Menü

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

„Ha elolvasol egy könyvet, legfeljebb azt kockáztatod, hogy többet tudsz meg a világról.”

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az igazán értékes és érdemi olvasás alatt nem a chatet, a bulvárt és nem is a netes híreket értjük, hanem szépirodalmat. Az olvasás nemcsak szabadidős tevékenység, hanem az egészségünkre is jó hatással van, mind fizikailag, mind szellemileg.

Melyek az olvasás pozitív hatásai?

Az olvasás pozitív hatásai között említhető, hogy csökkenti a stresszt, késlelteti az időskori demencia kialakulását és ez bizonyított tény! Emellett fejleszti a memóriát, az olvasás jótékonyan hat a munkavégzésünkre, hiszen ezáltal megtanulunk koncentráltabban dolgozni. Az olvasás erősíti a koncentrációt, gazdagítja a szókincset, oldja a szorongást. Kellenek ennél jobb hatások?

Hogy válhatunk empatikusabbá attól, ha olvasunk?

Mivel azonosulunk azzal, amit olvasunk, beleéljük magunkat az adott helyzetbe, ezáltal növeljük az empátiánkat és megértőbbek, empatikusabbak leszünk másokkal szemben, ezt pedig a munka világában, az életünk minden területén jól tudjuk kamatoztatni.

Azok, akik a mobiltelefonjuk vagy tabletük nyomogatása, illetve televíziónézés helyett, elalvás előtt olvasnak, sokkal jobban és pihentetőbben alszanak.

A villogó tévéképernyő, a vakító telefon és tablet állandó figyelemváltogatásra kényszerít, melyek növelik a stresszt, ingerlékennyé tesznek és az alvászavarokért is felelősek, ezzel ellentétben az olvasás elcsendesít, megnyugtatja az elmét, kikapcsol, kizökkent a mindennapi feladatokból, teendőkből.

Miért káros a sok képernyőzés a gyerekeknek? Miért jobb az olvasott mese?

Ha olvasunk oldódik a feszültség, éppen ezért is fontos, hogy lefekvés előtt a gyerekeknek is mesét olvassunk, a tévé képernyője helyett, utóbbi ugyanis megfoszt egy nagyon lényeges lépéstől: a belső képalkotástól. A képet „készen” kapja. A belső képalkotásnak az az előnye, hogy a történetből a gyerek azt képzel maga elé, amit szeretne.

Kutatások és tanulmányok sora igazolta, hogy azok a gyerekek, akiknek rendszeresen mesélnek este, sokkal fejlettebbek lesznek az iskolába kerüléskor.

S végül egy szép gondolat, amit nemrég olvastam és megmaradt bennem: „Minden könyv mentális kijárat.” Egy felmérés szerint már 6 perc olvasás 68%-ra viszi le a stressz-szintünket. Az olvasás nemcsak az empátia fejlődésére hat pozitívan, hanem a mentalizáció magasabb szintjét is eredményezi. A mentalizáció azon képességünk, hogy önmagunk és mások mentális állapotait megértsük, illetve értelmezni tudjuk az emberek viselkedéseit és a mögöttük meghúzódó szándékot.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.