Menü

Tibeti fokhagyma kúra

A népi gyógyászat természetesen nem csak Magyarországon híres, hanem más kontinensek, más országok lakosságában is évezredek óta bevált módszer. A tibetiektől is tanulhatunk, erre jó példa a fokhagyma kúra.

A fokhagyma Dél-Ázsiából származik, az amarilliszfélékhez tartozik és számunkra hagymája fogyasztható. Az ókori Egyiptomban szent növényként tekintettek rá. A középkorban amulettként viselték gerezdjeit. Előszeretettel használjuk ételeinkbe, hiszen erős és jellegzetes aromája elengedhetetlen a magyar ízvilágból. A magyar népi gyógyászatban is már régóta használják, mivel igen sok jótékonya hatását ismerhettük már meg. Csupa jótékony dolgot találhatunk benne, például fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, és ami nagyon fontos, hogy még allicin is.

Az allicin többek között ráksejtellenes tulajdonságokkal bír. A fokhagyma remek immunerősítő, igen jó antibakteriális hatóanyagi vannak, szóval megküzd a baktériumokkal, vírusokkal is. Aljoén tartalma, mely jellegzetes szagát adja, segíti a légutak tisztántartását. Az emésztést is támogatja, mivel nagyon jó bélfertőtlenítő, emellett csökkenti a koleszterinszintet és megtisztítja az ereket a mészlerakódásoktól. Itt jönnek képbe a tibetiek, hiszen ők azok, akik a fokhagymát célzottan az erek tisztogatására.

A kúrához fokhagyma tinktúrát kell készíteni, amihez nem lesz másra szükségünk, csak 30 dkg megtisztított fokhagymára, magas tiszta alkohol tartalmú alkoholra és egy befőttes üvegre. A megtisztított fokhagymát alaposan összetörjük, beleszórjuk az üvegbe és felöntjük 3,5 deciliter alkohollal. Az üveget légmentesen lezárjuk és egy hűvös, naptól védett helyre tesszük. 10 napig nézegetjük, majd a 11. napon egy sűrű lyukú szűrőn leszűrjük és a megmaradt levet visszazárva visszatesszük a polcra még 3 napot pihenni. 3 nap után újra leszűrjük, ehhez használjunk géz anyagot, és sötét színű üvegben öntve tároljuk tovább.

Ezt évente maximum egyszer kell alkalmazni, ezt is inkább 30 éves kor felett ajánlott, így kellőképpen tisztán tarthatjuk ereinket. Az első napokban felléphet gyenge bőrpír és gyomorfájdalom. Erősebb panaszokat tapasztalva azonnal abba kell hagyni fogyasztását és érdemes felkeresni háziorvosunkat.

A fokhagyma egy nagyon olcsó és igen hatékony gyógynövény, melynek számos jótékony hatása van egészségünk szempontjából. A tibeti fokhagyma kúrával rendben tarthatjuk éreinket, elköszönhetünk az érelmeszesedéstől és emellett immunrendszerünknek és emésztésünknek is segítünk.

A vegán életmód mögöttes nehézsége

A vegán életmódra való váltás nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé, bármennyire sziklaszilárd eltökéltség áll is az elhatározás mögött. Rögös az út azoknak, akik azelőtt rendszeresen fogyasztottak húst, tejtermékeket és cukrozott élelmiszert. Adódik a kérdés, hogy mi játszódik le a szervezetünkben, ha teljesen kizárjuk az állati eredetű készítmények bevitelét? Hogyan lehet ezt az állapotot tartósan fenntartani?

Itt az ideje a birsalmának

A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?

Egészséges nassolnivalók

Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!

Amit a kókuszvízről tudni érdemes

A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.

A bento kultúrája

A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.