Menü

Kávét kollagénnel? Igen!

A kollagén szóval gyakran találkozunk, kozmetikumok összetevői, étrendkiegészítők fontos elemei, táplálékkiegészítők, melynek bevitele bizonyos kor felett egyre indokoltabbá válik, azonban joggal kérdezik, hogy hogyan kerül a kávéba kollagén?

Tudom, hogy sokaknak nem új az információ, de kezdjük azért azzal, hogy mi is a kollagén?

Ragasztó? Lehetséges, ugyanis nevét egy görög szóból kapta, aminek a jelentése az, hogy „ragasztó”. A kollagén valójában egy fehérje, mely megtalálható a bőrben, a csontokban, az izmokban, a szalagokban, az inakban, csakúgy, mint az ízületekben és a porcokban. Legalább 28 különböző típusú kollagént tartanak számon.

Miért van erre szükségünk?

Mert nemcsak fiatalítja, rugalmassá teszi a bőrt, hanem csökkenti a ráncokat és támogatja a bőrünk egészségét, erősíti a csontokat és az ízületeket, fokozza a teljesítményt és az izomépítést, rövidíti a gyógyulás folyamatát, támogatja az emésztést.

A kollagénszint bizonyos kor után folyamatosa csökken, de veszít a szervezet belőle a dohányzásnak, magas cukorfogyasztásnak, túlzott napozásnak köszönhetően is.

Mi az a kor, ami felett csökken a kollagén termelődés?

A kollagén termelődése 25 éves kor környékén elkezd csökkenni, 40 éves kor környékén pedig már láthatóvá válnak az öregedés különböző tünetei. A bőr megereszkedik, rugalmatlanná, fakóvá válik az egész test területén, elvékonyodik és megjelennek a ráncok. De kollagén-hiányra kell gondolni akkor is, ha hullik a hajunk, töredezett a körmünk vagy ha a sportolás után vagy akár attól függetlenül is, egyre többször van izom, -ízületi fájdalmunk.

Az öregedési folyamat természetesen nem visszafordítható, de lassítható a kollagén pótlásával. Fontos elmondani, hogy szervezetünk is állít elő kollagént, de nem elegendő mértékben, így annak pótlása elengedhetetlen és itt kapcsolódunk a kávézási szokásainkhoz!

Hogy kerül a kávéba?

Akik szeretnek kávézni, nekik ajánlok egy finom táplálékkiegészítőt. Ez itt nem a reklám helye, ezért márkát és nevet nem említek, de létezik egy nagyon finom termék, kávékollagén néven fut és többféle ízben kapható.

A kávékollagén NEM kávé, hanem kávéba való vitaminos kollagénpor, létezik több ízben is, ki lehet próbálni a vanília, a karamell, capuccino, gesztenye ízeket, de akár natúr is fogyaszthatjuk, ha ezeket az aromákat inkább mellőznénk.

A kávézás élményét így összeköthetjük a kollagénfogyasztással is, méghozzá egy karamell ízű kávékollagénnel, melyből egy-két teáskanálnyit teszek a poharamba minden nap.

Kis túlzással talán azt mondhatom, hogy kávézunk és szépülünk.

Ha valaki nem kávézik, akkor is sokféle kollagént tartalmazó táplálékkiegészítő között válogathat a piacon, mindig érdemes megnézni mit tartalmaz, milyen összetevők vannak benne és abból mennyi hasznosul. Jó szépülést és jó egészséget!

Tegyünk a mellrák ellen!

A mellrák kialakulása részben a véletlenen és az öröklődő géneken múlik, legalább ekkora jelentőségük van azonban az életmód és a környezeti tényezők hatásainak is. A mellrák megelőzésének számos módja lehet. Tegyünk meg mindent!

Mindfulness alkalmazása a mindennapokban

A mindfulness technikának a mindennapi alkalmazása egy fontos faktor lehet abban, hogy csökkentsük a minket érő stresszt, illetve meg tudjunk békélni a gondolatainkkal és érzéseinkkel. Nem árt néha tudatosan megfigyelni azt, ami körülvesz minket!

Hasznos megtakarítási tippek

Nagyon sok magyar hónapról-hónapra szűkösen gazdálkodik a jövedelméből, ugyanakkor nyilvánvalóan szeretnének spórolni, hogy stabilabb anyagi helyzetet teremtsenek maguknak. Természetesen félretenni nem egyszerű dolog, de ha megvan a kellő elhatározás, a következő lista is nagy segítséget jelent a kezdéshez.

Hallottál már a funkcionális diszpepsziáról?

Evés után túltelítettnek érzed magad? Puffadsz, netán görcsöl, feszít a gyomrod? Lehet, hogy FD-ben szenvedsz, érdemes kivizsgálni!

Miért hullik ősszel jobban a hajunk?

Ősszel a levelekkel együtt a haj is jobban hullik, így természetes, ha a megszokottnál erősebb a hajhullás. Évszakváltáskor ez nem meglepő, hiszen ahogy testünk minden sejtje megújul, ez a hajunkra is igaz.