Menü

A kapor, mint gyógyhatású növény

A kapor mindenki számára ismerős, hiszen a magyar konyhában elengedhetetlen fűszer. Pedig nem csak fűszernövény, hanem számos gyógyhatással bíró zöldellő.

A kapor a petrezselyemfélék családjába sorolható, egy rendkívüli, jellegzetes aromával rendelkező növény, nagyon sok kultúrában használják főzés során. Már az ókorban is ismerték, de sokan megfeledkeztek az évek alatt arról, hogy milyen csodálatos pozitív hatásokkal rendelkezik egészségünk szempontjából.

A népi gyógyászat nagyon régóta bevette repertoárjába, hiszen nem csak frissen, de teaként, olajként, lemosóként, vagy borogatásként is bevethető. Számtalan ásványi anyagot tartalmaz, rezet, kalciumot, cinket, foszfort, magnéziumot, folsavakat, illetve igen gazdag A-, B-, E-, és K-vitaminban. Amellett, hogy mennyi féle hasznos dolgot tartalmaz, nagyon könnyen termeszthető, nem csak a kertek, de a balkonok dísze is lehet, szóval tulajdonképpen pár szem magból már friss kaprot kapsz rövid időn belül.

A kapor antimikrobiális hatású, ezért a sebek gyógyítására alkalmas, alkalmazzák a szájüregi sebek és fertőzések kezelésére is. Sőt, az arcon keletkező pattanásos, aknés sebek gyógyítására is alkalmas. A benne rejlő antioxidánsok révén remek gyulladáscsökkentő, nyugodtan alkalmazható az ízületi gyulladások kezelésére. Fitonutrienseket is tartalmaz, mely a rákos megbetegedések megelőzésében is segítség. Nőknél menopauza és ciklusszabályozás idején támogatja a hormonális egyensúly fenntartását. Vitamintartalmának köszönhetően erős immunerősítő hatású.

Alkalmazzák emésztési panaszok enyhítésére is, csökkenti a puffadást és a gyomorégést, hasfájós csecsemőknél teaként nyugtató hatással bír, de a kaporolaj remek emésztést elősegítő szer is. Természetes nyugtató és altató. Teája vízhajtó hatású is, segíti a só és víz egyensúlyának fenntartását, és hozzájárul a vese megfelelő működéséhez. A benne lévő flavonoidok, rostok megkönnyítik a koleszterinszint és a vérnyomás csökkenését, amitől pedig javul a szív- és érrendszerünk működése.

Elkészítése roppant egyszerű. Frissen a saláták egyik legjobb fűszere, kiváló a halételek és uborkás csemegék ízesítésére. Teaként lehet a friss, vagy a szárított részeket is használni. A teát nem csak belsőleg, hanem külsőleg borogatásként, vagy lemosóként is alkalmazhatjuk. Magjából olaj készíthető, melyet a drogériák polcain már régóta megtalálunk, ezt ételeinkbe keverve, bőrünkbe dörzsölve, vagy egy kiskanállal étkezés közben lenyelve is magunkhoz vehetjük.

A kapor nem csak finom, de sokoldalú egészségmegőrző gyógynövény is, alkalmazhatjuk sokféleképpen, hogy segítsen az elalvásban, a gyulladások leküzdésében, vagy a gyomorpanaszok elkerülésében.

Fecskementés

Sajnos nagy bajban vannak a fecskék, országos szinten. Az utóbbi napokban hazánk számos pontján tapasztalható volt a fecskék tömeges megjelenése, ennek oka, hogy szinte egyik napról a másikra 35 fok helyett 10 fok vagy azalatti hőmérséklet köszöntött be, ez pedig nehéz próba elé állítja a természetben élő állatokat, madarakat, köztük a fecskéket is.

Allergia ősszel

Az allergiás tünetek jó néhány ember számára ősszel sem múlnak el. Bár a legtöbb allergén növény már nem virágzik ilyenkor, a nedves idő hatására megjelennek a poratkák és a penészgombák. Ezek olyan tünetek hátterében állhatnak, amikről nem is hinnénk, hogy ez az oka, így érdemes odafigyelni rájuk!

Csótányinvázió

A csótányok a természetben hasznos rovarok, ám az otthonainkban azonban nem látjuk szívesen.

Parlagfű és társai, avagy mit jelent a keresztallergia

A parlagfű ártatlannak tűnő növénykénk, ám amikor virágba borul, több ezer ember életét keseríti majd meg. A parlagfű veszély alapján Magyarország Európa legfertőzöttebb országának tekinthető, nálunk több millió ember érzékeny a parlagfűre.

Őszi lakástrendek és lakásdekorációk

Ahogy minden évnek, úgy minden évszaknak is megvannak a maga trendjei. Hamarosan közeleg az ősz, ami magával hozza egyedi stílusjegyeit, és színeit. Az alábbi cikkben néhány nyár végi beltéri stílust, lakberendezési tippet nézhetünk meg, amellyel otthonosabbá tehetjük környezetünket.