Menü

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

TUDTAD? A papaya tele van ilyen emésztést segítő enzimekkel. A papain fehérjebontó, aminosav felszabadító és emésztést elősegítő nezim, a lizozim antibiotikus hatással bír, míg a lipáz a zsírok bontásááért felel. (antibiotikus hatás), lipáz (zsírok bontása).

Gyomorbarát rost

A rostok olyan növényi eredetű szénhidrátok, melyeket nem tudunk megemészteni, a rostfogyasztás pedig befolyásolja egész szervezetünk működését. Elengedhetetlen, hiszen hozzájárul a normál emésztéshez, javítja a tápanyagok felszívódását, de befolyásolja vércukorszintünket, koleszterinszintünket is. A prebiotikus rostok gyarapítják a mikrobiom hasznos bélbaktériumait, és ezzel támogatják a bélflóra egyensúlyának visszaszerzését. Az egészségesebb bélflóra pedig hatással van a bél-agy és a bél-immunrendszer kapcsolatra, amitől még a körérzetünk is jobb lesz.

TUDTAD? A galaktomannán típusú rostok fogyasztása nem jár gázképződéssel, bélfeszüléssel, székrekedéssel vagy hasmenéssel, éppen ezért gond nélkül fogyaszthatják olyanok is, akik funkcionális emésztőrendszeri rendellenességekkel (FGID), pl. irritábilis bél szindróma (IBS) és SIBO -val élnek.

Prebiotikus rostok (FOS)

A prebiotikus rostok segítenek a béltisztításban és a bélflóra hasznos probiotikumait táplálják. Ez azért fontos, mert a belekben a probiotikumok mellett ún. patogének is élnek. Amennyiben ezeknek az aránya kisebb, 20 %-os, úgy a bélflóra egyensúlyban van, azonban ha eltolódik, az mind emésztésünkön, mind immunegészségünkön nyomot hagy. A bélflóra egészsége adja ugyanis immunrendszerünk egészségének 70 %-át.

TUDTAD? Mivel a rövidláncú (FOS) prebiotikus rostszálak, a hasznos bélbaktériumokat kolonizálják, ettől nagyszámú probiotikumhoz jutunk. A probiotikumok egyes törzsei olyan mennyiségű béta-galaktózidázt termelnek, ami a tejcukor-intolerancia és a lisztérzékenység gyakoriságát mintegy 80%-kal csökkenti.

Articsóka

Az articsóka a máriatövis mellett a legismertebb májműködést támogató gyógynövényünk. Az articsóka étrendi dúsításának előnyei közé azonban nemcsak a jobb májfunkció tartozik, hanem a normál koleszterin és triglicerid értékek és a jobb emésztés is.

TUDTAD? Az articsóka táplálja a mikrobiomot, részét képezi a GAPS diétának, ami összefügg a bélflóra javításával, a tápanyagok felszívódásával, az emésztőrendszeri betegségek tüneteinek csökkentésével, az IBS-el és az immunitás fokozásával - mivel az immunrendszer nagy része valójában a belekben található.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.