Menü

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben, a témáról pedig akár holnap reggelig lehetne vitatkozni, ha utóbbit nem is szeretnénk, azért néhány érvet felsorakoztatunk pro és kontra. Bármelyikkel is értünk egyet, érdemes megfontolni néhány szempontot.

Az együtt alvás egy kifejezetten megosztó téma, ha a csecsemő-gyerek-szülők vonatkozásában gondolkodunk róla.

Azok a szülők, akik az egy ágyban alvás előnyeit hangoztatják, arra hivatkoznak, hogy kényelmesebb az anyának az éjszakai szoptatás, könnyebb észrevenni, ha bármi gond van a gyermekkel, pl. nem érzi jól magát, rosszul alszik. A kisgyerek számára megnyugtató az egy ágyban alvás, hiszen anya folyamatosan ott van egy karnyújtásnyira, odabújhat hozzá, megnyugtatólag hat rá a szülő közelsége.

Ezzel szemben a külön alvás mellett érvelnek azok a szülők, akik kifejtik, hogy nem egészséges a gyerekkel együtt aludni, hiszen nem tudnak pihenni, elveszik a szülők közötti intimitás, ami a kapcsolat rovására mehet.

Léteznek olyan gyerekek, akik érzékenyebbek a külvilág ingereire, és képesek felébredni minden neszre, minden mozgásra. Nekik például nem feltétlenül válik be az együtt alvás és amint külön szobába költöznek, feltűnően jobban alszanak.

A közös alvásnak negatív hatásai lehetnek a párkapcsolatra, de akár a gyerek személyiségfejlődésére is, - természetesen nem egy-egy alkalomról beszélünk – ha ez az állapot huzamosabban fennmarad.

Három gyerekem van, vitathatatlan, hogy a közös szoba, közös ágy erősíti az összetartozás élményét és a gyermek biztonságérzetét is támogatja, igazán nagyon jó érzés, mikor mellettem szuszog a háromévesem, s mindig kivétel egy-egy betegség, amikor velünk alszanak, na de a rendszeres együtt alvásnak hátrányai is lesznek, hiszen az a gyerek egyre csak nő, s lesz 5-6 éves is, kisiskolás majd kiskamasz. Sok szülőt hallottam arról mesélni, hogy milyen arra ébredni, hogy egy vagy több gyerek keresztben fekszik rajta, vagy épp kitúrták őt a saját ágyából.

A külön gyerekszoba kapcsán szintén fel tudunk sorakoztatni előnyöket és hátrányokat egyaránt. Áthidaló megoldás lehet, ha különálló gyerekágyat teszünk a közös szobába, amíg kicsi a gyermek, s így a kényelem és a közelség is megmarad, vagy azt is preferálom, ha külön, ám közeli szobákban pihenünk, így biztosak lehetünk abban, hogy meghalljuk gyermekünk minden rezdülését éjjel. Szakemberek szerint az a jó, ha legalább óvodáskortól van a gyermeknek saját ágya.

Összességében azt, hogy kinek kivel, hogyan és mennyi ideig kellene együtt aludnia ahhoz, hogy minden terület rendben legyen, nem lehet általános recept szerint leírni. Azt gondolom, minden családban meg lehet találni a mindenki számára optimális megoldást, de ehhez az kell, hogy figyeljünk oda saját és egymás igényeire és számoljunk azzal is, hogy ezek az igények az életkorral folyamatosan alakulnak és változnak.

Miket vigyen magával a gyermek az osztálykirándulásra?

Úgy vélem a szülők egy része sokszor egy komplett túlélőfelszerelésben gondolkozik, ha elutazik a gyermeke, mások szerint teljesen felesleges annyi mindent pakolni. Nincs szülő, aki ne tette volna már fel a kérdést, mielőtt a gyereke osztálykirándulásra indult volna: mit pakoljunk a táskába?

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.