Menü

Hogyan lehetünk hatékonyak csapatban?

A hatékony csapatmunka előnyeit, jelentőségét, szabályait kutatva arra voltam kíváncsi, hogyan működik a csapatmunka, melyek a szabályai, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a munkavállalók közötti együttműködést? Erre kerestem meg a válaszokat!

A csapatmunkán azt értjük, hogy egy feladaton, vagy feladategyüttesen több személy dolgozik. A kollégák összehangolják szakértelmüket egy közös cél elérése érdekében. A csapatmunka az egyének közötti kommunikációra, koordinációra, szervezésre és együttműködésre épül. Emellett - sajnos - gyakran feszültséggel is jár, konfliktushelyzetet is teremt.

Egy valamirevaló munkahely ma már tisztában van azzal, hogy mennyire fontosak a csapatépítő tréningek és közösségerősítő programok.

Ha éppen új csapatot építünk fel, akkor idő kell ahhoz, amíg a csapattagok közötti összhang kialakul. Pár hét, vagy hónap elteltével azonban látszani fog az, hogy a csapatmunka során annak a pozitív hozadéka, hogy csökkenti a munkahelyi stresszt.

A közösen végzett munka hatására ugyanis a csapat tagjai “elosztják” egymás között a feladatokat, ezzel pedig a felelősséget, s tudják, hogy ki milyen feladatért felelős és milyen teljesítményt és eredményeket kell elérni ahhoz, hogy a közös projektjük sikeres legyen.

Miért jó nekem csapatban dolgozni?

Mert kialakul egy bizalom. Ennek kiépítése pedig nagyon fontos; nem csak azért, mert számíthatnak egymásra a kollégák, hanem azért is, mert tudják, hogy a másik által végzett munka jó minőségű.

A felmerülő problémák megbeszélése is gyorsabb, nyíltabb megoldást kínál, ha együtt beszéljük meg a problémákat és keressük meg a megoldásokat.

A csapat akkor működik jól, ha mindenki tudja, hogy mi a cél, és hogy kinek mi a feladata.

Nemcsak munkahelyen létezik csapatmunka, egy csapatverseny vagy egy bármilyen más jellegű közösségépítő program is hasonló.

Amikor az Ultrabalaton nevű ultraverseny 211km-ét tettük meg egy kisebb futós csapattal, akkor bizony egy idő után látszott, hogy ki az, aki nem tud alkalmazkodni, aki nem képes csapatban gondolkozni, aki nem tudja félretenni az egot, aki a 20. óra után már nem volt képes a csapatot segíteni.

Mi teheti tönkre a csapatszellemet és a csapatmunkát?

Kommunikációs problémák! A rossz kommunikáció mindig félreértéseket okoz, a félreértések pedig konfliktushelyzetekhez vezetnek.

Pletykák! Ha a csapattagok nem bíznak egymásban, akkor nehéz lesz a hatékony csapatmunka.

Manapság már nemcsak egy hangzatos sor az önéletrajzunkban, ha képességeink közt meg tudjuk nevezni a kiemelkedő csoportmunkát, hanem valóban gyakorlati haszna is van. A legtöbb munkahelyen ugyanis nagyon is fontos, hogy másokkal együttműködve produktívak tudjunk lenni.

Normális, ha magunkban beszélünk?

Előfordul, hogy beszélünk magunkban? Semmi ok az aggodalomra, igazából egészséges szokás.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Távoli munkavégzés: mit jelent és hogyan csináljuk?

Remote, azaz távoli munkavégzés. Nem kifejezetten home office, de nem is távmunka. Munka Amerikában, az Egyesült Királyságban? Miről van szó, hogyan csináljuk jól a gyakorlatban, és milyen háttere van ennek a munkavégzésnek?

Nem vagy szerelmes, ha ezek zavarnak

Vajon honnan tudhatjuk, hogy szerelmesek vagyunk-e, vagy csak összetévesztjük az érzést valami mással? Mondjuk a biztonság, a megszokáshoz való ragaszkodás és a komfort érzésével. És azt, hogy csak egy hullámvölgybe kerültünk, vagy tényleg elmúlt a szerelem? Normális, hogy egy kapcsolatban vannak “fentek és lentek”, de bizonyos árulkodó jelek arra utalhatnak, hogy ez nem csupán egy múló időszak, hanem az érzéseid tényleg elhalványultak.

Hogyan vezess biztonságosan eső esetén

Az elmúlt hétben országszerte rengeteg csapadék leesett, megnehezítve ezzel a közlekedést. Csapadékos időben megváltoznak az útviszonyok, és érdemes óvatosabban vezetni, illetve odafigyelni néhány dologra, ha úgy döntünk ilyen időben is útra kelünk!