Menü

Napi 10 ezer lépés!

Hallottuk már párszor, igaz? Ez a szám az ajánlás arra, hogy mennyit kell megtenni naponta a hosszabb, egészséges életért. Vajon sok vagy reális? Egyáltalán hol és hogyan tudunk ennyit gyalogolni, sétálni?

Sokan talán könnyen rávágják, hogy ez nem is sok, ennyit könnyen teljesítünk egy nap alatt, mások, akik idősebbek vagy nem annyira fittek, sportosak, talán úgy gondolják ez nehezebben teljesíthető. Ebben a cikkben a napi 10 ezer lépés kedvező élettani hatásai miatt megpróbáljuk rábeszélni a kedves olvasókat, hogy mindenképp érdemes törekedni rá, hogy legalább ennyit lépjünk napjaink folyamán.

Állítólag ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, fittek maradjunk és ne hízzunk el, elkerüljük napi tízezer lépést kell megtennünk.

Ez a hivatalos ajánlás. Lehet picit közhely már, de van benne igazság. Sokszor hallottuk már, hogy a napi 10 ezer lépés milyen mértékben járul hozzá az egészségünkhöz, de hogy lehet megvalósítani ezt az elsőre nehéznek tűnő küldetést?

Jó hír, hogy a tízezer lépés nincs annyira kőbe vésve, ez lehet 8-9 ezer is, vagy 11 ezer, nem a pontos számokon van a hangsúly, hanem a rendszerességen és természetesen minden lépés sokat számít, akkor is, ha nem feltétlen pont 10 ezer. Egy új tanulmány szerint a napi 7 ezer lépés is jelentős egészségügyi előnyökkel jár, ez pedig azért annyira nem tűnik megvalósíthatatlannak.

Hogy lehete ezeket a lépésszámokat elérni?

Természetesen elhatározás kérdése ez is, mint minden más. Annyi az egész, hogy eldöntjük ma vagy holnap reggel, hogy innentől gyalog járunk dolgozni, gyalog sétálunk a gyerekkel iskolába, oviba, bölcsibe, edzésre, szakkörre vagy ha ez nem megvalósítható (jómagam 3 gyerekkel indulok a város három pontjára reggelente és ugyanennyit fuvarozok délután is edzésre, szakkörre, tehát nálam például ez bármennyire is szeretném esélytelen) ám lehetséges iskola vagy óvoda után egy – egy sétát tenni.

Letenni az autót és elgyalogolni a boltba, vagy játszótérre, kutyát sétáltatni vagy a barátokkal találkozni. Ha tehetjük hétvégén tervezzünk rendszeresen egy-egy túrát, sétát a családdal.

Akik felelős állattartók, ők gyakran sétálnak a kutyusaikkal, nekik a napi lépésszám ezáltal könnyebben kivitelezhető, hiszen nekik köszönhetően jóval gyakrabban kimozdulnak a gazdik is a friss levegőre.

Örömmel láttam nyugdíjas ismerőseinknél, hogy amióta örökbe fogadtak kutyust, sokkal többet mozognak és sétálnak a friss levegőn a kutyasétáltatásoknak köszönhetően.

A napi tízezer lépés megtétele a súlytartásban, súlycsökkentésben is segíthet, így aki fogyást szeretne célul kitűzni azért, aki jobb közérzetet, ő pedig azért érdemes, hogy megtegye ezt a napi lépésszámot. Természetesen hozzá kell tenni, hogy csak abban az esetben segíti céljainkat a megtett jó pár km, ha séta után nem gondoljuk megérdemelt jutalomnak a pluszédességet, pizzát nasit és fagyit, mert akkor hiába tettünk meg annyi kilométert.

Tippek fesztivál szezonra

Itt a nyár és ezzel együtt elindulat a fesztivál szezon is! Mielőtt belevetnénk magunkat a zenei forgatagba és a sátorozásba, érdemes alaposan átgondolni, hogy mit vigyünk magunkkal, és mire figyeljünk a fesztiválon töltött időnk alatt. Ehhez olvashattok néhány tippet ebben a cikkben!

Mindfulness tecnikák a függőségek leszokására

A tudatossági technikák alkalmazása hatékony módja a sóvárgás leküzdésének. Ha a jelen pillanatra koncentrálsz és ítélkezés nélkül elfogadod azt, csökkentheted a hatalmat, amelyet ezek a késztetések gyakorolnak rád.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

A francia nők alakjának titka

Sokan úgy tartják, hogy a francia nők alakja páratlan, a divat, a párizsi elegancia, a sikk jellemzik őket. Ahhoz, hogy ezt fenntartsák, jól jön egy kis praktika.

Érdekességek a foci világából

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság a 17. Európa-bajnokság, amely az UEFA által szervezett, négyévente megrendezésre kerülő Európa-bajnokság a férfi labdarúgó-válogatottak számára. A tornát június 14. és július 14. között rendezik Németországban.