Menü

Károsak az étrend-kiegészítők?

Ha valaki kicsit komolyabban elkezd sportolni, diétázni, életmódot váltani, felmerül a kérdés: vajon szükség van-e a táplálék-kiegészítőkre?

Nos először is kezdeném azzal, hogy tisztázzuk: az étrend-kiegészítők nem szteroidok, nem doppingszerek, nem ördögtől való szerek és nem károsak. Körülbelül olyan ez a kérdés, mintha azon vitatkoznánk, hogy tápszer vagy anyatej…

Egy glutamin, egy BCAA, egy fehérjeporos turmix nem károsak az egészségre, a szteroidok és doppingszerek alkalmazása azonban ártalmas lehet, de a kettő nem összekeverendő. Manapság sokan félreértik és összetévesztik ezeket a szereket.

Az étrend-kiegészítők neve jelzi, hogy nem az egészséges étkezés és életmód helyett használatosak, hanem annak kiegészítéseként, hiszen támogatják a megfelelő és egészséges étkezést, életmódot, szervezetünk megfelelő működését.

Az étrendkiegészítők célja azon tápanyagok pótlása, melyből normál táplálkozás során nem fogyasztunk eleget. Lehetnek vitaminok, ásványi anyagok, rostok, zsírsavak és aminosavak. Általában koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, makro- és mikrotápanyagok formájában.

Nyilván a fogyasztásuk kapcsán be kell tartani az adagolási útmutatót, hiszen az indokolatlanul nagy mennyiségű fogyasztásuk nem ajánlott, mert ez is, mint minden más, szélsőségesen alkalmazva megterheli a szervezetet.

Egy fehérjepor fedezi a napi fehérjeszükségletünket, ezért aki kevés húst fogyaszt, annak kiváló alternatíva, de arra is tökéletes megoldás, ha valaki az édességvágyát szeretné kielégíteni, hiszen egy ízletes fehérjeturmix kielégíti az édesség vágyunkat, telítenek, laktatnak, finomak és számos proteindesszert elkészíthető belőlük. Még sütemények is.

Mit tudnak az aminosavak?

Az aminosavak is rendkívül fontosak, mert támogatják az immunrendszert, segítik a regenerációt. A fehérjék építőelemei az aminosavak. Nyolcféle olyan aminosavat ismerünk, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak. Ezeket leginkább az állati fehérjékkel tudunk a szervezetünkbe juttatni. A nem esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet saját maga elő tud állítani bevitt tápanyagokból.

A kreatin is egy aminosav?

Igen. A kreatin egy természetesen előforduló aminosav, mely a fizikai teljesítményt növeli. Szintén hasznos mindazoknak, akik olyan sporttevékenységet végeznek.

Az említett táplálékkiegészítők mellé sorolhatók az antioxidánsok, méregtelenítő készítmények, vitaminok, ásványi anyag komplexek, nyomelemek, porcvédő készítmények, kollagén, illetve számtalan gyógynövénykivonat is, melyek az egészségünket, immunrendszerünket, fittségünket, formánkat szolgálják.

Ha valaki étrend-kiegészítőt, táplálékkiegészítőt vásárol, mindig megbízható márkaboltban tegye, mindig kérje ki szakember véleményét és gondosan tanulmányozza át a termékek címkéjét, összetevőit.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.