Menü

Károsak az étrend-kiegészítők?

Ha valaki kicsit komolyabban elkezd sportolni, diétázni, életmódot váltani, felmerül a kérdés: vajon szükség van-e a táplálék-kiegészítőkre?

Nos először is kezdeném azzal, hogy tisztázzuk: az étrend-kiegészítők nem szteroidok, nem doppingszerek, nem ördögtől való szerek és nem károsak. Körülbelül olyan ez a kérdés, mintha azon vitatkoznánk, hogy tápszer vagy anyatej…

Egy glutamin, egy BCAA, egy fehérjeporos turmix nem károsak az egészségre, a szteroidok és doppingszerek alkalmazása azonban ártalmas lehet, de a kettő nem összekeverendő. Manapság sokan félreértik és összetévesztik ezeket a szereket.

Az étrend-kiegészítők neve jelzi, hogy nem az egészséges étkezés és életmód helyett használatosak, hanem annak kiegészítéseként, hiszen támogatják a megfelelő és egészséges étkezést, életmódot, szervezetünk megfelelő működését.

Az étrendkiegészítők célja azon tápanyagok pótlása, melyből normál táplálkozás során nem fogyasztunk eleget. Lehetnek vitaminok, ásványi anyagok, rostok, zsírsavak és aminosavak. Általában koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, makro- és mikrotápanyagok formájában.

Nyilván a fogyasztásuk kapcsán be kell tartani az adagolási útmutatót, hiszen az indokolatlanul nagy mennyiségű fogyasztásuk nem ajánlott, mert ez is, mint minden más, szélsőségesen alkalmazva megterheli a szervezetet.

Egy fehérjepor fedezi a napi fehérjeszükségletünket, ezért aki kevés húst fogyaszt, annak kiváló alternatíva, de arra is tökéletes megoldás, ha valaki az édességvágyát szeretné kielégíteni, hiszen egy ízletes fehérjeturmix kielégíti az édesség vágyunkat, telítenek, laktatnak, finomak és számos proteindesszert elkészíthető belőlük. Még sütemények is.

Mit tudnak az aminosavak?

Az aminosavak is rendkívül fontosak, mert támogatják az immunrendszert, segítik a regenerációt. A fehérjék építőelemei az aminosavak. Nyolcféle olyan aminosavat ismerünk, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak. Ezeket leginkább az állati fehérjékkel tudunk a szervezetünkbe juttatni. A nem esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet saját maga elő tud állítani bevitt tápanyagokból.

A kreatin is egy aminosav?

Igen. A kreatin egy természetesen előforduló aminosav, mely a fizikai teljesítményt növeli. Szintén hasznos mindazoknak, akik olyan sporttevékenységet végeznek.

Az említett táplálékkiegészítők mellé sorolhatók az antioxidánsok, méregtelenítő készítmények, vitaminok, ásványi anyag komplexek, nyomelemek, porcvédő készítmények, kollagén, illetve számtalan gyógynövénykivonat is, melyek az egészségünket, immunrendszerünket, fittségünket, formánkat szolgálják.

Ha valaki étrend-kiegészítőt, táplálékkiegészítőt vásárol, mindig megbízható márkaboltban tegye, mindig kérje ki szakember véleményét és gondosan tanulmányozza át a termékek címkéjét, összetevőit.

A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.

Miért egészséges több halat fogyasztani?

Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.

Koffein hatása nyáron a szervezetünkre

A felnőtt népesség nagy része fogyaszt valamilyen formában koffeint. Ennek a legkedveltebb módja a kávézás, azonban ezt is túlzásba lehet vinni. Ennek a negatív hatásairól és megelőzéséről olvashatunk ebben a cikkben!

Mindent a Koshu szőlőről

Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.

Mikor vagyunk dehidratáltak?

A dehidratáció lényegében röviden azt jelenti, hogy kevesebb vizet viszünk be, mint amennyit veszít a szerveztünk. A nem megfelelő folyadékbevitel egyik legszembetűnőibbe jele, ha száraz a bőrünk, mert annak nedvességtartalma vízfogyasztáshoz kötött.