Menü

Mire jó a fényterápia? Mik az előnyei, és hátrányai?

Pontosan hogyan működik a fényterápia? Milyen betegségeknél alkalmazható? Mit érdemes tudnunk erről a módszerről? A fényterápia egy olyan természetes gyógymód, ami sokféle betegségben segítség lehet, akár kiegészítő terápiaként a gyógyszeres kezelés mellett, akár magában. Az orvosok már a 20. század elején napos erkélyekre helyezték azoknak a betegeknek az ágyait, akiket angolkórral vagy pikkelysömörrel kezeltek, viszont a módszer a későbbiekben visszaszorult, majd egyre inkább újból divatba jön.

De pontosan hogyan is működik?

Röviden az emberi sejtek – akár a növények a fotoszintézis során – kémiai reakcióba lépnek a fénnyel. Amikor a részecskék elérik a bőrünket, a sejtek belsejében található fényérzékeny molekulák elnyelik azokat, és válaszreakciót váltanak ki. Ez a válasz a fény hullámhosszától vagy színétől, illetve a felhasználás helyétől függően változik. Például amikor hosszabb hullámhosszú vagy látható vörös fény éri a bőrt, az arra készteti a mitokondriumokat (a sejt erőforrásait), hogy hatékonyabban termeljenek energiát és fokozzák a gyógyító gyulladáscsökkentők vagy a betegségek elleni antioxidánsok termelését.

Ha például a fény a szemünkbe jut, az stimulálja a retinától az agyba vezető idegeket. Ez befolyásolja az olyan neurotranszmitterek termelését, mint a szerotonin és a dopamin, amelyek hatással vannak a hangulatra. A rövidebb hullámhosszú vagy látható kék villanások serkentő hatásúak. Ha a szemünkbe jut, gátolja az alvást segítő melatonintermelést. Az elmúlt évtizedben az alacsonyabb költségű lézerek és LED-ek alkalmazásának gyakoribbá válása révén, amik pontos hullámhosszt biztosítanak és minimális bőrkárosító UV-sugarakat bocsátanak ki, a gyakorlat kezd visszatérni. A fényterápia során szabályozhatjuk a fény erősségét, polarizátorral a minőségét és egyéb paramétereit is.

Fényterápia a bőrre és a hangulatra

A leggyakoribb és legelfogadottabb orvosi felhasználás a bőrgyógyászat területén fordul elő. A kék fényt rutinszerűen használják az orvosok rendelőikben az aknék kezelésére, mivel az felveszi a harcot a baktériumok ellen, míg a vörös színt ráncok kezelésére alkalmazzák. A piros serkentő, aktivizáló tulajdonságával szemben a kék és a zöld nyugtat, hiszen a természet és a tisztaság érzete kapcsolódik hozzájuk. Az olcsó otthoni eszközök rendszerint biztonságosak, ha a betegek követik az utasításokat arra vonatkozóan, hogy viseljenek védőszemüveget, és hogy a kezelést követően szükség esetén maradjanak távol a napfénytől. De valószínűleg nem működnek annyira jól, mint a professzionális kezelések, különösen, hogy azokat legtöbbször krémekkel kombinálják.

A mentális egészség fokozására fehér vagy kék asztali fényforrásokat használhatunk, elsősorban a szezonális hangulatzavar kezelésére, ami a depresszió egy formája, jellemzően akkor jelentkezik, amikor a nappalok rövidülnek és kevesebb az erős természetes fény. Az elmélet az, hogy a napi éberség elősegítése érdekében mesterséges világítást használva a kezelés képes visszaállítani a helyzetéből kibillentett biológiai órát, helyreállítva a megszokott alvásritmust és jobb kedvre derítve az embert. Ez a módszer a nem szezonális depresszióban szenvedő személyek számára is előnyös lehet, valószínűleg azáltal, hogy fokozódik a jó érzést kiváltó neurotranszmitterek termelése, amikor valaki a fénybe pillant.

Milyen hatásai lehetnek a különböző színeknek?

A kék fény a szembe jutva gátolja az alvásért felelős melatonin termelődését, aminek így serkentő hatása van. Ez éppen az esti órákban, alvás előtt nem jön jól. Ezért sem ajánlatos közvetlenül lefekvés előtt a telefont, a laptopot, vagy bármilyen más kijelzőt nézni, mert felpörgeti az agyat. A kék fény ezen kívül a baktériumok ellen is hatásos, valamint az aknék eltüntetésében, gyógyításában is jó szolgálatot tehet. A vörös gyulladáscsökkentő hatású, fokozott energiatermelésre serkenti a sejteket.

Pozitívan befolyásolja a vörösvértestek oxigénmegkötő-képességét, a regeneráció folyamatát. Ha a kedélyállapot kontextusában nézzük a különböző színeket, akkor elmondható, hogy a zöld az egyik leginkább nyugtató szín, nem véletlenül pihen az agy, ha a természetben tartózkodunk, és szinte csak zöldet látunk. Még ha nem is jutunk ki mindig az erdőbe, a zöld színnel pihenhetünk. Ugyanez elmondható a kékről is, ami a szabad levegőt, a vizet juttatja eszünkbe. A színeknek még akkor is van hatásuk ha a használati tárgyainkról, vagy a fal színéről van szó. Hát még akkor, ha ezen színek fényként jelennek meg.

Hogyan hat az egészségre?

A fény a bőrbe jutva stimulálja a sejteket, úgy is mondhatjuk, hogy stresszeli őket, aminek következtében aktivizálódik a gyulladáscsökkentő funkció, enyhülnek a bőrkiütések például ekcéma esetén. Ha a fényt a szemünk érzékeli, akkor az agyunkba vezető idegek kapnak ingert, ezáltal a dopamin és a szerotonin szintje megnő a szervezetünkben, ezek pedig a hangulatra vannak hatással. Gondoljunk csak bele, hogy egy esős, borongós napon se a kedvünk, se az aktivitásunk nem olyan, mint a napsütéses napokon. Ennek is megvan a maga kémiai magyarázata. Például az UV sugarakat is lehet hasznosítani, mégpedig a baktériumok elpusztítására.

A polarizált fényterápia egy specifikus ág, ahol (ahogy a neve is mutatja) polarizált fényt használnak. Ahhoz, hogy ennek jelentőségét átláthassuk, kicsit időzzünk el a polarizáció jelenségénél. Ezt a technikát használják a csillagászatban, a fényképészetben, a geológiában, az anyagvizsgáló mérésekben, valamint a lassan minden eszközön megjelenő kijelzőknél is. Hallhatunk még a polarizált napszemüvegekről is, amiknek elsősorban az a funkciója, hogy erős napsütésben is biztosítsák az éles látást és a színérzékelést. Ezenkívül megakadályozzák, hogy erős napsütésben a tükröződések miatt hunyorognunk kelljen.

A természetes fény esetében annak hullámai bármilyen irányban szóródhatnak. A polarizáció ezt a szóródást tereli mederbe. Az egyik legegyszerűbb módszer az, amikor fémszálak állnak a világosság útjában, és például a fémszálakkal párhuzamos hullámokat visszaveri a polarizátor, a többit pedig átengedi. Ezek az üvegszálak lehetnek üveggel körbezárva. A fény egyébként egy úgynevezett transzverzális hullám, ami azt jelenti, hogy a haladási irányára merőlegesen kelt rezgéseket a terjedési közegében. A különböző, otthon is használható lámpák ilyen polarizált világítást bocsátanak ki magukból. A bőrbe akár 5 cm mélyen is képesek bejuttatni a fényt, ami így a mélyebben lévő szövetekre is hatással lehet. Emellett a polarizált készülékek új sejtek, szövetek kialakulását is stimulálják.

Jövőbeli lehetőségek

Amikor a fényterápia súlyos betegség kezelésére történő alkalmazásáról van szó, akkor sokan kételkednek, kevés az emberekkel végzett kutatás, és az eredmények vegyesek. A módszer nem feltétlenül jó sebhelyek, sérülések gyógyítására, de segíthet különböző ízületi gyulladások, fejfájás, migrén gyógyításában, és megelőzésében. Például idősebb betegek esetén az infravörös fény javítja a memóriát, és segít a demencia megelőzésében. Röviden ez egy gyorsan fejlődő területe az egészségügynek, amely egyre inkább divatba jön, és még rengeteg lehetőség áll előtte.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Amit a nyiroködémáról tudni kell

A vénás rendszerünk kiegészítő rendszere a nyirokrendszer, melyben, ha gond adódik, akkor különböző tüneteket tapasztalhatunk, ilyen a nyiroködéma is.

Milyen előnyei vannak a fogászati koronáknak?

A fogászati koronák már régóta népszerű megoldásnak számítanak a természetes fogak helyreállítására. Mikor használhatóak ezek a fogpótlások, és mi mindenben segítik a pácienseket?

Az érzékeny bőr okai

Az érzékeny és reaktív bőrt kellemetlen érzések - bizsergés, feszülő érzet, viszketés vagy égő érzet - jellemzik, amelyek néha szárazsággal és bőrpírral is együtt járnak. Bármilyen bőrtípus, legyen az száraz, zsíros vagy kombinált, érzékennyé válhat. Az érzékeny bőrre jellemző tünetek folyamatosan jelentkezhetnek, vagy bizonyos belső és külső tényezők is előidézhetik.

Az alacsony transzferrin szaturáció negatív hatásai

A transzferin szaturáció (TSAT) egy laboratóriumi vizsgálat, amely a szervezetben lévő vas szállításáért felelős fehérje, a transzferin telítettségének mértékét jelzi. A transzferin szaturáció százalékos arányban fejezi ki azt, hogy a transzferin hány százaléka van vasat tartalmazó állapotban.