Menü

Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?

…és nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.

Mi az a chutney?

Egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. A chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak. Tulajdonképpen egy indiai fűszeres étel, gyümölcsökből vagy zöldségekből készül ecettel, fűszerekkel és cukorral. Általában lekvárszerű állagú, különleges ízvilág, a darabos lekvárfélétől a krémes változatokig sokféle lehet.

A chutney nagyon jó alternatíva a gyümölcs és zöldség tartósítására, bár nem tartalmaz tartósítószert, mégis egy ideig eláll.

Melyek a klasszikus alapanyagok általában?

A chutney tipikus alapanyaga a mangó, az alma, az őszi- és sárgabarack, a szilva, a banán, az ananász, a körte, vagy épp a citrusfélék. A zöldségek közül kedvelt alapanyag a paradicsom, de sütőtökből, hagymából vagy épp sült paprikából is finom mártásokat készíthetünk.

Chutney recept számtalan létezik, különböző fűszerekkel.

A Magyarországon ismert és kedvelt lekvárokhoz képest a chutney annyiban más, hogy nemcsak az édes-savanyú ízkombináció van jelen, hanem a só és számos fűszer is. A további fűszerek előtt még érdemes megemlíteni a hagymát és fokhagymát, amelyek remek alapot szolgáltatnak.

Hogy fogjunk hozzá, ha ilyet szeretnénk készíteni?

A chutney úgy készül, hogy mindent alaposan megmosunk, majd megpucolunk. Ezután megfőzzük az ecetet a cukorral kevés fahéjjal, a fahéjban, keverjük néhány percig, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat – például apróra vágott mangót és almát, majd adjuk hozzá a többi fűszert (sót, borsot és amit szeretnénk) és zselés állagúvá főzzük őket, kihűtjük és tálaljuk. A chutney esetében mindent egy serpenyőben főzünk, amíg zselé nem lesz.

A chutney nem csak főételek mellé kínálható. Előételek ízesítéséhez, salátaöntetek kialakításához, különféle levesekhez, főzelékekhez is remek választás lehet egy-egy megfelelő ízvilágú chutney, sőt a tányérdesszertek esetében, gofri-feltétként vagy palacsintatöltelékként is használható.

A chutney ezerféle ízének és eltarthatóságának köszönhetően népszerű ajándék. Befőttes üvegben sokáig eláll, így ötletes és ínycsiklandó gasztro ajándék is egyben. Kis üvegcsében nagyon szép és ízletes személyre szabott, magunk készítette ajándék lehet bármilyen alkalomra.

A narancs jótékony hatásai

Ha a narancs előnyeiről van szó, mindenkinek az ugrik be, hogy ez az élénk színű gyümölcs remek C-vitamin-forrás. Pedig számtalan pozitív egészségügyi hatása van még, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek.

Tibeti fokhagyma kúra

A népi gyógyászat természetesen nem csak Magyarországon híres, hanem más kontinensek, más országok lakosságában is évezredek óta bevált módszer. A tibetiektől is tanulhatunk, erre jó példa a fokhagyma kúra.

Vitaminok fontossága ősszel

Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.

Most akkor mennyi az annyi?

Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.

Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?

A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.