Menü

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

8 különleges és elragadó húsvéti tradíciót gyűjtöttünk össze mai cikkünkben a világ különböző tájairól!

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

A sárkányeregetésről húsvét táján talán még nem hallottunk pedig Bermudán az emberek előszeretettel hagyják el lakásaikat az ünnep idején, hogy közös időtöltés gyanánt színes és egyedi sárkányokat eregessenek a nagy szélben. Minél színesebb, különlegesebb, mintásabbak a sárkányok, annál jobb! Ráadásul a sárkányeregetésnek a levegőben jellegzetes búgó hangja van, ezt a zajt ők a húsvét hangjának tartják.

Krimik és ijesztő történetek

A norvégoknál a húsvét nem a boldogságról szól, hanem inkább a félelemről és az izgalomról, ők ebben az időszakban előszeretettel olvasnak, hallgatnak és néznek krimiket és egyéb horrorisztikus történeteket. Náluk ez a szokás.

Húsvéti fészekrakás

A tojáskeresés itthon is egy elterjedt tradíció, nagyon kedvelt a gyerekek körében, de külföldön, például Németországban és Svájcban szeretik ezt a játékos hagyományt űzni. Húsvétkor a gyerekeknek — valamint sokszor a felnőtteknek is — apró fészkeket rejtenek el a házakban és a kertekben, melyek megtalálás után az övéik lehetnek. Rendszerint csokinyuszikat, tojásokat, egyéb édességeket és játékokat rejtenek a színes kosárkákban.

Locsolkodás, vízi csata

Míg régen főként a fiúk kergették a lányokat folyadékkal teli vödrökkel és locsolókannákkal, addig például a lengyeleknél mindenki harcol egymással. A kölnit náluk leváltották a vízipuskák, a különböző flakonok és lényegében bármi, amiből locsolni lehet, náluk igazi vízicsata zajlik ilyenkor!

Tojásfestés

Húsvétkor a tojás az egyik legfontosabb szimbólum, az emberek világszerte főzik, festik, eldugják, megtalálják, elfogyasztják vagy játszanak velük. Franciaországban van egy nagyon érdekes hagyomány, mely szerint 4 ezer tojásból és több mint 100 kiló szalonnából, valamint fokhagymából készítenek omlettet, majd nagyjából ezer lakos elfogyasztja a végeredményt.

Agyagedény-dobálásról hallottunk már?

Görögországban az ajándékozás helyett tönkre teszik azt, amilyük van. Húsvét szombatján pontban 11 órakor Korfu lakói erkélyeikről különböző méretű agyagedényeket dobálnak ki. Ez a szokás a 16. századból ered, amikor az emberek az összes felesleges holmijuktól megszabadultak, hogy felkészüljenek az újévre.

Valamivel barátságosabbnak hangzik a perec-osztás szokása

A luxemburgiakra jellemző, hogy nagyböjt harmadik vasárnapján ünneplik a perecvasárnapot, a perec ott valójában egy édes, cukormázas sütemény. Az egyedülálló fiúk ilyenkor megajándékozzák vele kiszemeltjüket, ha pedig a lány szívesen fogadja, akkor húsvétkor a fiú meglátogathatja és kap tőle egy tojást. Ha éppen szökőév van, akkor a hagyomány megfordul és a hölgyek is kezdeményezhetnek.

Halloween húsvétkor? Igen!

Svédország és néhány skandináv nemzet tavasszal ünnepli a Halloweent. A gyerekek ijesztő lényeknek öltöznek, majd házról-házra járnak ajándék édesség reményében, melyekért cserébe gyakran fűzfaágakat vagy rajzokat kínálnak.

S végül az érdekes szokások után egy kérdést hagytunk a cikkünk végére: vajon a csokinyuszik vagy a csokimikulások nyerik a népszerűségi versenyt?

A Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint évről évre rengeteg édességet vásárlunk ilyenkor, ám az eredmény a korábbi évek szerint, hogy másfélszer annyi fogy a csokinyulakból, mint a csokimikulásokból.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.