Menü

Ne ijedjünk meg a nárcisztikus embertől! Tanuljuk meg kezelni

A nárcisztikus emberek viselkedését nem szabad eltűrni. Nem megijedni kell tőlük, hanem kezelni – ezzel lehet lefegyverezni őket. Mi jellemzi ezt a személyiségtípust és hogyan lehet kezelni a vele való kapcsolatot? Erről írunk ma.

Gyakran gondoljuk a nárcisztikus embertípust önimádónak, egoistának, azonban ez a személyiségtípus ennél sokkal összetettebb tulajdonságokkal bír.

A nárcisztikus gyakran gondolja úgy, hogy ő kivételes és mások felett áll, ezért meg kell védeni magunkat velük szemben. Ha az élet egy ilyen személlyel hoz össze bennünket, akkor a következőkkel legyünk tisztában!

Fegyverezzük le a nárcisztikust a következő módszerekkel:

Legyünk határozottak és álljunk a sarkunkra!

Nem szabad hagyni, hogy uralkodjon felettünk és / vagy manipuláljon minket.

Maradjunk határozottak, lényegretörőek és zárjuk rövidre a velük való kommunikációt.

Ki kell állnunk magunkért! Az önvédelem és a határok megőrzése kulcsfontosságú a nárcisztikussal szemben. Nem sérülhet miatta az önbecsülésünk.

Legyünk mindig minden körülmények között higgadtak! Beszéljünk vele higgadtan. Ne engedjük, hogy elsodorjanak az érzelmeink és belemenjünk a játékba. A nárcisztikus ember el akar bizonytalanítani, ne engedjük!

Ne várjuk, hogy megváltozzon!

Mert nem fog. A nárcisztikus ember személyisége nehezen vagy egyáltalán nem változik, hiszen annak gyökere sok esetben a gyermekkori eseményekhez kötött. Ha változni akar, akkor az szakember segítségével sikerülhet.

Kerüljük velük a konfliktust!

Nem érdemes vitába szállni a nárcisztikus emberekkel, jobb, ha elkerüljük a felesleges konfliktusokat. Meggyőzni úgysem lehet őket. Fontos, hogy ne vegyük személyes sértésnek a viselkedéseiket.

Ne reagáljunk!

A „reakciómentes övezet” is megoldás lehet, hiszen, ha nem reagálunk a provokációjukra, akkor nem megyünk bele a velük való vitába, érdektelenséget mutatunk, ami felidegesíti, majd kibillenti a magabiztosságból. Vértezzük fel magukat türelemmel vele szemben.

Ha ilyen családtag vagy kollega van a környezetedben, kérj tanácsot szakembertől!

Ha a személyes kapcsolatunk már káros az ilyen emberrel és nem tudjuk elkerülni a vele való konfrontálódást, akkor érdemes szakmai segítséget kérni, főleg, ha a nárcisztikus személyiségű ember a tásunk, családtagunk és esetleg bántalmazóvá válik.

Egy terapeuta vagy pszichológus segíthet abban, hogy hogyan kezeljünk egy nárcisztikus személyt.

S végül néhány „joker” - mondat, amivel egy nárcisztikus nem fog tudni mit kezdeni.

Ez nekem így nem jó, nem szeretnék erről vitát nyitni.
Megértelek, de én máshogy látom ezt.
Én nem így gondolom és nem ilyennek látom magam.
Én egész másképp emlékszem erre.
Csak akkor fogok erről beszélgetni veled, ha hajlandó vagy meghallgatni engem is.
Nem kell megértsd, csak fogadd el!
Nem vagyok hajlandó veled beszélgetni.

A nárcizmus egy létező pszichológiai kórkép, aminek a pontos megnevezése nárcisztikus személyiségzavar és körülbelül minden 20. embert érint. Egy ilyen társsal vagy kollégával nem mindig könnyű együtt élni vagy dolgozni, ezért érdemes megszívlelni a szakértők tanácsait.

Terv az alkohol utáni sóvárgás ellen

A sóvárgás kezelésének stratégiái kulcsfontosságúak az alkoholfogyasztásról való leszokás tervében. Az alkohol iránti vágy lehengerlő lehet, de a megküzdési mechanizmusok kifejlesztése segíthet kordában tartani ezeket a késztetéseket.

Mindfulness tecnikák a függőségek leszokására

A tudatossági technikák alkalmazása hatékony módja a sóvárgás leküzdésének. Ha a jelen pillanatra koncentrálsz és ítélkezés nélkül elfogadod azt, csökkentheted a hatalmat, amelyet ezek a késztetések gyakorolnak rád.

Milyen a nárcisztikus ember és hogyan kell kezelni?

Nők is és férfiak is lehetnek nárcisztikusak egyaránt, nem kifejezetten egyik vagy másik nem jellemzője és sajnos mindegy, hogy nőről vagy férfiról beszélünk, ugyanolyan mérgezők és veszélyesek, legyen szó párkapcsolatról, házastársról, barátról. Milyen a nárcisztikus ember és hogyan kell kezelni?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Ambivertált személyiség

Ismerjük a fogalmakat, hogy valaki introvertált, vagy extrovertált beállítottságú, de van itt egy harmadik is, ami nem annyira ismert. Nézzük, mit lehet tudni az ambivertált személyiség.