az összes felesleges holmijuktól megszabadultak, hogy felkészüljenek az újévre.

Valamivel barátságosabbnak hangzik a perec-osztás szokása

A luxemburgiakra jellemző, hogy nagyböjt harmadik vasárnapján ünneplik a perecvasárnapot, a perec ott valójában egy édes, cukormázas sütemény. Az egyedülálló fiúk ilyenkor megajándékozzák vele kiszemeltjüket, ha pedig a lány szívesen fogadja, akkor húsvétkor a fiú meglátogathatja és kap tőle egy tojást. Ha éppen szökőév van, akkor a hagyomány megfordul és a hölgyek is kezdeményezhetnek.

Halloween húsvétkor? Igen!

Svédország és néhány skandináv nemzet tavasszal ünnepli a Halloweent. A gyerekek ijesztő lényeknek öltöznek, majd házról-házra járnak ajándék édesség reményében, melyekért cserébe gyakran fűzfaágakat vagy rajzokat kínálnak.

S végül az érdekes szokások után egy kérdést hagytunk a cikkünk végére: vajon a csokinyuszik vagy a csokimikulások nyerik a népszerűségi versenyt?

A Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint évről évre rengeteg édességet vásárlunk ilyenkor, ám az eredmény a korábbi évek szerint, hogy másfélszer annyi fogy a csokinyulakból, mint a csokimikulásokból.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.