Menü

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Az egyik weboldal súlyos tízezrekért próbált meg eladni valami „csodaitalt” pattanásos, problémás arcbőrre, bőrproblémák ellen, de ahogy utánanéztem, megoldható ez olcsóbb módon is, „okosban”.

Ahogy elnéztem, van 4 fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!

Én vagyok rá az élő példa, hogy nem csak serdülőkorban okozhatnak gondot a pattanások, hanem felnőtt korban is, ám vannak olyan vitaminok, amik hatékonyan felveszik a harcot a kellemetlen bőrproblémákkal.

Míg kamaszkorban a hormonok változásával teljesen természetes folyamat a pattanások kialakulása, addig felnőttkorban már sokkal összetettebb okai lehetnek. A külső kezelés mellett érdemes belsőleg is támogatni a bőr egyensúlyát.

Mi okozza felnőttkorban a pattanásokat?

A felnőttkorban jelentkező aknés bőr legtöbb esetben valamilyen hormonális problémára utal, például PCOS, pajzsmirigygondok, inzulinrezisztencia vagy a fogamzásgátlók szedése, így a bőrproblémák okát először ezeknél kell keresni.

A pattanások kialakulásáért felelős a rossz életmód is: a dohányzás, a stressz, a nem megfelelő minőségű ételek fogyasztása, rossz minőségű kozmetikumok, de akár a városi légszennyezettség is szerepet játszhat.

A drogériák és patikák polcain már számos olyan készítmény kapható, amelyekkel külsőleg és belsőleg is kezelhető, vagy éppen megelőzhető a pattanásos bőr. Ha ezek a termékek nem segítenek hosszútávon és a probléma időről időre visszatér, esetleg súlyosbodik, akkor erre a célra a bőrgyógyászok által felírt antibiotikumkúrák is bevethetők.

Nézzük mely vitaminok segítenek az említett bőrproblémák megelőzésében vagy helyrehozatalában!

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, antioxidáns és gyökfogó tulajdonságú. Legismertebb hatása, hogy támogatja a szem megfelelő működését, de a bőrápolásban is fontos összetevő.

Az A-vitamin-származékok családja, elsősorban fiatalító, ránctalanító hatásukról ismertek, ám a pattanásos bőr ellen is remekül működnek. A-vitamin nagyobb mennyiségben a következő élelmiszerekben van jelen: máj, tojás, vaj- és margarinfélék, sötétzöld leveles zöldségek, tengeri halak, répa és hüvelyesek.

Együnk B3-vitamint!

A problémás bőr kezelésében a B3-vitamin, ismertebb nevén niacinamid rendkívül fontos szerepet tölt be, hiszen gyulladáscsökkentő, szabályozza a bőr zsírtermelését és a pórusok méretét is. Érdemes cinkkel kombinálni és úgy beépíteni a bőrápolási rutinba.

B3-vitamin nagyobb mennyiségben megtalálható a gombában, a májban, halakban, baromfihúsban, a spárgában és a hüvelyesekben is.

Köztudottan jó az E-vitamin!

Véd a szabad gyökök károsító hatásaitól, lelassítja az öregedési folyamatokat, ezért elsősorban anti-aging hatásairól ismert. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt a pattanásokat is hatékonyan kezeli.

Fontos a bőrnek a cink! Bár nem számít vitaminnak, a pattanások elleni kezelésben lényeges, csökkentheti ugyanis a bőr olajtermelését, védelmet nyújthat a bakteriális fertőzés és gyulladások ellen. Emellett támogatja a hormonrendszer megfelelő működését is.

Ha beszereztük a szükséges vitaminokat és nyomelemeket, akkor még a következő szokásainkon változtassunk picit:

legyen megfelelő az étrendünk! Fogyasszunk minél kevesebb cukrot, együnk sok friss gyümölcsöt és zöldséget!
figyeljünk az arctisztításra! A napi kétszeri, finom arcmosás jót tesz a pattanásos arcnak, de nem szabad túlzásba vinni.
ne nyomkodjuk a mitesszereket, pattanásokat! A házi nyomkodás legfőbb veszélye, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ez pedig hegesedéssel járhat.
ne érintsük meg sokszor az arcunkat napközben! A pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük, fogjuk meg – különösen nem piszkos kézzel!
minden este alaposan mossuk le a sminket!
tisztítsuk gyakran a szemüvegünket! Mivel a szemüveg folytonosan érintkezik a bőrrel, nem csak a lencséjét, de a keretét is gyakran meg kell tisztítani a szennyeződésektől.

Ha a fenti megoldások nem hoznak tartós javulást, akkor érdemes felkeresni a bőrgyógyász szakembert, aki segít megtalálni számunkra a megfelelő gyógymódot.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.