Menü

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?

Akármilyen mozgást végzel, mindig használsz fel zsírt, szénhidrátot és fehérjét is ahhoz, hogy legyen energiád, ám nem mindegy, hogy milyen arányban vannak jelen az életedben.

Az intervall edzések, mint a HIIT összességében több kalóriát égetnek el, mint például a súlyzós edzése. Mindezek mellett nem elhanyagolható, hogy mikor, hogyan táplálkozol! A leghatékonyabb eszköz, ha a nap során a lehető legtöbb mozgást végzel és a lehető legkevesebb időt töltöd ülve. Minél változatosabb edzéseket iktatsz be, annál hatékonyabb lehet a fogyás a zsírtömegből.

A gyors diéták és az éhezés nem vezetnek tartós fogyáshoz csak azt lehet elérni velük, hogy a leadott kilók hamar visszatérjenek.

Ha az aktuális testtömeg fenntartásához szükséges, a nem, életkor, testméret és fizikai aktivitás alapján kalkulált napi kalóriaigénynél több mint 1000 kilokalóriával kevesebbet juttat szervezetébe, akkor azt kockáztatja, hogy nem jut elegendő létfontosságú tápanyaghoz a test.

Ha egy nő naponta 1200, egy férfi pedig 1500 kcal-nál kevesebbet fogyaszt, fennáll annak a veszélye, hogy az alapanyagcsere annyira lecsökken, hogy a diéta befejezése után jelentkezik a hirtelen hízás. Ekkor ugyanis a szervezet tartalékoló üzemmódra vált, az alapanyagcsere később sem áll vissza, ha már befejezte a fogyókúrát, a kalóriamegszorítást. Emiatt nemcsak a leadott kilók térnek vissza, hanem még több plusz kiló rakódik le, mint a fogyókúra előtt.

Ahhoz, hogy fogyást érjen el, de ne csökkentse alapanyagcseréjét, úgy kell csökkentetni a napi energiabevitelt, hogy nőknél a napi bevitt kalóriamennyiség ne legyen kevesebb 1200 kcal-nál, férfiaknál pedig 1500-kcal-nál. Így lesz eredményes és tartós a fogyás.

Másrészt az is fontos, hogy ne váljon a kalóriatáblázatok rabjává, és ne haragudjon magára, ha időnként enged a finomságok csábításának.

Aki egészségesen akar fogyni, át kell, hogy gondolja táplálkozási szokásait, és ha szükséges változtatni kell rajtuk. Táplálkozzon kiegyensúlyozottan és változatosan, egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, fogyasszon elegendő folyadékot, lehetőleg tiszta víz formájában. Ha eleget mozog, és naponta több kalóriát éget el, mint amennyit felhasznál, számíthat rá, hogy tartósan megszabadul néhány kilótól, és egészsége érdekében is tett valamit.

Ne feledje, a túlsúlytól való megszabadulással nem az a célunk, hogy soványak, hanem hogy egészségesek legyünk és jól érezzünk magunkat a bőrünkben.

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.

A trombocitapénia tünetei

A trombocitopénia olyan állapot, amikor a vérben a vérlemezkék (trombociták) száma alacsonyabb, mint a normálértéke. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a vér koagulációs folyamataiban, vagyis a véralvadásban. Amikor egy ér sérül, a vérlemezkék összetapadnak és aktiválódnak, hogy megállítsák a vérzést.

Éjszakai lábgörcs

Sokaknak ismerős a kínzó fájdalom, mely sokszor éjjel, a legkedvesebb álmunkban tör ránk, amikor is begörcsöl a lábunk. Ennek több oka is lehet.

P-vitamin – mit tudsz róla?

A vitaminok skálája igen széleskörű, a többségét ismerjük is, napi szinten hallunk jelentőségükről, de vannak olyan vitaminok, amiket kevésbé ismerünk, pedig ugyanolyan fontosak egészségünk szempontjából.