Menü

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

A soványság kultusz megváltozott

Az idősebb generáció emlékezhet – noha őszintén bevallva én még gondolatban sem voltam a 90-es években –, hogy az 1990-es években jelen volt egyfajta soványság kultusz, vagyis amikor mindenki kórosan fogyni, edzeni akart, és ez bizony rengeteg torz következménnyel járt, akár munkahelyi szinten is. Sokszor hallani lehetett olyan történeteket, hogy a különböző “dekoratív szakmák” esetén, mint például a pincér, a stewardess szigorú ellenőrzések voltak, és egyfajta vékony, torz testképet kellett tartani az embereknek.

Manapság a soványságot a fittség váltotta fel, a csinos alak egyben a jómód kifejezése is, a “mit ettem ma”, és a “hogyan fogytam x kilót” típusú tutorialok népszerűsége is kapcsolódik a mostani trendekhez. A mai divatot nagyon meghatározza az egészséges életmód, amiben az influencereknek, internetes közösségeknek hatalmas a befolyásuk. Sokféle életmód fut egyszerre párhuzamosan a vegánságtól, az alkohol elhagyásán át, a low waste életformáig. Ezek együtt mind a vékony, és a sportos megjelenéssel kapcsolják össze a tudatosságot A karcsú megjelenés lényegében véve egyfajta státusz, amely aztán a közösségi médián tovább él. Manapság aki sovány, vékony, sportos, annak van ideje és pénze drágább, modern technológiával előállított ételeket venni, étterembe járni. Erre a középosztály képes, viszont a gyors, folyamatosan változó világ pont arról szól, hogy ezt az állapotot valahol egészségtelen életvitel mellett is fenn lehet tartani.

Történelmi kitekintés

Az első világháború utáni években a rádió, és a film terjedésével párhuzamosan a teltkarcsúak helyett a nádszál alkatú nők kerültek középpontba, lekerültek a mesterséges darázsderekat formáló fűzők, a 30-as években pedig már tombolt a diétaőrület. A vékony, lapos testalkat vált ideállá, a modern nő pedig a nemi szerepeket elutasítva – az akkori viszonyokhoz képest – megdöbbentően rövid, térdig érő szoknyában járt, cigarettázott, úszni, teniszezni járt, és ha kellett mindent megtett a fogyásért. Akkoriban a férfiaknál azért még mindig a nagy pocak jelentette a tekintélyt, ám a nőknél már a karcsúság volt az előkelő.

A második világháború után a modern élelmiszer, és az új reklámok visszavonhatatlanul berobbantották a diétaipart: miközben az ideális amerikai nő boldogan férjhez ment, gyerekeket szült, vezette a háztartást a család külvárosi otthonában, kínosan dolgozott azon, hogy vékony maradjon. A reklámok nyomására sokszor folyamodtak gyógyszerekhez a kívánt súly eléréséért, olyan szereket használtak, amiket eredetileg a háborúból hazatért katonáknak írtak fel poszttraumás stressz-szindróma kezelésére. Közben a hatvanas években a vietnámi háború elleni tüntetések és a feminista mozgalmak mellett megszerveződött a kövérség felszabadításának mozgalma is, és a túlsúlyosakat érintő diszkrimináció ellen szólaltak fel. A mozgalmak ellenére a 70–80-as években egyre csak nőtt a nyomás a karcsúsodni vágyókon, amit jól mutatott az, hogy a médiában ekkor jelentek meg a különböző fitnesz videók, és a mindenki számára elérhető edzés tartalmak is.

Az elhízás egyfajta csöbörből vödörbe jelenség

A táplálkozás, a szabadidő mennyisége, és minősége rendkívül fontos, de a kapitalista rendszerek, amikben élünk, nem feltétlenül a társadalmi mobilitást támogatják, nemcsak mentális értelemben, hanem például testi értelemben sem. Formában maradni luxus, mondhatni, hogy a testpozitivitásról szóló mozgalmak azért nem tudtak igazán mély hatást gyakorolni, mert a kövérséghez társított negatív sztereotípiák sokkal mélyebben vannak benne a társadalomban, nemcsak a 90-es évek, hanem a korábbi időszakok óta, mintsem, hogy a jelenkori közösségi médiás mozgalmakkal teljesen el lehessen tüntetni.

A másik ehhez kapcsolódó tényező az, hogy az elhízás nem csupán kényelmetlen, de nagyon sok egészségi kockázata is van. Valahol ott kellene meghúzni a határt, hogy ne az legyen a norma, hogy mindenki sovány, de közben ne állítsa azt senki, hogy a nagyobb túlsúly nem jár kockázatokkal. Az elhízási hullám szomorú trend, ami azt mutatja, hogy sokaknak luxus formában maradni, drágább ételeket enni, és az sem véletlen, hogy a nők körében (is) emelkedik az arány. Nőként nagyobb az embereken a nyomás a család, a láthatatlan munka, és a gyerekszülés testi következményeiből adódóan is. Sajnos, a nem kiegyensúlyozott élet egyik első, látványos hatása az elhízás, ami aztán sok más problémához is vezethet.

Megjelenik az a tényező is, hogy első ránézésre szimpatikusabbnak tartunk egy sportos, sovány embert, mint egy túlsúlyos személyt. Erre persze rengeteg más személyiségbeli tényező is rárakodik, de egy vékony embert legtöbbször szimpatikusabbnak tartunk, mint túlsúlyos társát. A mostani soványság kultuszban van egy jelentős változás a 90-es évekhez képest, ami éppen a médiához kapcsolódik. A médiatér széttöredezett, és annyi információ zúdul mindenkire, hogy nehéz adatokat nézni arról, hogy mennyire népszerűek a soványságot hirdető tartalmak.

A 90-es években még a tévék és a női magazinok határozták meg a szépségideált, ott mutatkoztak meg a trendek, viszont most a streaming platformoktól kezdve a százféle közösségi média oldalig több irányból ömlik a tartalom. Biztos vagyok benne, hogy ha most csak a testpozitív tartalmakat keresnénk a TikTokon vagy az Instagramon, akkor kialakulna egy buborék, ami miatt azt a trendet látnánk meghatározónak. Ha a nagyképet nézzük, akkor az látható, hogy most inkább a normál testalkatú vagy éppen vékony emberek uralkodnak, akár az életmódtartalmakban, akár a celebritások körében.

A vékonyság kultusza a 90-es évektől egészen a 2010-es évek közepéig tartott, manapság pedig kezd újból előtérbe kerülni. Testpozitivitás ide, elfogadás oda, de különösen nőként a mai közösségi média egyáltalán nem könnyíti meg az egyének életét, ha valaki túlsúlyos lesz. Bár világszerte egyre aggasztóbb probléma az elhízás (szerintem mindenki tudja, hogy Magyarország sem kivétel), a soványság mégis egyre erősebb divat, és egyértelmű, hogy mindkét trendnek megvannak a maga hátrányai, előnyei is.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!