Menü

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Szerencsére egyre több terméken feltüntetik a bizonyos kis jelzést, miszerint BPA-mentes, de sokan azon kívül, hogy tudják, ez jó nekünk, mégsem tudják, hogy mi is az a BPA. Eredeti neve a biszfenol-A, ezt rövidítik BPA-ként. Egy olyan szerves anyagról van szó, ami arra szolgál, hogy a műanyag termékek keményebbek, ellenállóbbak és áttetszőbbek legyenek. Érdekessége a dolognak, hogy azok, akik az 1950-es években születtek, már találkozhattak BPA-t tartalmazó edényekkel, tárgyakkal, sőt, még a mai napig használják egyes termékek gyártása során.

Meglepő lenne, ha azt mondanám, hogy most is vannak olyan kontaktlencsék vagy fogtömések, amik összetevői közt ott szerepel el a név? Pedig igen, számos kutatás és cikk foglalkozott már a témával, ami alátámaszthatja ezt. A legtöbb BPA-t tartalmazó áruk a konzervek, a női higiéniai termékek, szemüveg lencsék, a fogászati tömések, a palackozott vizek palackjai és a háztartási elektronikai berendezések.

A BPA azért került egyes körökben tiltólistára, mert olyan hatása van az emberi szervezetre, mintha plusz ösztrogént ennénk. Az ösztrogén egy tüszőhormon, mely a legfontosabb női nemi hormonunk. Termelődik a petefészekben, a méhlepényben, de a herékben is. Azért fontos, mert nem csak a másodlagos nemi jellegek fejlődéséért felelős, hanem hiányában például csontritkulás alakulhat ki. Amikor ez a hormonháztartási részleg felborul, akkor kialakulhat meddőség, rákos megbetegedések, vagy akár pajzsmirigy gondok is. A kutatások szerint a napi 10 mcg/kg bevitele is káros lehet.

Mondani sem kell, hogy kisgyermekkorban mennyire nagyon fontos erre odafigyelni, hiszen jelentős fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. A 14 éve alatti gyermekek agyi fejlődésében is számottevő károkat okozhat, mivel az ő szervezetük még nem tudja eltávolítani az ártalmas vegyületeket. Szerencsére a gyermekeknek szánt poharak, tálak, kanalak gyártásánál már külön figyelmet fordítanak a BPA mentességre, így őket ennek a veszélye már nem fenyegeti, de mindig körültekintően kell vásárlásnál a kosárba pakolni ezeket a cikkeket. Ugyanígy figyelni kell a palackozott vizekre, üdítőkre is, hiszen a palack tartósságát is ezen anyaggal erősíthetik.

A BPA egy ártalmas anyag, ami komoly gondokat okozhat szerveztünk számára, ezért próbáljunk friss élelmiszert vásárolni, keressük a csomagolásmentes üzleteket, kerüljük a palackozott, műanyag dobozba csomagolt árukat, vagy keressük a címkén a BPA-mentes feliratokat.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.