Menü

A kapor, mint gyógyhatású növény

A kapor mindenki számára ismerős, hiszen a magyar konyhában elengedhetetlen fűszer. Pedig nem csak fűszernövény, hanem számos gyógyhatással bíró zöldellő.

A kapor a petrezselyemfélék családjába sorolható, egy rendkívüli, jellegzetes aromával rendelkező növény, nagyon sok kultúrában használják főzés során. Már az ókorban is ismerték, de sokan megfeledkeztek az évek alatt arról, hogy milyen csodálatos pozitív hatásokkal rendelkezik egészségünk szempontjából.

A népi gyógyászat nagyon régóta bevette repertoárjába, hiszen nem csak frissen, de teaként, olajként, lemosóként, vagy borogatásként is bevethető. Számtalan ásványi anyagot tartalmaz, rezet, kalciumot, cinket, foszfort, magnéziumot, folsavakat, illetve igen gazdag A-, B-, E-, és K-vitaminban. Amellett, hogy mennyi féle hasznos dolgot tartalmaz, nagyon könnyen termeszthető, nem csak a kertek, de a balkonok dísze is lehet, szóval tulajdonképpen pár szem magból már friss kaprot kapsz rövid időn belül.

A kapor antimikrobiális hatású, ezért a sebek gyógyítására alkalmas, alkalmazzák a szájüregi sebek és fertőzések kezelésére is. Sőt, az arcon keletkező pattanásos, aknés sebek gyógyítására is alkalmas. A benne rejlő antioxidánsok révén remek gyulladáscsökkentő, nyugodtan alkalmazható az ízületi gyulladások kezelésére. Fitonutrienseket is tartalmaz, mely a rákos megbetegedések megelőzésében is segítség. Nőknél menopauza és ciklusszabályozás idején támogatja a hormonális egyensúly fenntartását. Vitamintartalmának köszönhetően erős immunerősítő hatású.

Alkalmazzák emésztési panaszok enyhítésére is, csökkenti a puffadást és a gyomorégést, hasfájós csecsemőknél teaként nyugtató hatással bír, de a kaporolaj remek emésztést elősegítő szer is. Természetes nyugtató és altató. Teája vízhajtó hatású is, segíti a só és víz egyensúlyának fenntartását, és hozzájárul a vese megfelelő működéséhez. A benne lévő flavonoidok, rostok megkönnyítik a koleszterinszint és a vérnyomás csökkenését, amitől pedig javul a szív- és érrendszerünk működése.

Elkészítése roppant egyszerű. Frissen a saláták egyik legjobb fűszere, kiváló a halételek és uborkás csemegék ízesítésére. Teaként lehet a friss, vagy a szárított részeket is használni. A teát nem csak belsőleg, hanem külsőleg borogatásként, vagy lemosóként is alkalmazhatjuk. Magjából olaj készíthető, melyet a drogériák polcain már régóta megtalálunk, ezt ételeinkbe keverve, bőrünkbe dörzsölve, vagy egy kiskanállal étkezés közben lenyelve is magunkhoz vehetjük.

A kapor nem csak finom, de sokoldalú egészségmegőrző gyógynövény is, alkalmazhatjuk sokféleképpen, hogy segítsen az elalvásban, a gyulladások leküzdésében, vagy a gyomorpanaszok elkerülésében.

Télből tavaszba

A tavasz beköszöntével a nappalok hosszabbodnak, a hőmérséklet nő, a délutánok melegebbek és egyre több a napsütés. A természet újjászületése általában pozitív hatással van a hangulatunkra, mégis sokan panaszkodnak fáradtságra és levertségre. Mi lehet ennek az oka?

Ahogy véget ér a téli idő, egyre több a kullancs

Lassan véget ér a téli idő, egyre több a kullancs. A kullancscsípés és a Lyme kór veszélyét nem elég hangsúlyozni – a kirándulószezonnal ugyanis sajnos a kullancsszezon is indul minden évben.

Itt az allergiaszezon! Mit tehetek a tünetek enyhítéséért?

Bár a kezelésénél ideális megoldás lenne az allergia kiváltójának eltávolítása, ez nyilván a pollenek esetében egyáltalán nem megoldható. Mit tehetünk?

Kidobandó a lejárt élelmiszer?

Sokan azonnal kidobják a lejárt élelmiszereket, pedig nem biztos, hogy már fogyaszthatatlanok. Egyes termékek akár hónapokig, sőt évekig is jók maradhatnak még. Melyek ezek és meddig fogyaszthatók?

Vilnius nevezetességei, látnivalói

Az egykori szovjet tagköztársaság Litvánia a másik két balti állammal, Észtországgal és Lettországgal egyaránt 2004-ben, hazánkkal együtt lett az Európai Unió tagja. A 65.200 km²-es területén 2,9 millióan élnek. Vilnius, Litvánia fővárosa, gazdag történelemmel, lenyűgöző építészeti örökséggel és egyedi hangulattal várja a látogatókat. A település különleges atmoszféráját a középkori óváros, a barokk templomok és a modern, pezsgő kulturális élet együttese adja.