Menü

Biztonságosan a közösségi oldalakon, avagy mit beszéljünk át a gyerekkel

Digitális mérföldkő, mikor ismerősnek jelöl neten a saját gyerekünk, talán furcsán, talán örömmel, talán kételkedve szemléljük, ahogy a gyerek első közösségi média profilja elkészül, de mindenképp fontos leülni és megbeszélni vele néhány alapvető tudnivalót.

Mit kell elmondani a gyereknek, milyen információkat kell vele mindenképp átbeszélni?

Mindent lényegében, de főleg a következőket:

Életkor

A legtöbb közösségi platform bizonyos kor alatt hivatalosan nem elérhető a gyerekeknek. Nyilván nem kell semmilyen igazolást vagy dokumentumot benyújtani senkinek, csak ki kell tölteni egy adatsort, amibe bármit be lehet írni, de fontos, ha a gyerek megérti, hogy miért nem szabad megkerülni ezt a szabályt.

Beállítások

Online felületeken lenni mindig kiszolgáltatottságot jelent, mint önmagában veszélyes lehet. Fontos, hogy tisztában legyen a beállításokkal és azzal, hogy ezeket ne korlátozásként élje meg a gyerek. Állítsátok be együtt, hogy ki láthatja a profilját, legyen kontroll.

Profilkép és személyes adatok

A közösségi oldalakon létrehozott profilokon a lehető legkevesebb információt adjuk meg magunkról, semmilyen formában ne osszuk meg például lakcímünket, telefonszámunkat, vagyoni vagy éppen egészségügyi helyzetünk adatait, ezt elsőnek tanítsuk meg a gyerekeinknek.

Hozzájárulás, beleegyezés, megosztások

A hozzájárulás kapcsán érdemes beszélni a gyerekkel arról, hogy ha másokról készít és oszt meg képet, akkor meg kell beszélje az érintettekkel. Jó, ha a többiek is tudnak róla, és eldönthetik akarnak-e kikerülni a netre. Beszéljük meg, hogy mitől biztonságos egy megosztás. Miért fontos, hogy olyat ne tegyen ki, ami bántó, sértő másokra. Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy semmiképp se töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyekkel méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat, vagy ismerőseiket, a személyiségi jogok a neten is élnek. A legfontosabb tudnia, hogy minden, amit megoszt, annak nyoma marad.

Mit lehet tenni online zaklatás esetén?

Mindenképp jó, ha szóba jön az online zaklatás, amikor a közösségi oldalakról beszélgetünk. Adatok szerint minden 3. gyerek biztosan találkozik az online zaklatás valamilyen formájával. Gyermekünknek tudnia kell, hogy hogyan jelezheti, ha valaki bántja, zaklatja. Hogyan tilthat le kéretlen tartalmakat vagy olyan embereket, akikkel nem akar kapcsolatban lenni.

Pedagógusként az osztályaimnak sokszor szoktam erről órát tartani, s akár videófilmekkel, dokumentumfilmekkel is szemléltetni a social media veszélyeit.

Ne vegye a szívére a negatív kommenteket!

A legtöbb poszt alatt mindig vannak „trollok”, vagy olyanok, akik negatív, bántó, sértő hozzászólást írnak, esetleg nem megfelelő formában szólnak a témához. Őket tudni kell kezelni.

Fontos, hogy beszélgessünk a gyerekkel arról, miért lehet veszélyes az internet. Nem az a cél, hogy megijesszük őket, hanem az, hogy ne legyenek tabuk és ha kérdése van, nyugodtan mondja el. A gyerek és szülő közötti bizalmas kapcsolat teszi lehetővé, hogy a gyerek elmondja, ha valami bántja, vagy ha olyasmi történik, amivel nehezen tud megbirkózni.

A digitális világ könnyen beszippanthatja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, ezért a tudatos médiahasználat nagyon fontos. Az internet, illetve a közösségi oldalak tudatos, biztonságos használatával, alapvető szabályaival magunk és gyermekeink biztonsága érdekében tisztában kell lennünk.

Mi az a munkamánia és hogyan lehet kezelni?

A munkamánia is egyfajta függőségi állapot, mai cikkünkben erről lesz szó. A függőségek azért károsak, mert negatívan hat ránk azzal, hogy háttérbe szorít minden mást, a családunkat, barátainkat, egészségünket. Hol kezdődik a munkamánia?

Hibák, amiket elkövetünk állásinterjún

Ismerős a szitu, amikor szempár szegeződik ránk, remeg a hangunk, izzad a tenyerünk, dadogunk, bakikat ejtünk, pedig egy állásinterjún a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból.

Elsősegélymódszerek, amiket érdemes megtanítani a gyerekeknek

Az elsősegélymódszerek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, vannak módszerek, amiket érdemes megtanítani a kicsiknek is. Mely elsősegélynyújtási módszerek megtanulása fontos már gyerekkorban is?

Távoli munkavégzés: mit jelent és hogyan csináljuk?

Remote, azaz távoli munkavégzés. Nem kifejezetten home office, de nem is távmunka. Munka Amerikában, az Egyesült Királyságban? Miről van szó, hogyan csináljuk jól a gyakorlatban, és milyen háttere van ennek a munkavégzésnek?

Hogyan vezess biztonságosan eső esetén

Az elmúlt hétben országszerte rengeteg csapadék leesett, megnehezítve ezzel a közlekedést. Csapadékos időben megváltoznak az útviszonyok, és érdemes óvatosabban vezetni, illetve odafigyelni néhány dologra, ha úgy döntünk ilyen időben is útra kelünk!