Menü

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

A masszázs nemcsak azoknak fontos, akik sportolnak vagy fizikai munkát végeznek, netán fájdalom, mozgásszervi panaszok vagy izomgörcsök enyhítése érdekében keresik fel időről időre a masszőrt, hanem olyanoknak is ajánlott, akik a stressz leküzdésében és az általános egészségi állapot javításában keresnek megoldást.

A rendszeres masszázs az egész testre hatással van, javítja a keringést, csökkenti a vérnyomást, a pulzust, javítja a nyirokáramlást, elősegíti a méreganyagok ürülését, ezen felül serkenti az endorfintermelést, amely boldogsághormonként ismert.

A masszázs önmagában nem gyógyítja a panaszokat, de nagyon jó kiegészítője az aktív kezeléseknek. A rendszeres masszázs javítja a teljesítményt, növeli a rugalmasságot, csökkenti az izomlázat, a regenerálódáshoz szükséges időt.

Ma már sokféle masszázsfajta közül választhatunk.

Vannak európai eredetű masszázsok, mint a svédmasszázs, és keletiek, amelyek közül a thai masszázs, mely a test különböző izomcsoportjait mozgatja ki.

Megengedhetem én ezt magamnak?

Erre a kérdésre a határozott válasz, hogy: igen! Fordítsunk időt egészségünk megőrzésére és a betegségek megelőzésére! A masszázs amellett, hogy ellazít és megnyugtat, testünket és lelkünket is gyógyítja. Nem mindenkinek van azonban lehetősége szabadidejéből arra áldozni, hogy rendszeresen masszőrhöz járjon, de szerencsére ma már számukra is van megoldás.

Bár igen borsos a különböző masszázsfotelek ára, léteznek pénztárcabarátibb megoldások, úgy, mint masszírozó ülésbetétek, masszázs ülés betétek, masszázs székbetétek és ágybetétek, melyek igazán kellemes masszázs élményt nyújtanak.

Masszázst a babáknak is javasolhatjuk?

Számos pozitív élettani hatást is elérhetünk, ha rendszeresen masszírozzuk kisbabánkat. A babamasszázst egészen korán, akár már a születést követő hetekben elkezdhetjük, mely valódi élvezetet jelenthet a kicsiknek és számos pozitív hatással bírhat.

A babamasszázs előnyei széleskörűek: általános nyugtató hatása mellett többek között ellazítja az izmokat, enyhíti az emésztési panaszokat, serkenti a baba emésztőrendszerét, illetve az oxigéndús vér keringését. A gyakorlatokkal még a fogzás időszakát is elviselhetőbbé tehetjük.

Hogy készüljünk rá?

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni. Mielőtt masszázsra indulunk, érdemes elolvasni Dorka kollegám cikkét, aki remekül összefoglalta, hogyan készüljünk rá, az alábbi linken megtekinthetik a teljes írást:

https://hajraegeszseg.hu/cikk/2024-05-08/masszazsra-indulsz-igy-keszulj-ra

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Hogyan kezdjünk hozzá egy könyv megírásához?

Adódik a kérdés, hogy mi a legnehezebb része egy könyv megírásának: az ötlet, a felépítés, vagy az, hogy minden nap számítógép, és papír előtt ülve írjunk a dolgokról? Az írás mindig egy procedúra, ami – mint minden folyamat – lebontható apróbb lépésekre. Bármilyen bonyolult is egy szöveg megszületése, végső soron szavakon, mondatokon keresztül történik, és felosztható bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre. A dolog ennél persze kicsit bonyolultabb, de az alapvető lépések mindig ugyanazok, amelyekről az alábbi cikkben tudhatunk meg részleteket.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.