Menü

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

Bár igazán jellegzetes ízzel nem büszkélkedhet az uborka, mégis nagyon szerethető zöldség, amit érdemes beépíteni a mindennapi étkezésbe.

Hogy miért? Összeszedtük pár pontban:

Kiváló B-, és C-vitaminforrás, rengeteg ásványi anyagot, valamint rostot tartalmaz, segíti az emésztést és nem utolsó sorban méregtelenítő hatással is bír. A héját és a mag körüli részeket is fogyasszuk ezek miatt.

Tökéletes folyadékpótló. Magas víztartalmának (az uborka 90%-a víz) köszönhetően vitalizálja a testet.

Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúra esetén alapzöldség.

Cukorbetegség, magas vérnyomás és magas koleszterinszint esetén is javasolt a fogyasztása, hiszen tartalmaz olyan elemeket, amelyek segítenek ezeket kordában tartani.

Friss leheletet biztosít és jó hatással van az ínybetegségekre, ezért ilyen jellegű probléma esetén a nap közbeni rágcsálása is ajánlott.

A szépségápolás is előszeretettel használja az uborkát, különösen jó hatással van a bőrre, a filmekből jól ismert szemre történő alkalmazása a táskákat, duzzanatokat mérsékli.

A fenti előnyök mellett a kiegyensúlyozott és tudatos táplálkozásból nem hiányozhat az uborka sem. Semlegessége és kellemes roppanós állaga miatt, a gyerekek is előszeretettel fogyasztják. Salátákba téve, mártogatós szószokhoz vagy szendvicsek mellé is fogyasztható.

Az uborka gazdag forrása az egészségmegőrzésben hasznos fitokemikáliáknak, így a falvonoidoknak, lignánoknak és triterpéneknek, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásai is ismertek. A zöldség leginkább értékes részeit a héj és a magok jelentik, ezek sok rostot és béta-karotint tartalmaznak. A magokban hasznos ásványi anyagok is találhatóak, például kalcium.

Eközben viszont az uborka szegény szénhidrátokban, nátriumban , zsírban és koleszterinben - 100 grammban pedig csupán 16 kalória van (héj nélkül 15). Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság adatai szerint ez a mennyiség egy 2000 kalóriás diéta esetén a napi bevitel 4 százalékát fedezi a C-vitamin, valamint 2-2 százalékát az A-vitamin, a kalcium és vas tekintetében.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.