A kapor, mint gyógyhatású növény
- Dátum: 2024.09.01., 09:26
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- C-vitamin, ciklusszabályozás, gyulladáscsökkentő, koleszterin, tea
A kapor mindenki számára ismerős, hiszen a magyar konyhában elengedhetetlen fűszer. Pedig nem csak fűszernövény, hanem számos gyógyhatással bíró zöldellő.
A kapor a petrezselyemfélék családjába sorolható, egy rendkívüli, jellegzetes aromával rendelkező növény, nagyon sok kultúrában használják főzés során. Már az ókorban is ismerték, de sokan megfeledkeztek az évek alatt arról, hogy milyen csodálatos pozitív hatásokkal rendelkezik egészségünk szempontjából.
A népi gyógyászat nagyon régóta bevette repertoárjába, hiszen nem csak frissen, de teaként, olajként, lemosóként, vagy borogatásként is bevethető. Számtalan ásványi anyagot tartalmaz, rezet, kalciumot, cinket, foszfort, magnéziumot, folsavakat, illetve igen gazdag A-, B-, E-, és K-vitaminban. Amellett, hogy mennyi féle hasznos dolgot tartalmaz, nagyon könnyen termeszthető, nem csak a kertek, de a balkonok dísze is lehet, szóval tulajdonképpen pár szem magból már friss kaprot kapsz rövid időn belül.
A kapor antimikrobiális hatású, ezért a sebek gyógyítására alkalmas, alkalmazzák a szájüregi sebek és fertőzések kezelésére is. Sőt, az arcon keletkező pattanásos, aknés sebek gyógyítására is alkalmas. A benne rejlő antioxidánsok révén remek gyulladáscsökkentő, nyugodtan alkalmazható az ízületi gyulladások kezelésére. Fitonutrienseket is tartalmaz, mely a rákos megbetegedések megelőzésében is segítség. Nőknél menopauza és ciklusszabályozás idején támogatja a hormonális egyensúly fenntartását. Vitamintartalmának köszönhetően erős immunerősítő hatású.
Alkalmazzák emésztési panaszok enyhítésére is, csökkenti a puffadást és a gyomorégést, hasfájós csecsemőknél teaként nyugtató hatással bír, de a kaporolaj remek emésztést elősegítő szer is. Természetes nyugtató és altató. Teája vízhajtó hatású is, segíti a só és víz egyensúlyának fenntartását, és hozzájárul a vese megfelelő működéséhez. A benne lévő flavonoidok, rostok megkönnyítik a koleszterinszint és a vérnyomás csökkenését, amitől pedig javul a szív- és érrendszerünk működése.
Elkészítése roppant egyszerű. Frissen a saláták egyik legjobb fűszere, kiváló a halételek és uborkás csemegék ízesítésére. Teaként lehet a friss, vagy a szárított részeket is használni. A teát nem csak belsőleg, hanem külsőleg borogatásként, vagy lemosóként is alkalmazhatjuk. Magjából olaj készíthető, melyet a drogériák polcain már régóta megtalálunk, ezt ételeinkbe keverve, bőrünkbe dörzsölve, vagy egy kiskanállal étkezés közben lenyelve is magunkhoz vehetjük.
A kapor nem csak finom, de sokoldalú egészségmegőrző gyógynövény is, alkalmazhatjuk sokféleképpen, hogy segítsen az elalvásban, a gyulladások leküzdésében, vagy a gyomorpanaszok elkerülésében.
Mit kell tudni a jojobáról?
A Jojoba egy erős évelő örökzöld fás cserje, mely 4-4,5 m magasra nő meg. Hosszú gyökerei (akár 10-12m) és ehető gyümölcse van. Hosszú gyökereinek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között életben képes maradni, azonban elsősorban a száraz, kopár területeken érzi jól magát. A Jojoba Arizonában, Dél-Kaliforniában és Mexikóban őshonos.
Adaptogén gyógynövények: mik ezek, hogyan hatnak?
Stressz, álmatlanság, hangulatingadozás, állandó fáradtság – ha ezekkel a tünetekkel küzdünk érdemes szétnézni a gyógynövények, étrendkiegészítők terén!
Novemberi kerti teendők
Azt mondják, hogy az ősz szomorú, mivel lehullanak a levelek, elnyílnak a virágok és jönnek a borongós idők. Pedig erre érdemes máshogy tekinteni, főleg, ha szép és egészséges kertet vagy udvart szeretnénk.
Vigyázzunk a téli álomra húzódó sünökre
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívta fel a figyelmet.
Hogyan öntözzük helyesen a kaktuszt
A kaktuszok koplalóművészek, és nagy mennyiségű vizet tudnak tárolni törzsükben. Így kell helyesen öntözni őket, hogy kellő módon fejlődjenek.