Menü

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

A masszázs nemcsak azoknak fontos, akik sportolnak vagy fizikai munkát végeznek, netán fájdalom, mozgásszervi panaszok vagy izomgörcsök enyhítése érdekében keresik fel időről időre a masszőrt, hanem olyanoknak is ajánlott, akik a stressz leküzdésében és az általános egészségi állapot javításában keresnek megoldást.

A rendszeres masszázs az egész testre hatással van, javítja a keringést, csökkenti a vérnyomást, a pulzust, javítja a nyirokáramlást, elősegíti a méreganyagok ürülését, ezen felül serkenti az endorfintermelést, amely boldogsághormonként ismert.

A masszázs önmagában nem gyógyítja a panaszokat, de nagyon jó kiegészítője az aktív kezeléseknek. A rendszeres masszázs javítja a teljesítményt, növeli a rugalmasságot, csökkenti az izomlázat, a regenerálódáshoz szükséges időt.

Ma már sokféle masszázsfajta közül választhatunk.

Vannak európai eredetű masszázsok, mint a svédmasszázs, és keletiek, amelyek közül a thai masszázs, mely a test különböző izomcsoportjait mozgatja ki.

Megengedhetem én ezt magamnak?

Erre a kérdésre a határozott válasz, hogy: igen! Fordítsunk időt egészségünk megőrzésére és a betegségek megelőzésére! A masszázs amellett, hogy ellazít és megnyugtat, testünket és lelkünket is gyógyítja. Nem mindenkinek van azonban lehetősége szabadidejéből arra áldozni, hogy rendszeresen masszőrhöz járjon, de szerencsére ma már számukra is van megoldás.

Bár igen borsos a különböző masszázsfotelek ára, léteznek pénztárcabarátibb megoldások, úgy, mint masszírozó ülésbetétek, masszázs ülés betétek, masszázs székbetétek és ágybetétek, melyek igazán kellemes masszázs élményt nyújtanak.

Masszázst a babáknak is javasolhatjuk?

Számos pozitív élettani hatást is elérhetünk, ha rendszeresen masszírozzuk kisbabánkat. A babamasszázst egészen korán, akár már a születést követő hetekben elkezdhetjük, mely valódi élvezetet jelenthet a kicsiknek és számos pozitív hatással bírhat.

A babamasszázs előnyei széleskörűek: általános nyugtató hatása mellett többek között ellazítja az izmokat, enyhíti az emésztési panaszokat, serkenti a baba emésztőrendszerét, illetve az oxigéndús vér keringését. A gyakorlatokkal még a fogzás időszakát is elviselhetőbbé tehetjük.

Hogy készüljünk rá?

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni. Mielőtt masszázsra indulunk, érdemes elolvasni Dorka kollegám cikkét, aki remekül összefoglalta, hogyan készüljünk rá, az alábbi linken megtekinthetik a teljes írást:

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2024-05-08/masszazsra-indulsz-igy-keszulj-ra

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.