Menü

A mikrotápanyagok fontossága

Mikrotápanyagnak azokat az anyagokat nevezzük, amelyek ugyan energiát nem szolgáltatnak a testünknek, azonban nélkülözhetetlenek annak működéséhez. Ezek a vitaminok, nyomelemek, és ásványi anyagok fontos szerepet töltenek be az anyagcsere – folyamatban és az enzimek működésében. Általában megfelelő táplálkozás mellett ezek a mikrotápanyagok bekerülnek a szervezetünkbe, azonban érdemes odafigyelni, hogy változatosan étkezzünk, mert ha ez nem történik meg, akkor lehetséges, hogy mesterségesen kell pótolni ezeket. Erre lehetnek alkalmasak például a különböző táplálékkiegészítők.

A vitaminokat két fajtára oszthatjuk szét, vannak a zsírban, illetve a vízben oldódóak. Az előbbiek nagyrészt olajokban, tejtermékekben, tojásban és halban találjuk meg, így amennyiben ezeket rendszeresen fogyasztjuk, nincs meg a veszélye, hogy hiány lép fel. Ilyen vitaminok az A -, D-, E-, és K- vitaminok, amelyek mesterséges pótlására például azoknak kell odafigyelnie, akik vegán életmódot folytatnak. A vízben oldódó vitaminok közé tartozik a C- és a B- vitamin, ezek általában zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak meg, és a szervezetünk nem tudja elraktározni őket, mivel gyorsan kiválasztódnak a szervezetből és vizelet útján távoznak.

A nyomelemek olyan ásványi anyagok, amelyekből ugyan csak kis mennyiségre van szükségünk, azonban elengedhetetlenek a szervezetünk működéséhez. Ezek különböző biokémiai folyamatokban vesznek részt, és többek között szabályozzák az immunrendszer működését, részt vesznek a hormonok termelésében és az enzimatikus reakciókban. A vas az egyik ilyen elengedhetetlen nyomelem, hiszen a vérnek, ahhoz, hogy szállítani tudja az oxigént, szükséges van vasra is. A vashiánnyal sokan találkozhattak már, elég gyakori jelenség, ilyenkor az illető állandóan fáradt, ingerlékenyebb, és étvágytalan is lehet. A nőknek több vasra van szükségük, mint a férfiaknak, és amennyiben organikusan nem sikerül eleget bevinni a szervezetbe, akkor vastablettát kell szedni, ami minden patikában kapható.

Fontos nyomelemek még a cink, a réz, a szelén, illetve a réz. Ezeknek a pótlását csak változatos táplálkozással tudjuk elérni. A legfontosabb, hogy fogyasszunk gabonaféléket, illetve magvakat, mivel ezek többféle ásványi anyagot is tartalmaznak, mint például a réz, a mangán és a króm. Ezen kívül ezekben makrotápanyagokat is találunk, szóval tápértéke is lesz annak, amit fogyasztunk. Természetesen nem szabad túlzásba esni, hiszen a túlzott szénhidrát bevitel sem egészséges. Jó, hogyha rendszeresen fogyasztunk tejtermékeket, mivel ezekben vitaminok és nyomelemek is megtalálhatóak. Amennyiben ételérzékenységünk van, figyeljünk oda arra, hogy ezeket a dolgokat pótoljuk.

Amennyiben táplálékkiegészítőre van szükségünk, például betegség, vagy terhesség miatt, akkor mindenképp konzultáljunk orvossal vagy szakemberrel, hiszen szélsőséges esetben, ezek a vitaminok és ásványi anyagok is túladagolhatóak, ami ugyanúgy káros, mintha nincs elég belőlük a szervezetünkben.

A rendszeres testmozgás, és a stressz csökkentése segíthet abban, hogy ezek a mikrotápanyagok optimálisabban szívódjanak fel. Ezen kívül ilyen szempontból is fontos, hogy sok vizet igyunk, hiszen ez garantálja a vitaminok optimális felszívódását!

Mit jelent a korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a lejárati időt, azonban jónéhány termék esetében korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatók?

Gluténmentes étkezés előnyei

Az utóbbi években kimagasló hangsúlyt kapott az egészséges táplálkozás, mely jelentősen hozzájárult a gluténmentes élelmiszerek népszerűségéhez. A szupermarketek polcain egyre többször visszakacsintanak ránk a „Gluténmentes” feliratok, ráadásul számos étterem bővítette a kínálatát gluténmentes menüvel is.

A szuperélelmiszerek pozitív hatásai

A szuperélelmiszerek tényleg szuper hatással vannak a szervezetünkre. Ezek a nyersanyagok az átlagosnál is több, az immunrendszerünkre pozitívan ható vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Lehet, hogy nem is tudsz róla, de te is minden nap fogyasztod ezeket!

Egy új trend, a Brecka-diéta

Rengeteg diétát ismerünk, mindenki azt választaj, ami egyénileg hatásos, vagy amire szüksége van. A TikTokon az év elején egy újabb trend ütötte fel a fejét, ez a Brecka-diéta.

A narancs jótékony hatásai

Ha a narancs előnyeiről van szó, mindenkinek az ugrik be, hogy ez az élénk színű gyümölcs remek C-vitamin-forrás. Pedig számtalan pozitív egészségügyi hatása van még, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek.