Menü

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Mi a coaching?

A coaching kifejezéssel kezdeném, mely az ügyféllel való partneri együttműködést jelenti. Olyan gondolatébresztő és kreatív folyamat, amely abban segíti az ügyfelet, hogy a legtöbbet hozza ki önmagából, akár személyes, akár szakmai szempontból. A coaching nem terápia, nem is tanácsadás és nem is mentoring. Különbözik egy tréningtől vagy továbbképzéstől.

A coaching inkább egy irányított beszélgetés egy szakemberrel, melynek során egy coach segít konkrét céljaink megvalósításában.

A coach pedig tulajdonképpen az olyan személy, aki egy bizonyos célt segít nekünk elérni, segíti a fejlődésünket, erősítve bizonyos képességeinket. Célja, hogy az ügyfél találja meg és valósítsa meg ami számára a legjobb.

A coaching a 90-es évek óta létezik Magyarországon, és multi cégeknél jelent meg először. Manapság a coachok két leggyakoribb szakterülete a life és a business, mely két külön szakma.

Mivel foglalkozik egy life coach és mivel egy business coach?

A life coach szakterülete a személyes problémák megoldása, a business coach pedig a munkahelyi teljesítmény fejlesztésével foglalkozik. A life coaching speciális ágai például a párkapcsolati vagy az egészség, életmód coach.

Van, aki nem tudja elkülöníteni a coach-ot a kineziológustól és a pszichológustól, pedig ezek nagyon különböző hivatások. A coach nem pszichológus, ő egy konkrét cél megvalósításában nyújt segítséget, a pszichológus mentális problémák hosszútávú gyógyításával, kezelésével foglalkozik, a kineziológia pedig az izomtesztelésre épül, melynek alapja az, hogy bármilyen stressz, negatív gondolat változást idéz elő a testben, így az izmokban, izomtónusban is, és ez az, amit a kineziológus az izomteszteléssel érzékel.

Kinek van szüksége coachra? Mi történik egy konzultáción, ha coachhoz fordulunk?

Az ügyfél elsőként meghatározza, hogy milyen célt szeretne elérni, a szakember pedig felméri a helyzetet és kidolgozza a megvalósítás folyamatát. Általában 5-6 alkalom szükséges a fejlődéshez, a formája pedig szabadon választható: lehet személyes vagy online.

Mit jelent a sport coaching? Kinek és miért lehet szüksége sport coachra?

Szakemberek szerint a sportolóknak, edzőknek, szülőknek egyaránt.

A sportolóknak azért, mert nekik együtt kell élniük a sikerekkel, kudarcokkal. Előfordul, hogy a pozitív és negatív a tapasztalatokat nem tudják megfelelően feldolgozni, bizonytalanabbá válnak, tele lesznek kételyekkel, hogy elég jók-e, aggódnak, hogy hogy megfelelnek-e az edzőiknek, a szüleiknek, képesek lesznek-e elérni a saját céljaikat.

A sportolóknak tehát egyértelműen szükségük van segítségre, egy hozzáértő szakemberre. A Sport coach támogathatja a szülőket, edzőket is, hiszen a sport extra kihívás, plusz feladat a családnak és a szülőknek is.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?