Menü

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Az ashoka fa sudár, örökzöld növény. Gyönyörű virága miatt kerti díszfának is közkedvelt. Szanszkritul szokták Hempusának is nevezni, ami azt jelenti az „arany virágú fa”. Az Ajurvéda szentírásai szerint az Ashoka az egyik legfontosabb gyógynövénye a nőgyógyászati problémák kezelésének. A Ramayana írásában is megemlítik. Egyes források szerint Buddha is egy Ashoka fa alatt született.

Az Ashoka általános hatásai az ayurvédikus megfigyelések alapján:

a női reproduktív rendszer megfiatalítója

segíti a méh, a méhnyálkahártya és a petefészek egészségét

segít fenntartani a kiegyensúlyozott havi ciklust, csökkenti az erős menstruációs görcsöket, vérzéscsillapító

jótékony hatású különféle nőgyógyászati problémák kezelésében, pl. csökkenti a fehér folyást

a női változó kor tüneteinek enyhítője

segítséget nyújt endometriózis esetén

a női hormonrendszer kiegyensúlyozója

növeli a termékenységet

nyugtatja az idegeket

segít a vérben az egészséges hemoglobin szintet fenntartani, tisztítja a vért és kardiológiailag is támogatja a szervezetet

javítja a bőr tónusát, csillapítja az allergiás, aknés bőrtüneteket

az egészséges libidó támogatója

energetikai hatása: hűsítő hatású, Pitta és Kapha alkat kiegyensúlyozó

a pajzsmirigy működésére nincs közvetlen hatással, így az ajurvédikus megfigyelések alapján szedhető pajzsmirigy problémák esetén

Az alábbi tünetek / betegségek kezelésében fejti ki jótékony hatását:

havi ciklus beállítása (rendszertelen, túlzott vérzés esetén)

menopauza

méh egészséges működése (izmok, szövetek)

endometrózis

allergiás, aknés bőrtünetek csökkentője

leukorrhea (fehér folyás)

Terhesség és szoptatás ideje alatt az Ashoka méhserkentő tulajdonságai és hormonális hatásai miatt kérjük, hogy a termék használata előtt mindenképpen beszélj kezelőorvosoddal vagy egy ajurvédikus szakemberrel.

Az Ashoka az Ayurveda szerint hűsítő (Sheetala) hatású.

Az Ashoka összehúzó és enyhén kesernyés ízéről ismert.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.