Menü

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!

A sav-bázis egyensúly rendkívül fontos szerepet tölt be az egészségünk szempontjából. A való életben úgy a legjobb, ha a lúgos anyagok kissé túlsúlyban vannak, de ez egy nagyon érzékeny egyensúly, bármikor felborítható, bármelyik oldalra elbillenthető. Alapvetően tudni kell, hogy az anyagcsere folyamatok közben savak képződnek, ami egy teljesen természetes dolog. Például a fehérjék feldolgozása közben kén- és foszforsav keletkezik, ami elkerülhetetlen, hiszen így működünk, de nem mindegy, hogy ez mennyire van hatással a már említett egyensúlyra, ezt pedig a választott életmódunk erőteljesen befolyásolja.

A lényeg, hogy amikor túl sok sav termelődik a szervezetben és kimerülnek bázistartalékok, akkor például lassul a vérkeringés, a szervek sem működnek 100 %-on, és az ellenálló képességünk is csökken. Innen egyenes út vezet a betegségekhez. Az „elsavasodás” tünetei közé tartozik a levertség, stressztűrő-képesség csökkenése, fáradtság, gyakori fejfájás, falási rohamok vagy éppen étvágytalanság. Persze ezek lehetnek egyes betegségek tünetei is, de érdemes gondolni a savasodásra is. Erről egy egyszerű vérvétellel megbizonyosodhatunk, hiszen ha a vér pH-értéke 7,35 alá megy, akkor bizony ez az egyensúly felborult. Nyugalom, tehetünk ez ellen, csak kicsit oda kell figyelnünk pár dologra.

Amikor arról beszélünk, hogy segítünk a szervezetünknek lúgosodni, akkor első körben az életmódunkon kell elgondolkodnunk. Első körben oda kell figyelnünk az étkezésünkre, olyan ételeket kell fogyasztanunk, amik magnéziumban, kalciumban és vasban gazdagok, ezek például a zöldségek és gyümölcsök. Ilyen a hagyma, a retek, a tökfélék, uborka, cékla, a zöld banán, a kókusz, az alma, a dinnye és meglepő módon a citrom is. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, használjunk olívaolajt, kerüljük az alkoholt, a dohányzást és a cukros, szénsavas üdítőket. Igyunk a lehető legtöbb szénsavmentes vizet vagy válasszunk a zöldteák közül.

Próbáljunk pihentetően és eleget aludni és iktassunk be a napi teendők közé rendszeres testmozgást. Ami pedig elengedhetetlen, hogy ha stresszes életet élünk –na, de ki nem?!- akkor keressük meg azt a módszert, amivel ezt elkerülhetjük vagy levezethetjük. Lehet ez egy jóga, futás, tandemugrás, mindegy, csak leljük benne örömünket. Figyeljünk arra oda, hogy ne essünk át a ló túloldalára, mert annak is megvannak a maga káros következményei.

A szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartása nagyon fontos, hogy jól működjünk és elkerüljük az ez által beköszöntő betegségeket. Mozogjunk, étkezzünk egészségesen, igyunk sok vizet és próbáljunk egyensúlyt tartani a napjainkban az aktív időszakkal és az alvással is.

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.