Menü

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?

Akármilyen mozgást végzel, mindig használsz fel zsírt, szénhidrátot és fehérjét is ahhoz, hogy legyen energiád, ám nem mindegy, hogy milyen arányban vannak jelen az életedben.

Az intervall edzések, mint a HIIT összességében több kalóriát égetnek el, mint például a súlyzós edzése. Mindezek mellett nem elhanyagolható, hogy mikor, hogyan táplálkozol! A leghatékonyabb eszköz, ha a nap során a lehető legtöbb mozgást végzel és a lehető legkevesebb időt töltöd ülve. Minél változatosabb edzéseket iktatsz be, annál hatékonyabb lehet a fogyás a zsírtömegből.

A gyors diéták és az éhezés nem vezetnek tartós fogyáshoz csak azt lehet elérni velük, hogy a leadott kilók hamar visszatérjenek.

Ha az aktuális testtömeg fenntartásához szükséges, a nem, életkor, testméret és fizikai aktivitás alapján kalkulált napi kalóriaigénynél több mint 1000 kilokalóriával kevesebbet juttat szervezetébe, akkor azt kockáztatja, hogy nem jut elegendő létfontosságú tápanyaghoz a test.

Ha egy nő naponta 1200, egy férfi pedig 1500 kcal-nál kevesebbet fogyaszt, fennáll annak a veszélye, hogy az alapanyagcsere annyira lecsökken, hogy a diéta befejezése után jelentkezik a hirtelen hízás. Ekkor ugyanis a szervezet tartalékoló üzemmódra vált, az alapanyagcsere később sem áll vissza, ha már befejezte a fogyókúrát, a kalóriamegszorítást. Emiatt nemcsak a leadott kilók térnek vissza, hanem még több plusz kiló rakódik le, mint a fogyókúra előtt.

Ahhoz, hogy fogyást érjen el, de ne csökkentse alapanyagcseréjét, úgy kell csökkentetni a napi energiabevitelt, hogy nőknél a napi bevitt kalóriamennyiség ne legyen kevesebb 1200 kcal-nál, férfiaknál pedig 1500-kcal-nál. Így lesz eredményes és tartós a fogyás.

Másrészt az is fontos, hogy ne váljon a kalóriatáblázatok rabjává, és ne haragudjon magára, ha időnként enged a finomságok csábításának.

Aki egészségesen akar fogyni, át kell, hogy gondolja táplálkozási szokásait, és ha szükséges változtatni kell rajtuk. Táplálkozzon kiegyensúlyozottan és változatosan, egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, fogyasszon elegendő folyadékot, lehetőleg tiszta víz formájában. Ha eleget mozog, és naponta több kalóriát éget el, mint amennyit felhasznál, számíthat rá, hogy tartósan megszabadul néhány kilótól, és egészsége érdekében is tett valamit.

Ne feledje, a túlsúlytól való megszabadulással nem az a célunk, hogy soványak, hanem hogy egészségesek legyünk és jól érezzünk magunkat a bőrünkben.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.