Menü

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

TUDTAD? A papaya tele van ilyen emésztést segítő enzimekkel. A papain fehérjebontó, aminosav felszabadító és emésztést elősegítő nezim, a lizozim antibiotikus hatással bír, míg a lipáz a zsírok bontásááért felel. (antibiotikus hatás), lipáz (zsírok bontása).

Gyomorbarát rost

A rostok olyan növényi eredetű szénhidrátok, melyeket nem tudunk megemészteni, a rostfogyasztás pedig befolyásolja egész szervezetünk működését. Elengedhetetlen, hiszen hozzájárul a normál emésztéshez, javítja a tápanyagok felszívódását, de befolyásolja vércukorszintünket, koleszterinszintünket is. A prebiotikus rostok gyarapítják a mikrobiom hasznos bélbaktériumait, és ezzel támogatják a bélflóra egyensúlyának visszaszerzését. Az egészségesebb bélflóra pedig hatással van a bél-agy és a bél-immunrendszer kapcsolatra, amitől még a körérzetünk is jobb lesz.

TUDTAD? A galaktomannán típusú rostok fogyasztása nem jár gázképződéssel, bélfeszüléssel, székrekedéssel vagy hasmenéssel, éppen ezért gond nélkül fogyaszthatják olyanok is, akik funkcionális emésztőrendszeri rendellenességekkel (FGID), pl. irritábilis bél szindróma (IBS) és SIBO -val élnek.

Prebiotikus rostok (FOS)

A prebiotikus rostok segítenek a béltisztításban és a bélflóra hasznos probiotikumait táplálják. Ez azért fontos, mert a belekben a probiotikumok mellett ún. patogének is élnek. Amennyiben ezeknek az aránya kisebb, 20 %-os, úgy a bélflóra egyensúlyban van, azonban ha eltolódik, az mind emésztésünkön, mind immunegészségünkön nyomot hagy. A bélflóra egészsége adja ugyanis immunrendszerünk egészségének 70 %-át.

TUDTAD? Mivel a rövidláncú (FOS) prebiotikus rostszálak, a hasznos bélbaktériumokat kolonizálják, ettől nagyszámú probiotikumhoz jutunk. A probiotikumok egyes törzsei olyan mennyiségű béta-galaktózidázt termelnek, ami a tejcukor-intolerancia és a lisztérzékenység gyakoriságát mintegy 80%-kal csökkenti.

Articsóka

Az articsóka a máriatövis mellett a legismertebb májműködést támogató gyógynövényünk. Az articsóka étrendi dúsításának előnyei közé azonban nemcsak a jobb májfunkció tartozik, hanem a normál koleszterin és triglicerid értékek és a jobb emésztés is.

TUDTAD? Az articsóka táplálja a mikrobiomot, részét képezi a GAPS diétának, ami összefügg a bélflóra javításával, a tápanyagok felszívódásával, az emésztőrendszeri betegségek tüneteinek csökkentésével, az IBS-el és az immunitás fokozásával - mivel az immunrendszer nagy része valójában a belekben található.

Az alkohol toleranciaszint

Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Ennek mértéke személyenként nagyon eltérő lehet: függ a nemtől, a genetikától, testsúlytól stb. – fontos viszont, hogy rendszeres fogyasztással ez a szint folyamatosan emelkedik, azaz elkezdjük „bírni az ivást”.

Antibiotikum és az alkohol párban fogyasztása

Az alkoholfogyasztás sokak életének fontos része, ennek ellenére a mai napig vannak olyan tények az italozással kapcsolatban, amelyekkel nem vagyunk teljesen tisztában.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.