Menü

Károsak az étrend-kiegészítők?

Ha valaki kicsit komolyabban elkezd sportolni, diétázni, életmódot váltani, felmerül a kérdés: vajon szükség van-e a táplálék-kiegészítőkre?

Nos először is kezdeném azzal, hogy tisztázzuk: az étrend-kiegészítők nem szteroidok, nem doppingszerek, nem ördögtől való szerek és nem károsak. Körülbelül olyan ez a kérdés, mintha azon vitatkoznánk, hogy tápszer vagy anyatej…

Egy glutamin, egy BCAA, egy fehérjeporos turmix nem károsak az egészségre, a szteroidok és doppingszerek alkalmazása azonban ártalmas lehet, de a kettő nem összekeverendő. Manapság sokan félreértik és összetévesztik ezeket a szereket.

Az étrend-kiegészítők neve jelzi, hogy nem az egészséges étkezés és életmód helyett használatosak, hanem annak kiegészítéseként, hiszen támogatják a megfelelő és egészséges étkezést, életmódot, szervezetünk megfelelő működését.

Az étrendkiegészítők célja azon tápanyagok pótlása, melyből normál táplálkozás során nem fogyasztunk eleget. Lehetnek vitaminok, ásványi anyagok, rostok, zsírsavak és aminosavak. Általában koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, makro- és mikrotápanyagok formájában.

Nyilván a fogyasztásuk kapcsán be kell tartani az adagolási útmutatót, hiszen az indokolatlanul nagy mennyiségű fogyasztásuk nem ajánlott, mert ez is, mint minden más, szélsőségesen alkalmazva megterheli a szervezetet.

Egy fehérjepor fedezi a napi fehérjeszükségletünket, ezért aki kevés húst fogyaszt, annak kiváló alternatíva, de arra is tökéletes megoldás, ha valaki az édességvágyát szeretné kielégíteni, hiszen egy ízletes fehérjeturmix kielégíti az édesség vágyunkat, telítenek, laktatnak, finomak és számos proteindesszert elkészíthető belőlük. Még sütemények is.

Mit tudnak az aminosavak?

Az aminosavak is rendkívül fontosak, mert támogatják az immunrendszert, segítik a regenerációt. A fehérjék építőelemei az aminosavak. Nyolcféle olyan aminosavat ismerünk, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak. Ezeket leginkább az állati fehérjékkel tudunk a szervezetünkbe juttatni. A nem esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet saját maga elő tud állítani bevitt tápanyagokból.

A kreatin is egy aminosav?

Igen. A kreatin egy természetesen előforduló aminosav, mely a fizikai teljesítményt növeli. Szintén hasznos mindazoknak, akik olyan sporttevékenységet végeznek.

Az említett táplálékkiegészítők mellé sorolhatók az antioxidánsok, méregtelenítő készítmények, vitaminok, ásványi anyag komplexek, nyomelemek, porcvédő készítmények, kollagén, illetve számtalan gyógynövénykivonat is, melyek az egészségünket, immunrendszerünket, fittségünket, formánkat szolgálják.

Ha valaki étrend-kiegészítőt, táplálékkiegészítőt vásárol, mindig megbízható márkaboltban tegye, mindig kérje ki szakember véleményét és gondosan tanulmányozza át a termékek címkéjét, összetevőit.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.