Menü

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

TUDTAD? A papaya tele van ilyen emésztést segítő enzimekkel. A papain fehérjebontó, aminosav felszabadító és emésztést elősegítő nezim, a lizozim antibiotikus hatással bír, míg a lipáz a zsírok bontásááért felel. (antibiotikus hatás), lipáz (zsírok bontása).

Gyomorbarát rost

A rostok olyan növényi eredetű szénhidrátok, melyeket nem tudunk megemészteni, a rostfogyasztás pedig befolyásolja egész szervezetünk működését. Elengedhetetlen, hiszen hozzájárul a normál emésztéshez, javítja a tápanyagok felszívódását, de befolyásolja vércukorszintünket, koleszterinszintünket is. A prebiotikus rostok gyarapítják a mikrobiom hasznos bélbaktériumait, és ezzel támogatják a bélflóra egyensúlyának visszaszerzését. Az egészségesebb bélflóra pedig hatással van a bél-agy és a bél-immunrendszer kapcsolatra, amitől még a körérzetünk is jobb lesz.

TUDTAD? A galaktomannán típusú rostok fogyasztása nem jár gázképződéssel, bélfeszüléssel, székrekedéssel vagy hasmenéssel, éppen ezért gond nélkül fogyaszthatják olyanok is, akik funkcionális emésztőrendszeri rendellenességekkel (FGID), pl. irritábilis bél szindróma (IBS) és SIBO -val élnek.

Prebiotikus rostok (FOS)

A prebiotikus rostok segítenek a béltisztításban és a bélflóra hasznos probiotikumait táplálják. Ez azért fontos, mert a belekben a probiotikumok mellett ún. patogének is élnek. Amennyiben ezeknek az aránya kisebb, 20 %-os, úgy a bélflóra egyensúlyban van, azonban ha eltolódik, az mind emésztésünkön, mind immunegészségünkön nyomot hagy. A bélflóra egészsége adja ugyanis immunrendszerünk egészségének 70 %-át.

TUDTAD? Mivel a rövidláncú (FOS) prebiotikus rostszálak, a hasznos bélbaktériumokat kolonizálják, ettől nagyszámú probiotikumhoz jutunk. A probiotikumok egyes törzsei olyan mennyiségű béta-galaktózidázt termelnek, ami a tejcukor-intolerancia és a lisztérzékenység gyakoriságát mintegy 80%-kal csökkenti.

Articsóka

Az articsóka a máriatövis mellett a legismertebb májműködést támogató gyógynövényünk. Az articsóka étrendi dúsításának előnyei közé azonban nemcsak a jobb májfunkció tartozik, hanem a normál koleszterin és triglicerid értékek és a jobb emésztés is.

TUDTAD? Az articsóka táplálja a mikrobiomot, részét képezi a GAPS diétának, ami összefügg a bélflóra javításával, a tápanyagok felszívódásával, az emésztőrendszeri betegségek tüneteinek csökkentésével, az IBS-el és az immunitás fokozásával - mivel az immunrendszer nagy része valójában a belekben található.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.