Menü

A mikrotápanyagok fontossága

Mikrotápanyagnak azokat az anyagokat nevezzük, amelyek ugyan energiát nem szolgáltatnak a testünknek, azonban nélkülözhetetlenek annak működéséhez. Ezek a vitaminok, nyomelemek, és ásványi anyagok fontos szerepet töltenek be az anyagcsere – folyamatban és az enzimek működésében. Általában megfelelő táplálkozás mellett ezek a mikrotápanyagok bekerülnek a szervezetünkbe, azonban érdemes odafigyelni, hogy változatosan étkezzünk, mert ha ez nem történik meg, akkor lehetséges, hogy mesterségesen kell pótolni ezeket. Erre lehetnek alkalmasak például a különböző táplálékkiegészítők.

A vitaminokat két fajtára oszthatjuk szét, vannak a zsírban, illetve a vízben oldódóak. Az előbbiek nagyrészt olajokban, tejtermékekben, tojásban és halban találjuk meg, így amennyiben ezeket rendszeresen fogyasztjuk, nincs meg a veszélye, hogy hiány lép fel. Ilyen vitaminok az A -, D-, E-, és K- vitaminok, amelyek mesterséges pótlására például azoknak kell odafigyelnie, akik vegán életmódot folytatnak. A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a C- és a B- vitamin, ezek általában zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak meg, és a szervezetünk nem tudja elraktározni őket, mivel gyorsan kiválasztódnak a szervezetből és vizelet útján távoznak.

A nyomelemek olyan ásványi anyagok, amelyekből ugyan csak kis mennyiségre van szükségünk, azonban elengedhetetlenek a szervezetünk működéséhez. Ezek különböző biokémiai folyamatokban vesznek részt, és többek között szabályozzák az immunrendszer működését, részt vesznek a hormonok termelésében és az enzimatikus reakciókban. A vas az egyik ilyen elengedhetetlen nyomelem, hiszen a vérnek, ahhoz, hogy szállítani tudja az oxigént, szükséges van vasra is. A vashiánnyal sokan találkozhattak már, elég gyakori jelenség, ilyenkor az illető állandóan fáradt, ingerlékenyebb, és étvágytalan is lehet. A nőknek több vasra van szükségük, mint a férfiaknak, és amennyiben organikusan nem sikerül eleget bevinni a szervezetbe, akkor vastablettát kell szedni, ami minden patikában kapható.

Fontos nyomelemek még a cink, a réz, a szelén, illetve a réz. Ezeknek a pótlását csak változatos táplálkozással tudjuk elérni. A legfontosabb, hogy fogyasszunk gabonaféléket, illetve magvakat, mivel ezek többféle ásványi anyagot is tartalmaznak, mint például a réz, a mangán és a króm. Ezen kívül ezekben makrotápanyagokat is találunk, szóval tápértéke is lesz annak, amit fogyasztunk. Természetesen nem szabad túlzásba esni, hiszen a túlzott szénhidrát bevitel sem egészséges. Jó, hogyha rendszeresen fogyasztunk tejtermékeket, mivel ezekben vitaminok és nyomelemek is megtalálhatóak. Amennyiben ételérzékenységünk van, figyeljünk oda arra, hogy ezeket a dolgokat pótoljuk.

Amennyiben táplálékkiegészítőre van szükségünk, például betegség, vagy terhesség miatt, akkor mindenképp konzultáljunk orvossal vagy szakemberrel, hiszen szélsőséges esetben, ezek a vitaminok és ásványi anyagok is túladagolhatóak, ami ugyanúgy káros, mintha nincs elég belőlük a szervezetünkben.

A rendszeres testmozgás, és a stressz csökkentése segíthet abban, hogy ezek a mikrotápanyagok optimálisabban szívódjanak fel. Ezen kívül ilyen szempontból is fontos, hogy sok vizet igyunk, hiszen ez garantálja a vitaminok optimális felszívódását!

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.