Menü

Antibiotikum és az alkohol párban fogyasztása

Az alkoholfogyasztás sokak életének fontos része, ennek ellenére a mai napig vannak olyan tények az italozással kapcsolatban, amelyekkel nem vagyunk teljesen tisztában.

Először is nem a másnaposság, hanem az alkoholfogyasztás. Másrészt egészen pontosan arról van szó, hogy a bevitt alkohol felborítja a só-víz egyensúlyt. Ilyenkor a szervezetben lévő víz mennyisége alapvetően nem változik, viszont a folyadék nagy része a sejtek közötti területekre áramlik - ez az oka például a reggeli fejfájásnak .

Minden egyes üveg bornak megvan a maga lejárati ideje, egyiket sem lehet örökké eltartani. Minden fajtának megvan a maga ideális életkora, egyes asztali borokat például érdemes a palackozást követő egy éven belül elfogyasztani. Ugyanakkor léteznek olyan fajták is, amelyeket 15 éves koruk előtt nem érdemes meginni, mert nem lesz jó az ízük.

Nem szabad keverni?

A másnaposság mértéke sokkal inkább függ attól, hogy mennyit ittunk, mint attól, hogy milyet. Annyi igazság van a dologban, hogy aki többfélét iszik egy este, szinte mindig nagyobb mennyiséget is fogyaszt, mint aki megmarad egyfajtánál.

Nem lehet antibiotikumra inni?

Nem mindenfajta antibiotikumra igaz. Érdemes ezzel kapcsolatban mindig elolvasni a gyógyszer dobozában található leírást. Sok olyan van ugyanis, amely mellé nyugodtan megihatunk egy pohárka bort anélkül, hogy bármilyen mellékhatásra számítanunk kellene.

Tudósok szerint az antibiotikum hatásosságát általában nem csökkenti pár korty alkohol, a mellékhatásait viszont felerősítheti: lehet, hogy fájni fog a gyomrod, hasmenésed lesz, vagy álmos leszel. Ez pedig nem túl jó ötlet, ha amúgy is megvisel a betegség. Ráadásul az alkohol lassítja a szervezeted képességét a regenerációra, vagyis azt, ahogyan visszanyeri az energiaszintjét a fertőzés után.

És ez még nem minden: az alkohol és az antibiotikum együttes fogyasztása megviseli a májadat, amelynek a fő feladata a szervezet méregtelenítése. Egyes antibiotikumok önmagukban is komoly igénybevételt jelentenek a májra nézve, alkohollal együtt fogyasztva pedig még veszélyesebb a helyzet.

Vajon van olyan antibiotikum, amelyre mindez nem igaz? Valójában nem minden antibiotikum egyforma, van, amelyekre veszélyesebb dolog inni, és van, amelyekre kevésbé veszélyes dolog. Ám a tény tény marad: ezért szedsz antibiotikumot, mert beteg vagy. Ne fogyassz semmi olyat, ami lassítja a gyógyulást – az alkohol pedig tipikusan ilyesmi.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.