Menü

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Az ashoka fa sudár, örökzöld növény. Gyönyörű virága miatt kerti díszfának is közkedvelt. Szanszkritul szokták Hempusának is nevezni, ami azt jelenti az „arany virágú fa”. Az Ajurvéda szentírásai szerint az Ashoka az egyik legfontosabb gyógynövénye a nőgyógyászati problémák kezelésének. A Ramayana írásában is megemlítik. Egyes források szerint Buddha is egy Ashoka fa alatt született.

Az Ashoka általános hatásai az ayurvédikus megfigyelések alapján:

a női reproduktív rendszer megfiatalítója

segíti a méh, a méhnyálkahártya és a petefészek egészségét

segít fenntartani a kiegyensúlyozott havi ciklust, csökkenti az erős menstruációs görcsöket, vérzéscsillapító

jótékony hatású különféle nőgyógyászati problémák kezelésében, pl. csökkenti a fehér folyást

a női változó kor tüneteinek enyhítője

segítséget nyújt endometriózis esetén

a női hormonrendszer kiegyensúlyozója

növeli a termékenységet

nyugtatja az idegeket

segít a vérben az egészséges hemoglobin szintet fenntartani, tisztítja a vért és kardiológiailag is támogatja a szervezetet

javítja a bőr tónusát, csillapítja az allergiás, aknés bőrtüneteket

az egészséges libidó támogatója

energetikai hatása: hűsítő hatású, Pitta és Kapha alkat kiegyensúlyozó

a pajzsmirigy működésére nincs közvetlen hatással, így az ajurvédikus megfigyelések alapján szedhető pajzsmirigy problémák esetén

Az alábbi tünetek / betegségek kezelésében fejti ki jótékony hatását:

havi ciklus beállítása (rendszertelen, túlzott vérzés esetén)

menopauza

méh egészséges működése (izmok, szövetek)

endometrózis

allergiás, aknés bőrtünetek csökkentője

leukorrhea (fehér folyás)

Terhesség és szoptatás ideje alatt az Ashoka méhserkentő tulajdonságai és hormonális hatásai miatt kérjük, hogy a termék használata előtt mindenképpen beszélj kezelőorvosoddal vagy egy ajurvédikus szakemberrel.

Az Ashoka az Ayurveda szerint hűsítő (Sheetala) hatású.

Az Ashoka összehúzó és enyhén kesernyés ízéről ismert.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.