Menü

Kávét kollagénnel? Igen!

A kollagén szóval gyakran találkozunk, kozmetikumok összetevői, étrendkiegészítők fontos elemei, táplálékkiegészítők, melynek bevitele bizonyos kor felett egyre indokoltabbá válik, azonban joggal kérdezik, hogy hogyan kerül a kávéba kollagén?

Tudom, hogy sokaknak nem új az információ, de kezdjük azért azzal, hogy mi is a kollagén?

Ragasztó? Lehetséges, ugyanis nevét egy görög szóból kapta, aminek a jelentése az, hogy „ragasztó”. A kollagén valójában egy fehérje, mely megtalálható a bőrben, a csontokban, az izmokban, a szalagokban, az inakban, csakúgy, mint az ízületekben és a porcokban. Legalább 28 különböző típusú kollagént tartanak számon.

Miért van erre szükségünk?

Mert nemcsak fiatalítja, rugalmassá teszi a bőrt, hanem csökkenti a ráncokat és támogatja a bőrünk egészségét, erősíti a csontokat és az ízületeket, fokozza a teljesítményt és az izomépítést, rövidíti a gyógyulás folyamatát, támogatja az emésztést.

A kollagénszint bizonyos kor után folyamatosa csökken, de veszít a szervezet belőle a dohányzásnak, magas cukorfogyasztásnak, túlzott napozásnak köszönhetően is.

Mi az a kor, ami felett csökken a kollagén termelődés?

A kollagén termelődése 25 éves kor környékén elkezd csökkenni, 40 éves kor környékén pedig már láthatóvá válnak az öregedés különböző tünetei. A bőr megereszkedik, rugalmatlanná, fakóvá válik az egész test területén, elvékonyodik és megjelennek a ráncok. De kollagén-hiányra kell gondolni akkor is, ha hullik a hajunk, töredezett a körmünk vagy ha a sportolás után vagy akár attól függetlenül is, egyre többször van izom, -ízületi fájdalmunk.

Az öregedési folyamat természetesen nem visszafordítható, de lassítható a kollagén pótlásával. Fontos elmondani, hogy szervezetünk is állít elő kollagént, de nem elegendő mértékben, így annak pótlása elengedhetetlen és itt kapcsolódunk a kávézási szokásainkhoz!

Hogy kerül a kávéba?

Akik szeretnek kávézni, nekik ajánlok egy finom táplálékkiegészítőt. Ez itt nem a reklám helye, ezért márkát és nevet nem említek, de létezik egy nagyon finom termék, kávékollagén néven fut és többféle ízben kapható.

A kávékollagén NEM kávé, hanem kávéba való vitaminos kollagénpor, létezik több ízben is, ki lehet próbálni a vanília, a karamell, capuccino, gesztenye ízeket, de akár natúr is fogyaszthatjuk, ha ezeket az aromákat inkább mellőznénk.

A kávézás élményét így összeköthetjük a kollagénfogyasztással is, méghozzá egy karamell ízű kávékollagénnel, melyből egy-két teáskanálnyit teszek a poharamba minden nap.

Kis túlzással talán azt mondhatom, hogy kávézunk és szépülünk.

Ha valaki nem kávézik, akkor is sokféle kollagént tartalmazó táplálékkiegészítő között válogathat a piacon, mindig érdemes megnézni mit tartalmaz, milyen összetevők vannak benne és abból mennyi hasznosul. Jó szépülést és jó egészséget!

Mi határozza meg, hogy mekkora a fájdalomküszöbünk?

Mi a fájdalomküszöb? Azt a határt nevezzük fájdalomküszöbnek, ahol a fájdalom kezdődik. Más szavakkal az a legkisebb inger, amely már fájdalmat vált ki. A fájdalomküszöb mindenkinél más és más, lehet alacsony és magas, nagyon sok tényező befolyásolhatja.

Mi az a munkamánia és hogyan lehet kezelni?

A munkamánia is egyfajta függőségi állapot, mai cikkünkben erről lesz szó. A függőségek azért károsak, mert negatívan hat ránk azzal, hogy háttérbe szorít minden mást, a családunkat, barátainkat, egészségünket. Hol kezdődik a munkamánia?

Biztonságosan a közösségi oldalakon, avagy mit beszéljünk át a gyerekkel

Digitális mérföldkő, mikor ismerősnek jelöl neten a saját gyerekünk, talán furcsán, talán örömmel, talán kételkedve szemléljük, ahogy a gyerek első közösségi média profilja elkészül, de mindenképp fontos leülni és megbeszélni vele néhány alapvető tudnivalót.

Hibák, amiket elkövetünk állásinterjún

Ismerős a szitu, amikor szempár szegeződik ránk, remeg a hangunk, izzad a tenyerünk, dadogunk, bakikat ejtünk, pedig egy állásinterjún a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból.

“30 éves sem vagy, de már kopaszodsz”

Állítólag már Julius Caesar is szenvedett attól, hogy napról napra egyre kevesebb haja van, ezért mindent kipróbált, hogy visszaszerezze a természetes koronáját. A férfiak szőrzete mindig is beszédtéma. Évszázadok óta úgy tartjuk, hogy a férfias férfi tetőtől talpig szőrös, na de őszintén azért kopasz férfiak is lehetnek sármosak, például ki mondaná, hogy Bruce Willis nem nézett ki jól fiatalon. Ebben a cikkben a (fiatalkori) kopaszodással foglalkozunk, megtudhatjuk, hogy miért alakul ki, milyen lelki problémákat okoz és, hogy hogyan lehet küzdeni ellene már ha akarunk.