Menü

Károsak az étrend-kiegészítők?

Ha valaki kicsit komolyabban elkezd sportolni, diétázni, életmódot váltani, felmerül a kérdés: vajon szükség van-e a táplálék-kiegészítőkre?

Nos először is kezdeném azzal, hogy tisztázzuk: az étrend-kiegészítők nem szteroidok, nem doppingszerek, nem ördögtől való szerek és nem károsak. Körülbelül olyan ez a kérdés, mintha azon vitatkoznánk, hogy tápszer vagy anyatej…

Egy glutamin, egy BCAA, egy fehérjeporos turmix nem károsak az egészségre, a szteroidok és doppingszerek alkalmazása azonban ártalmas lehet, de a kettő nem összekeverendő. Manapság sokan félreértik és összetévesztik ezeket a szereket.

Az étrend-kiegészítők neve jelzi, hogy nem az egészséges étkezés és életmód helyett használatosak, hanem annak kiegészítéseként, hiszen támogatják a megfelelő és egészséges étkezést, életmódot, szervezetünk megfelelő működését.

Az étrendkiegészítők célja azon tápanyagok pótlása, melyből normál táplálkozás során nem fogyasztunk eleget. Lehetnek vitaminok, ásványi anyagok, rostok, zsírsavak és aminosavak. Általában koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, makro- és mikrotápanyagok formájában.

Nyilván a fogyasztásuk kapcsán be kell tartani az adagolási útmutatót, hiszen az indokolatlanul nagy mennyiségű fogyasztásuk nem ajánlott, mert ez is, mint minden más, szélsőségesen alkalmazva megterheli a szervezetet.

Egy fehérjepor fedezi a napi fehérjeszükségletünket, ezért aki kevés húst fogyaszt, annak kiváló alternatíva, de arra is tökéletes megoldás, ha valaki az édességvágyát szeretné kielégíteni, hiszen egy ízletes fehérjeturmix kielégíti az édesség vágyunkat, telítenek, laktatnak, finomak és számos proteindesszert elkészíthető belőlük. Még sütemények is.

Mit tudnak az aminosavak?

Az aminosavak is rendkívül fontosak, mert támogatják az immunrendszert, segítik a regenerációt. A fehérjék építőelemei az aminosavak. Nyolcféle olyan aminosavat ismerünk, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak. Ezeket leginkább az állati fehérjékkel tudunk a szervezetünkbe juttatni. A nem esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet saját maga elő tud állítani bevitt tápanyagokból.

A kreatin is egy aminosav?

Igen. A kreatin egy természetesen előforduló aminosav, mely a fizikai teljesítményt növeli. Szintén hasznos mindazoknak, akik olyan sporttevékenységet végeznek.

Az említett táplálékkiegészítők mellé sorolhatók az antioxidánsok, méregtelenítő készítmények, vitaminok, ásványi anyag komplexek, nyomelemek, porcvédő készítmények, kollagén, illetve számtalan gyógynövénykivonat is, melyek az egészségünket, immunrendszerünket, fittségünket, formánkat szolgálják.

Ha valaki étrend-kiegészítőt, táplálékkiegészítőt vásárol, mindig megbízható márkaboltban tegye, mindig kérje ki szakember véleményét és gondosan tanulmányozza át a termékek címkéjét, összetevőit.

Készítsünk „smoothie”-t otthon!

Gusztusosak és tény, hogy finomak a boltok polcain sorakozó gyümölcsitalok, de pillanatok alatt elkészíthetők otthon is házilag, s még olcsóbbak, frissebbek is.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.