Menü

Ne ijedjünk meg a nárcisztikus embertől! Tanuljuk meg kezelni

A nárcisztikus emberek viselkedését nem szabad eltűrni. Nem megijedni kell tőlük, hanem kezelni – ezzel lehet lefegyverezni őket. Mi jellemzi ezt a személyiségtípust és hogyan lehet kezelni a vele való kapcsolatot? Erről írunk ma.

Gyakran gondoljuk a nárcisztikus embertípust önimádónak, egoistának, azonban ez a személyiségtípus ennél sokkal összetettebb tulajdonságokkal bír.

A nárcisztikus gyakran gondolja úgy, hogy ő kivételes és mások felett áll, ezért meg kell védeni magunkat velük szemben. Ha az élet egy ilyen személlyel hoz össze bennünket, akkor a következőkkel legyünk tisztában!

Fegyverezzük le a nárcisztikust a következő módszerekkel:

Legyünk határozottak és álljunk a sarkunkra!

Nem szabad hagyni, hogy uralkodjon felettünk és / vagy manipuláljon minket.

Maradjunk határozottak, lényegretörőek és zárjuk rövidre a velük való kommunikációt.

Ki kell állnunk magunkért! Az önvédelem és a határok megőrzése kulcsfontosságú a nárcisztikussal szemben. Nem sérülhet miatta az önbecsülésünk.

Legyünk mindig minden körülmények között higgadtak! Beszéljünk vele higgadtan. Ne engedjük, hogy elsodorjanak az érzelmeink és belemenjünk a játékba. A nárcisztikus ember el akar bizonytalanítani, ne engedjük!

Ne várjuk, hogy megváltozzon!

Mert nem fog. A nárcisztikus ember személyisége nehezen vagy egyáltalán nem változik, hiszen annak gyökere sok esetben a gyermekkori eseményekhez kötött. Ha változni akar, akkor az szakember segítségével sikerülhet.

Kerüljük velük a konfliktust!

Nem érdemes vitába szállni a nárcisztikus emberekkel, jobb, ha elkerüljük a felesleges konfliktusokat. Meggyőzni úgysem lehet őket. Fontos, hogy ne vegyük személyes sértésnek a viselkedéseiket.

Ne reagáljunk!

A „reakciómentes övezet” is megoldás lehet, hiszen, ha nem reagálunk a provokációjukra, akkor nem megyünk bele a velük való vitába, érdektelenséget mutatunk, ami felidegesíti, majd kibillenti a magabiztosságból. Vértezzük fel magukat türelemmel vele szemben.

Ha ilyen családtag vagy kollega van a környezetedben, kérj tanácsot szakembertől!

Ha a személyes kapcsolatunk már káros az ilyen emberrel és nem tudjuk elkerülni a vele való konfrontálódást, akkor érdemes szakmai segítséget kérni, főleg, ha a nárcisztikus személyiségű ember a tásunk, családtagunk és esetleg bántalmazóvá válik.

Egy terapeuta vagy pszichológus segíthet abban, hogy hogyan kezeljünk egy nárcisztikus személyt.

S végül néhány „joker” - mondat, amivel egy nárcisztikus nem fog tudni mit kezdeni.

Ez nekem így nem jó, nem szeretnék erről vitát nyitni.
Megértelek, de én máshogy látom ezt.
Én nem így gondolom és nem ilyennek látom magam.
Én egész másképp emlékszem erre.
Csak akkor fogok erről beszélgetni veled, ha hajlandó vagy meghallgatni engem is.
Nem kell megértsd, csak fogadd el!
Nem vagyok hajlandó veled beszélgetni.

A nárcizmus egy létező pszichológiai kórkép, aminek a pontos megnevezése nárcisztikus személyiségzavar és körülbelül minden 20. embert érint. Egy ilyen társsal vagy kollégával nem mindig könnyű együtt élni vagy dolgozni, ezért érdemes megszívlelni a szakértők tanácsait.

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Ambivertált személyiség

Ismerjük a fogalmakat, hogy valaki introvertált, vagy extrovertált beállítottságú, de van itt egy harmadik is, ami nem annyira ismert. Nézzük, mit lehet tudni az ambivertált személyiség.

A szorongás fajtái

Bármilyen fajta szorongástól is szenvedünk, a jó hír, hogy a szorongásos zavarok a hatékonyan kezelhetőek. A szorongászavarból való teljes gyógyulás is lehetséges, illetve csökkenthetőek a tünetek annyira, hogy az egyén képes legyen visszatérni a normális életviteléhez.

A felelősségvállalás ezer arca

A legtöbben megijjednek, ha indulatokról, egyéni hibákról beszélünk, viszont ezeket megérteni és kimondani egyfajta út a változás felé. Miért? Mert ha kimondjuk, akkor elismerjük, és ezzel igazzá válik mindaz, amit eddig el lehetett hessegetni gondolatban, ezzel pedig már elindulunk az átalakulás útján. A problémák szőnyeg alá seprésével akadályozzuk a pozitív kimenetelt, és a megoldáskeresést is.

A generalizált szorongás fogságában

A generalizált szorongás (generalizált szorongásos zavar) gyakran jelenik meg az alapellátásban. Jellegzetes tünete a nagyfokú, tartós – gyakran különösebb okot nélkülöző – szorongás és aggodalom bizonyos események vagy cselekedetek miatt. A beteg nehezen képes úrrá lenni szorongása felett, ami gyakran testi panaszokban (fáradtságérzés, izomfeszülés, nyugtalanság, szomatikus tünetek) is megnyilvánul.