Menü

Mi mindenre jó a körömvirág?

A körömvirág az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. A középkorban gyógyító csodanövénynek tartották, amely télen-nyáron, kívül-belül szolgálja egészségünket.

Akinek pattanásos, gyulladt a bőre, annak egyenesen csodát kínál a 100% természetes körömvirágszappan. A körömvirág áldásos hatásait szinte senkinek sem kell bemutatni, de legelőnyösebb tulajdonsága mégiscsak az, hogy képes regenerálni a bőr savvédő rétegét.

Kaptam barátnőmtől egy körömvirágos hidegen sajtolt szappant és utánanéztem, mi mindenre jó ez a hatóanyag. A körömvirág krém vagy szappan ideális a bőr nyári ápolására, különösen bőrpír és napégés esetén, ezenkívül az egyik leghatékonyabb bőrtisztító szappan.

A körömvirág gyógyhatásai belsőleg alkalmazva

A körömvirágot már a középkorban alkalmazták bélzavarok és májbajok esetén. Élénkítő és görcsoldó hatású, alkalmazzák asztmánál, köhögésnél, álmatlanságnál, szívdobogásnál és szorongásos állapotnál. Gyulladásgátló, antibakteriális, fertőtlenítő hatású.

Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, gyomorfekélyre, májgyulladásra, vértisztításra kiváló. Lázcsillapító, látásjavító is, mivel tisztítja a szemfenék ereit. Fogíny ápolására szájvízként is használják. Menstruációt elősegítő hatása azért van, mert enyhe mértékben stimulálja az ösztrogénhormon termelését. Fájdalmas menstruáció és az azt kísérő idegesség esetén is használható.

Körömvirágteát a virágából készíthetünk, forrázattal. Gyomorfekély, nyombélfekély, fertőzéses májgyulladás esetén napi 3 csésze tát igyunk belőle. Vértisztításra, májműködés javítására 1-3 csészével 3 héten keresztül.

Menstruáció szabályozására a ciklus második felétől naponta egy csészével fogyasszanak.

Külsőleg milyen panaszokra ajánlott használni?

Visszérgyulladásra, rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására alkalmazzák. Hegesítő tulajdonsága érvényesül zúzódásoknál, fagydaganatnál, ekcémáknál és keléseknél. Sikerrel alkalmazzák bőrgyulladások és nyálkahártyapanaszok gyógyításánál.

Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is.

Körömvirágkenőcs készíthető házilag is. Ekkor 250 gramm tiszta sertészsírt hevítsünk és szórjunk bele egy púpozott maroknyi körömvirágot (levelet, virágot és szárat), hagyjuk egyszer felhabzani, keverjük erősen össze, és vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről. Lefedve hagyjuk az egészet éjszaka kihűlni. Másnap még egyszer melegítsük fel enyhén a serpenyőt, tartalmát egy tiszta vászonkendőn passzírozzuk át, a virágot, levelet és szárat préseljük ki, és az így nyert kenőcsöt töltsük zárható üvegekbe. Visszértágulatra, szívasztmára, fülzúgásra, alvászavarokra, körömágygyulladásra, műtéti hegre, műtéti sebre, sebfájásokra, roncsolódásra ajánlott.

A természet kínálta kincsek között olykor találunk olyan növényeket, melyek sokoldalú gyógyhatással bírnak és számtalan módon felhasználhatóak. A körömvirág pont egy ilyen értékes növényünk.

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Csótányinvázió

A csótányok a természetben hasznos rovarok, ám az otthonainkban azonban nem látjuk szívesen.

Parlagfű és társai, avagy mit jelent a keresztallergia

A parlagfű ártatlannak tűnő növénykénk, ám amikor virágba borul, több ezer ember életét keseríti majd meg. A parlagfű veszély alapján Magyarország Európa legfertőzöttebb országának tekinthető, nálunk több millió ember érzékeny a parlagfűre.

Őszi lakástrendek és lakásdekorációk

Ahogy minden évnek, úgy minden évszaknak is megvannak a maga trendjei. Hamarosan közeleg az ősz, ami magával hozza egyedi stílusjegyeit, és színeit. Az alábbi cikkben néhány nyár végi beltéri stílust, lakberendezési tippet nézhetünk meg, amellyel otthonosabbá tehetjük környezetünket.